用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 ...
樓主: yingwong
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 [複製鏈接]

都ok架! 只要click開張相先save會好好多.
而家呢個方法方便好多, 以前貼係門口抄底no再交錢買比較麻煩. 這已是一大的進步.

原帖由 030316 於 09-2-18 23:35 發表
你地有冇試過download的相去晒?
質素如何?

我都覺得咁樣方便左一d要返工的家長,
同埋有時都可以睇埋其他組的小朋友,
同阿仔的話題都多d
原帖由 ykchoi121 於 09-2-21 22:35 發表
都ok架! 只要click開張相先save會好好多.
而家呢個方法方便好多, 以前貼係門口抄底no再交錢買比較麻煩. 這已是一大的進步.

尋日晚飯時蒸魚,
阿仔大大聲話:d魚唔吃得架,海水好多垃圾,d魚好污漕架,唔吃得<<<<<
我好奇怪:點解有垃圾??
阿仔:垃圾係倒去堆填區,d人冇公德心,倒去海度.
       香港有3個堆田區.......(跟住一輪咀數d人的不是)
唔知係咪學校會有老師同佢地分享新聞呢?我問過老公,我地兩個都冇同佢講過堆田區的事 ,但就有講過海水污染......
頭先check過,香港唔計策略性外,有13個堆填區(阿仔聽d唔聽d)

請問你地係點樣做創意小字典的?
我問阿仔使唔使係屋企揾報紙上的字,
佢又話唔先,
所以我只係同佢討論漏空的詞語,
係格仔寫一次,
跟住佢自己照住抄寫係横線上.
不過佢依家d字依然係打風的樣子

Tomorrow is the open day of TSL, who know more about this open day? Please share with us, Thanks!

個日去左open day,感覺很好,亦有簡介會,佢個網都post左好多資料,好詳細,你可以上去看看.
因為小兒有點扭計,最後提早離場,希望有其他人幫你解答.

阿仔話今日冇得去road safe visit,好失望

魅力公主 醒目開學勳章

4月份開始
小朋友要自己
寫手冊

我仲以為會係k3尾先要求佢地寫手冊,
估唔到又會快咁多,
但都寫得唔錯呀
唔怪得阿仔話堂上時間好忙,
忙到唔得閒唔小朋友傾計
原帖由 yingwong 於 09-4-1 10:57 發表
4月份開始
小朋友要自己
寫手冊

魅力公主 醒目開學勳章

哈哈~
作死囉! 上堂掛住傾計~
其實姨家開始寫手冊都好
早D適應!

1/4 我地果班去左交通城
佢地好開心
返來仲有一張證書仔
話係完成呢個課程

原帖由 030316 於 09-4-2 21:34 發表
我仲以為會係k3尾先要求佢地寫手冊,
估唔到又會快咁多,
但都寫得唔錯呀
唔怪得阿仔話堂上時間好忙,
忙到唔得閒唔小朋友傾計

yingwong
你個囡就好啦,有得去,
我個囝個班冇得去,因為個日落雨,
希望有得補去啦,
佢次次去街都提住......
原帖由 yingwong 於 09-4-3 11:03 發表
哈哈~
作死囉! 上堂掛住傾計~
其實姨家開始寫手冊都好
早D適應!

1/4 我地果班去左交通城
佢地好開心
返來仲有一張證書仔
話係完成呢個課程

...

魅力公主 醒目開學勳章

應該無得補去!

原帖由 030316 於 09-4-7 00:09 發表
yingwong
你個囡就好啦,有得去,
我個囝個班冇得去,因為個日落雨,
希望有得補去啦,
佢次次去街都提住......

魅力公主 醒目開學勳章

今日
開心果日
你地帶左D咩返學校呀

我個囝帶左苹果,
同班有個小朋友帶西瓜同其他同學分享

豬流感,
各位要保重呀,
呢兩日都盡量係屋企同個囝做演習(帶口罩同洗手)
原帖由 yingwong 於 09-4-30 13:53 發表
今日
開心果日
你地帶左D咩返學校呀

唔好意思咁多位....打擾了....
小兒現讀k1,請問你們有否一些不合身的冬季校服可平讓,或送出嗎?
謝謝!

保良局譚歐陽少芳幼稚園

我個小朋友今年報讀明年
k1,請問你地對呢間幼稚園嘅教育質素係點呢?

我自己就幾滿意,  第一年入讀後都介紹左三位媽咪入讀, 現佢地都好滿意啊.

我個B已經取錄咗讀下午班。如果想上上午班機會大唔大?我可以點做?上下午d先生係咪都一樣呢?

聽講呢間幼兒園d先生轉得都好快,究竟係唔係呢?

同宣道,創價及學之園比,你覺得呢間幼稚園有乜優點同缺點呢?而你地又點取舍?

原帖由 tangkaiyip 於 09-12-2 11:39 PM 發表
我個B已經取錄咗讀下午班。如果想上上午班機會大唔大?我可以點做?上下午d先生係咪都一樣呢?

聽講呢間幼兒園d先生轉得都好快,究竟係唔係呢?

同宣道,創價及學之園比,你覺得呢間幼稚園有乜優點同缺點呢?而你地又點取舍? ...

我個仔係讀下午班的. 佢可以訓到好舒服咁起身, 又唔洗好凍時一早起身返學.  同埋小朋友夠訓, 吸收能力都會大大增強架hohohhoohohhoho
其實上下午, 老師都係一樣.
我係度讀左第三年, d 老師冇走啊.  起碼我讀呢幾年d老師都係果一班呀.

你想入邊一類幼稚園 ? taysf 係半活動半傳統的, k1 開始要寫字, k2 要自己寫手冊, k 3 要造句子, 但亦有好多活動, 如party, games day, 打邊爐, 等等....
同時佢以英文為主要教學語言, 除左中文堂, 其他以英文教, 雙語老師,, 一中一英.

創價係活動教學, 若你想小朋友將入來傳統小學, 到時會你同小朋友都會跟得有d 吃力.
學之園同taysf 很相似, 不過要比學費, 仲唔平.

宣道我唔清楚啊, sorry.
希望幫到你啦.

my girl will study P.M. in the coming year, any 課外活動 will taysf provide, (e.g. in the morning or sat..etc)
‹ 上一主題|下一主題