用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2009年升小一生家長區-請進~
樓主: eva007
go

2009年升小一生家長區-請進~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

咪同我地一樣囉...當年大家都好心急等入學
(係家長...唔係小朋友)

入左學就發現步伐唔同左
(仔仔幼稚園時又係輕輕鬆鬆無默書測考)

我叫呢d做”小一家長症候群”
(好多小一家長都有嫁)

過一排適應左就可以開開心心食早餐囉!
(都係個句,以你地d仔水準...應該無咩難度)

所以應該好快可以同享受開開心心的早餐嫁啦!

原帖由 Era 於 09-4-29 09:45 發表
都唔算緊張既,反而係好心急,想快d入小學啫(係我想多d,唔係囝囝).

真係好心急,好想學校快d有多d消息氹下我地呢班家長呀!

我囝囝幼稚園都係測考唔洗讀既,係學期尾就有張紙返來,話做左評估啦.

我都有樣擔心架,雖然係話小朋友係揀出來既啫,但係如果學校覺得個個都水準唔差,咁就會教深d既啦,咁咪即係一樣要好努力囉!

原帖由 010 於 09-4-29 10:37 發表
咪同我地一樣囉...當年大家都好心急等入學
(係家長...唔係小朋友)

入左學就發現步伐唔同左
(仔仔幼稚園時又係輕輕鬆鬆無默書測考)

我叫呢d做”小一家長症候群”
(好多小一家長都有嫁)

過一排適應左就可以開開心心食早餐囉!
(都係 ...
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章

咁....係要努力嫁!
但相信自己相信仔仔
挑選入來的....都係superboy! 一定得既!
<但係如果學校覺得個個都水準唔差,咁就會教深d既啦,咁咪即係一樣要好努力囉!>

原帖由 Era 於 09-4-29 10:58 發表

我囝囝幼稚園都係測考唔洗讀既,係學期尾就有張紙返來,話做左評估啦.

我都有樣擔心架,雖然係話小朋友係揀出來既啫, ...

你想學校出d咩消息出來氹吓你地 我幫你send去校內聯網, 代你反影吓

放心, 小一頭兩個月係honey moon, 未到肉....所以, 頭兩個月都還很開心的

老實....你句話"........課程會深d"係真的, 我亦都唔瞞你了! 不過, 早d知都總好過遲d知! 加上, 小孩可以打個基礎更好, 其實都是一件好事來的!

加油, 總之, 好好預備一吓, 適應咗, 很快又是一隻好味的"肥豬肉"

原帖由 Era 於 09-4-29 10:58 發表

我都有樣擔心架,雖然係話小朋友係揀出來既啫, ...

我今日失約.....係因為腰骨痛到郁唔到丫:;pppp: 下次唔會ga啦啦隊

原帖由 010 於 09-4-29 10:22 發表
大家早啊

kllp
暫時呢到由你陪住d新豬肉先
越近八月應該越會重多嫁..加油啊

JAM
<我地識左好耐>咁快揭我地”孖寶”面紗
不過計落我地又真係識左好”耐”咯

<太太食完, 可以搭西鐵返工>
係啦...次次走都唔 ...

Hi JAMmama,
我真係想知今年比小一新生既三日適應班, 是否(26-28 Aug), 因為我要開始安排暑期活動。

原帖由 JAMmama 於 09-4-29 20:38 發表
你想學校出d咩消息出來氹吓你地 我幫你send去校內聯網, 代你反影吓

放心, 小一頭兩個月係honey moon, 未到肉....所以, 頭兩個月都還很開心的

老實....你句話"........課程會深d"係真 ...

我都好想知.
但記得學校之前話, 大約六月左右會再聯絡我地. 有排等.....

原帖由 Angelo_MaMa 於 09-4-29 22:46 發表
Hi JAMmama,
我真係想知今年比小一新生既三日適應班, 是否(26-28 Aug), 因為我要開始安排暑期活動。

JAMmama
乜都想知下囉,其實要求好低既咋.例如可以早d安排一日家長日,同我地講下食lunch既野,學校生活,帶我地去行一個圈,咁就會開心c我既啦!
乜真係可以響內聯網提出咁好架.真係唔該晒你啦!
原帖由 JAMmama 於 09-4-29 20:38 發表

老實....你句話"........課程會深d"係真 ...
http://era-central.blogspot.com/

Era,

Please check PM.

我同你講吓笑咋! 我純粹想笑吓你,做乜咁多嘢諗....現在都未上小一, 到小一時...就大把嘢你諗....

係就係可以用內聯網問老師問題! 不過, 你講ga....就未必答到你!  不過你講話開小一家長會, 通常6月就會開一次先! 另外, 每年學校都有唔同安排, 記得舊年, 安排了一晚比d準小一生返去玩咗一晚, 另外, 家長就可以參觀學校! 不過, 今年又好似唔多覺有, 所以有時, 都好難講實會係點! 我估學校現在都很忙, 剛剛先完咗個大project (英華小勇士), 又近考試了! 所以, 準小一生的爸爸媽媽們, 請多多包涵一下, 很快會有你地想知的消息! (其實....不如現在真係諗吓點樣玩多d先啦, 小一ga嘢, 咪等九月先囉, 到時真係多到你都叫救命咋 !)

