用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2008 小一 chatroom
樓主: licca
go

2008 小一 chatroom [複製鏈接]

各位小一家長, 大家好, 我知大家呢幾日都好辛苦, 好想知仔女d成績, 但考試係唔會派卷返屋企, 只係會比小朋友在堂上check 下, 我地小六今次呈分連分數都唔知, 要等派成績表才知 .

其實我入來想買下廣告:
中樂團下學期招收新隊員.

本人極力推介中樂, 樂團由著名指揮家吳朝勝先生帶領, 在吳sir指導下, 水準愈來愈好,  小學部中樂團在12月比賽取得第二名, 暑假又可能到台灣比賽, 過去曾經到北京比賽, 每年學校又會安排到日本人學校交流, 樂團節目非常豐富, 總而言之,   

大家唔好再錯失機會, 快d報名啦
菲媽 =^_^=

真係好失望, d卷唔比派返屋企睇下, 連錯d"物"都唔知, 深定淺又唔知,
:-)

karen,

昨天好幾科已知道分數, 但阿仔話唔會派番試卷!  學你話齋, 連個小朋友錯d"物"都唔知, 家長點幫佢哋補底?
唔知校方點解要這樣做呢 好秘密咁

今日到學校聽talk, 跟住會接阿仔, 如見到班主任同她傾下先!

原帖由 karen_karen 於 08-12-18 08:01 發表
真係好失望, d卷唔比派返屋企睇下, 連錯d"物"都唔知, 深定淺又唔知,

Rabbitlolo

記住傾完返嚟報料呀, 辛苦你喇 !
另外, 今次係咪會有成績表派架 ? 係咪無名次架 ?

karen,

昨天好幾科已知道分數, 但阿仔話唔會派番試卷!  學你話齋, 連個小朋友錯d"物"都唔知, 家長點幫佢哋補底?

今日到學校聽talk, 跟住會接阿仔, 如見到班主 ... [/quote]

Rabbitlolo,

咁樣做, 幫學校想了個原因: 年年份試卷唔使轉題目, 咁唸, 係咪好衰

原帖由 Rabbitlolo 於 08-12-18 10:07 發表
karen,

今日到學校聽talk, 跟住會接阿仔, 如見到班主 ...

A.Pekkle,
係會派成績表, 仲會見家長, but有無名次就唔知?

原帖由 A.Pekkle 於 08-12-18 11:03 發表
Rabbitlolo

記住傾完返嚟報料呀, 辛苦你喇 !
另外, 今次係咪會有成績表派架 ? 係咪無名次架 ?

karen,

昨天好幾科已知道分數, 但阿仔話唔會派番試卷!  學你話齋, 連個小朋友錯d"物"都唔知, 家長點幫 ...

Dear all,

昨天問過老師了, 原來考試卷是不會發還給學生的, 原因是不想試題外泄!  如果家長想了解子女試卷的錯處, 可直接打電話聯絡該科的老師!   如要看試卷就要以書面申請了!

我聽完都O曬嘴, 我猜校方一定有她的理由才下這樣的決定, 但連最基本不過的試卷都不派回學生, 覺得這所學校透明度不高, 很難做到"家校合一", 對這間學校要從新估計

原帖由 Rabbitlolo 於 08-12-18 10:07 發表
karen,

今日到學校聽talk, 跟住會接阿仔, 如見到班主 ...

Rabbitlolo,

星期四晚放學返嚟,已經知道大部份嘅成績喇。
我個囡全部合格,經過一輪惡補後,黃老師亦讚個囡英文大有進步。
你個仔考成點呀?
假期網上功課已經放咗上網,中、英、數都有,可以做喇。
中文─15題MC,包括填充、重組句子和標點符號。
英文─18題MC,分兩Part,Part A看圖回答問題(7題)
Part B─Fill in the Blanks(11題)
數學─28題MC,有時間限制,30分鐘要完成。

原帖由 karen_karen 於 08-12-17 10:31 發表
OULAU,
真係擔心那幾條思考題, 阿囡冇"物"智慧, 真係擔心會影響到好低分!  

Karen_Karen,

唔使擔心噃。數學考試成績出咗啦,你個囡考成點呀?
我個囡就退步咗少少,之前測驗有91分,以為佢識,所以操練少咗,點知就出事喇,只得87分。不過算啦,我同佢講只要盡咗力就得喇,下次考試再努力啲追返啦。
所以今次考試只喺比我哋同啲仔囡熱身,下次大考努力啲啦!

原帖由 karen_karen 於 08-12-18 11:13 發表
A.Pekkle,
係會派成績表, 仲會見家長, but有無名次就唔知?

Karen_Karen

請問知唔知幾時派成績表呀?

1月17日派成績表, 由家長去課室和老師傾下小朋友的情況, 再領取成績表, 可以和小朋友一起回校, 但小朋友不可以入課室, 到時操場有書展, 小朋友可在樓下看圖書.

我估佢地怕試題外泄有以下的原因, (我都係估下),不知是否正確,
第一, 佢哋可能年年出卷的老師會"反抄" 舊卷, 所以派完卷後, 佢哋要再想一些新題目咪好辛苦囉!
第二, 佢哋可能怕試題的質素會給外界質疑, 不過若果佢出份卷是有質素的話, 就應該唔會怕的!
第三, 佢哋可能改卷時會有造馬成份, 咁咪唔派卷囉!

