用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 32 之 ”暑假後就高中了,係咪要結束營業 ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 32 之 ”暑假後就高中了,係咪要結束營業?” [複製鏈接]

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-29 14:42 發表

2b

偉哥供應生猛'黃腳立'

長老

我好羡慕 Betty 呀,上星期去山卡拉食海鮮,我地既 VIP 指定想食黃腳立,點知道蒸出黎大家都唔滿意 。。。。

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 14:45 發表

長老

我好羡慕 Betty 呀,上星期去山卡拉食海鮮,我地既 VIP 指定想食黃腳立,點知道蒸出黎大家都唔滿意 。。。。

2b

係咪關海魚同養魚的原因呢

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-29 15:15 發表

2b

係咪關海魚同養魚的原因呢

長老

聽聞黃腳立係冇得養架 。。。VIP 話 D 蒸魚豉油唔得 我覺得係比較細條,細過我隻手板

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 15:22 發表

長老

聽聞黃腳立係冇得養架 。。。VIP 話 D 蒸魚豉油唔得 我覺得係比較細條,細過我隻手板

2b

哦.....原來係'厭'細條

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-29 15:45 發表

2b

哦.....原來係'厭'細條

長老

咁又唔係,不過有時候條魚好唔好食,大細都有影響架,未必大就實好食 。。。。

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 15:46 發表

長老

咁又唔係,不過有時候條魚好唔好食,大細都有影響架,未必大就實好食 。。。。

2b

講開蒸魚, 噚晚'補飛'條大班真係又滑又有魚味, 晨仔好捧場

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-29 16:05 發表

2b

講開蒸魚, 噚晚'補飛'條大班真係又滑又有魚味, 晨仔好捧場

長老

咁我識得特別留意
岩岩打左黎 re-confirm,佢話無圓檯喎

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 16:19 發表

長老

咁我識得特別留意
岩岩打左黎 re-confirm,佢話無圓檯喎

2b

唔通我眼花  係高一級的platform 度見到有個area好似pizza hut 那種圓枱架bor

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-29 17:22 發表

2b

唔通我眼花  係高一級的platform 度見到有個area好似pizza hut 那種圓枱架bor

長老

佢話無 room 無圓檯喎

醒目開學勳章

DEAR 2B&布甸媽:

登登登登,等我話過你地知,我哥我嫂係連咕嚕肉,韓式雞翼同金沙牛仔骨都吾識整,平時佢地係屋企的餸菜係好簡單,所以佢地係尋晚食得最開心果二個..

真開心,成個下午你地二個都講緊我地個豐富海鲜餐~

Dear Betty
咁即係邊個做大廚呀 ? >大廚係

秘制蝦醬酒醉美雞翼)betty
沙嗲金茹玉子肥牛煲)betty
海皇栗米銀蛋愛心羹)betty
果皮蠔汁蒸霸皇鮑魚)betty
芫西蔥粉絲豉汁帶子)betty
油蜜菜勁火炒豆豉魚)betty
呀媽靚靚田園菜心蕊>呀媽
潮州咸菜白果豬肚湯>呀媽
燒鵝差燒併鹽焗雞皇>呀媽
彊蔥蒸生猛黃腳立魚)betty
白灼基圍蝦伴靚頭抽)betty

勁吾勁呀!偉哥淨係負責洗好晒的野,就好疲累地全程坐係廳樹傳告蒸煮時間,佢話佢已經傳受晒的偉門秘笈比我啦喎
我呀嫂同佢工人加埋我係廚房忙個樂在其中,佢地二個負責拎餸,斟水,洗鑊,遞蔥

我地仲好快手,7點幾開餐,8點幾走人,趕返黎追巾巾劇集

原帖由 bettylam 於 09-5-29 22:57 發表

登登登登,等我話過你地知,我哥我嫂係連咕嚕肉,韓式雞翼同金沙牛仔骨都吾識整,平時佢地係屋企的餸菜係好簡單,所以佢地係尋晚食得最開心果二個..