至於學校生活, 其實太廣泛, 你想知d乜? 總之, 佢地個個都會開開心心的, 尤其頭兩個月, 就係honey moon時期, 著咗有99.9的小朋友都會很愉快地上學的, 放心好了!

食lunch? 你想知d乜? 學校飯堂d飯好好食, 其實我都好like個飯堂....因為d小朋友唔使食外賣飯盒! 不過, 都有很多小朋友帶飯, 視乎家長點安排囉!

每日的飯單會有四款比你地選...通常d小朋友就喜歡個c餐....(因為...多熱氣嘢食, 有時又有果汁, 布甸之類比d小朋友), 一填餐單就最開心!

致於....你講話行學校一個圈就開心c你.... 你真係好可愛, 我覺得你期望返學多過你個仔 第時, 星期六返課外活動, 大把有得你行

原帖由 Era 於 09-4-30 16:04 發表
JAMmama
乜都想知下囉,其實要求好低既咋.例如可以早d安排一日家長日,同我地講下食lunch既野,學校生活,帶我地去行一個圈,咁就會開心c我既啦!
乜真係可以響內聯網提出咁好架.真係唔該晒你啦!
...

唔子意思, 近排少上網, 遲了答你!

通常小一生的適應班, 是九月一日開學前的三日, 我唔sure學校會否依舊咁做, 不過, 你可以大概咁預算吓!

其實我會recommend所有暑期課外活動, 在開學一星期前停止, 等佢地收心養性咁等開學, 早睡早起, 過返一d有規律正常的生活咁會好一些!

原帖由 Angelo_MaMa 於 09-4-29 22:46 發表
Hi JAMmama,

JAMmama
你呃我!!!!
  你好叻 呀,咁都估到,我都覺得我似自己升小一,多過囝囝升呀!我諗係因為睇得你地講既野多,好多野玩,所以我都好想快d返學囉.

原帖由 JAMmama 於 09-5-5 17:17 發表
我同你講吓笑咋! 我純粹想笑吓你,做乜咁多嘢諗....現在都未上小一, 到小一時...就大把嘢你諗....

係就係可以用內聯網問老師問題! 不過, 你講ga....就未必答到你!  不過你講話開小一家長會, 通常6月就會開一 ...

醒目開學勳章

era

jam想大家開心氹下你啫

其實想當年我地都一樣,自己緊張過d小朋友,所以好明白你個份”快d開學就好啦”的心情,但相信JAM,12年校園生活足夠你和孩子慢慢享受,真係唔使咁心急嫁.

嘩...12年校園生活足夠你和孩子慢慢享受...呢句真係可圈可點喎!!!

醒目開學勳章

era
從來校園生活都是苦樂參半嫁啦

放心啦, 我識d英華仔/家長多數都係
work hard play hard

呢兩年校方都安排好多活動比仔仔玩
好似岩岩4月個"闖星空"
小朋友/義工家長都真係好享受嫁!

Word hard play hard? 我而家都係.

我就係睇到你地講既闖星空,真係羨慕c人啦,唔知出年會係乜野主題呢?
原帖由 010 於 09-5-13 12:24 發表
era
從來校園生活都是苦樂參半嫁啦

放心啦, 我識d英華仔/家長多數都係
work hard play hard

呢兩年校方都安排好多活動比仔仔玩
好似岩岩4月個"闖星空"
小朋友/義工家長都真係好享受嫁! ...

mysweetie76, eva007, jennytms 阿寶媽_1, Isab_ho, sammam, chundad, Buma, sandrawun, , rexlouise, RuiRui, maxmm

排名不分先後,please check pm.

Hi, 各位媽咪,

希望我而家加入唔會太遲. 因為懶我好耐無上bk. 結果就MISS咗之前幾次既gatherings.

重有幾個月就小一, 我就想"放下假" 唔諗小學住. (一諗就驚). 預咗要帶亞仔番學先再番工. 又要督佢啲功課, 重有一大堆野未能預到, 真係得閒死唔得閒病.

我會努力...上BK.  唔係我怕我會諗到癲.

RUIRUI

ruirui
我地都有幾個媽咪第日會自己送返學呀,到時可以一齊食早餐.
原帖由 RuiRui 於 09-5-19 15:39 發表
Hi, 各位媽咪,

希望我而家加入唔會太遲. 因為懶我好耐無上bk. 結果就MISS咗之前幾次既gatherings.

重有幾個月就小一, 我就想"放下假" 唔諗小學住. (一諗就驚). 預咗要帶亞仔番學先再番工. 又要督佢啲功課, 重有一 ...
‹ 上一主題|下一主題