以上是本人的個人意見!

原帖由 Rabbitlolo 於 08-12-19 09:56 發表
Dear all,

昨天問過老師了, 原來考試卷是不會發還給學生的, 原因是不想試題外泄!  如果家長想了解子女試卷的錯處, 可直接打電話聯絡該科的老師!   如要看試卷就要以書面申請了!

我聽完都O曬嘴, 我猜校 ...

原帖由 karen_karen 於 08-12-16 07:42 發表
昨日的數學卷有約6條思考題, 好攪笑, 阿囡話有一條題目係地上有六粒冰, 明日仲會有幾多粒? 阿囡話好驚, 佢認為應有0粒, 但明明係數學卷冇理由出iq題, 差d唔敢寫下去, 仲有一條數字排序阿囡係唔識, 你們的小朋友有冇 ...

係呀, 我個仔考完後話我知錯了這一題, 但佢就話唔到整條問題給我知, 我真係想問一下這些是什麼種類的題目, 在數學考試中有一些生活化的問題是希望學生懂得應用日常所學的, 我好想問下老師這條數學題的算式是怎樣? 是否6-0等如0, 再者, 若是在北極的話今天有六粒冰, 明日一樣有六粒冰喎! 真令人費解, 這也許是不派卷的其中一個原因呀! 下次可能會問其他更 "有趣"的iq題!!

OULAU,

你囡囡英文有進步就好了
我個仔今次的成績比我想像中好
同上次一樣, 科科都有8或9字頭!  我仲諗住佢食左藥呆呆滯滯會考7字頭tim! 不過數學科就退左步(係阿仔自己話), 由9字變8字頭, 咁我咪叫佢再努力d, 下次攞番9x 囉!

原帖由 OULAU 於 08-12-20 11:18 發表

Rabbitlolo,

星期四晚放學返嚟,已經知道大部份嘅成績喇。
我個囡全部合格,經過一輪惡補後,黃老師亦讚個囡英文大有進步。
你個仔考成點呀?
假期網上功課已經放咗上網,中、英、數都有,可以做喇。
中文─15題MC,包括填充、 ...

原帖由 kaayee 於 08-12-23 15:10 發表
1月17日派成績表, 由家長去課室和老師傾下小朋友的情況, 再領取成績表, 可以和小朋友一起回校, 但小朋友不可以入課室, 到時操場有書展, 小朋友可在樓下看圖書. ...

Kaayee

多謝你報料,唔該哂!

原帖由 Rabbitlolo 於 08-12-23 23:44 發表
OULAU,

你囡囡英文有進步就好了
我個仔今次的成績比我想像中好
同上次一樣, 科科都有8或9字頭!  我仲諗住佢食左藥呆呆滯滯會考7字頭tim! 不過數學科就退左步(係阿仔自己話), 由9字變8字頭, 咁我 ...

Rabbitlolo

雖然你個仔帶病考試,但成績都十分好。
繼續一齊努力啦!

各位:
新年快樂, 希望大家今年勝舊年, 今日終於返學啦, 一切都回復正常了!

OULAU,
冇記錯阿囡有96分, 佢有一條思考題錯了, 扣一分(好彩只係1分題), 另外佢有一題睇錯題目, 扣了3分, 激死我, 佢今次份份卷都係careless mistakes, 連聖經都係咁, 派卷那兩天激到我cc下, 問親佢份份卷錯d物, 唔係寫漏, 就係抄到抄錯, 做事好求其, 教了佢要checking, 都係咁, 我好希望佢能改到呢樣野.

原帖由 OULAU 於 08-12-20 11:35 發表

Karen_Karen,

唔使擔心噃。數學考試成績出咗啦,你個囡考成點呀?
我個囡就退步咗少少,之前測驗有91分,以為佢識,所以操練少咗,點知就出事喇,只得87分。不過算啦,我同佢講只要盡咗力就得喇,下次考試再努力啲追返啦。
所以今次 ...

普通爸爸,
我認為呢條應出係常識科合適d! 我好好奇其他幾條係點? 今個christmas 我去買了一些數學iq題的書比阿囡惡補下, 唔係下次考試點算?

原帖由 普通爸爸 於 08-12-23 17:38 發表

係呀, 我個仔考完後話我知錯了這一題, 但佢就話唔到整條問題給我知, 我真係想問一下這些是什麼種類的題目, 在數學考試中有一些生活化的問題是希望學生懂得應用日常所學的, 我好想問下老師這條數學題的算式是怎樣?  ...

karen,

你囡囡其實好好啦, 有 careless mistakes 都有96分!
我個仔同樣有 careless mistakes, 只有8X分咋!

呢個假期, 我都費事叫佢睇exercise及溫書了, 日日俾佢睇TV, 看卡通片影碟, 玩玩具, 去公園, 彈下琴及看圖書!  所以佢話呢個holiday好開心
不過講明年假就會安排多些時間同佢溫習

原帖由 karen_karen 於 09-1-5 08:56 發表
OULAU,
冇記錯阿囡有96分, 佢有一條思考題錯了, 扣一分(好彩只係1分題), 另外佢有一題睇錯題目, 扣了3分, 激死我, 佢今次份份卷都係careless mistakes, 連聖經都係咁, 派卷那兩天激到我cc下, 問親佢份份卷錯d物, 唔 ...
‹ 上一主題|下一主題