...

Betty

我知道喇,即係令兄嫂負責洗碗

早晨

今日我開舖,應該放晴啦,仲聽到出邊好嘈既蟬聲,真係幾吵架,不過都係好短時候 je,難得在家

太后早晨
山卡拉龍眼樹d蟬仔好似奏交響樂團咁呀
尋晚巨山帶頭作反,一家四口睇晒 "巾幗"
大結局呀

原帖由 2bzmummy 於 09-5-30 08:44 發表
早晨

今日我開舖,應該放晴啦,仲聽到出邊好嘈既蟬聲,真係幾吵架,不過都係好短時候 je,難得在家

dear betty
格格可唔可以呢個暑假跟您秘密練功
學番幾招小菜0黎持家有道呀
唔係等我退休驚怕手腳慢....腦筋不靈光呀

我想問呀 伯有 那個 "咸菜豬肚白果胡椒湯"係
點泡制法..呢樣"格0既冷"美食係格格至愛呀

原帖由 bettylam 於 09-5-29 22:57 發表

...

原帖由 alicetong 於 09-5-30 09:35 發表
太后早晨
山卡拉龍眼樹d蟬仔好似奏交響樂團咁呀
尋晚巨山帶頭作反,一家四口睇晒 "巾幗"
大結局呀

格格

星期五晚放鬆下亦不為過呀

原帖由 alicetong 於 09-5-30 09:41 發表
dear betty
格格可唔可以呢個暑假跟您秘密練功
學番幾招小菜0黎持家有道呀
唔係等我退休驚怕手腳慢....腦筋不靈光呀

我想問呀 伯有 那個 "咸菜豬肚白果胡椒湯"係
點泡制法..呢樣"格0既冷 ...

格格

今朝 Betty 無上黎,我幫您搵左豬料

胡椒煲豬肚湯

材 料
白 胡 椒 粒 2 湯 匙
豬 肚 1 個
排 骨 6 兩
酸 菜 1 / 2 棵

做法

豬 肚 內 用 粗 鹽 擦 洗 , 放 入 滾 水 內 拖 水 , 取 出 洗 乾 淨 。
酸 菜 洗 淨 切 絲 , 放 水 中 略 泡 浸 一 下 就 取 出 擰 乾 水 分 。
排 骨 洗 淨 切 大 塊 。 將 白 胡 椒 放 入 豬 肚 內 。
鍋 入 注 入 1 0 杯 水 煲 滾 , 放 入 豬 肚 排 骨 及 酸 菜 同 煲 , 滾 起 後 再 用 小 火 煲 2 小 時 即 可 , 豬 肚 切 可 切 塊 , 用 鹽 調 味 即 可 熱 吃 。

不過,洗豬肚都幾厭惡性,您得唔得架 ?

太后
其實劇集呢家野追開就想睇...通常做完
畢打自己人,細山就會第一個衝去按住個電視
開關掣 大山就做拍揮官 ,巨山就講情睇多
part   尋晚連巨山居然帶頭
做反...細細聲係耳邊同細山講 媽咪係受軟唔受硬架...
您話係未"大平天國"造其大反派呀

原帖由 2bzmummy 於 09-5-30 09:43 發表

格格

星期五晚放鬆下亦不為過呀

多謝 太后豬料

格格平時都有煲開中式胡椒豬肚湯
我那邊幫襯開那檔豬肉,都好肯幫
客人洗埋豬肚,姐姐囉返去再切底
洗一次..好想試下自己煲呀,即刻print
出0黎做  絕密檔案先

原帖由 2bzmummy 於 09-5-30 09:47 發表

格格

今朝 Betty 無上黎,我幫您搵左豬料

胡椒煲豬肚湯

材 料
白 胡 椒 粒 2 湯 匙
豬 肚 1 個
排 骨 6 兩
酸 菜 1 / 2 棵

做法

豬 肚 內 用 粗 鹽 擦 洗 , 放 入 滾 水 內 拖 水 , 取 出 洗  ...

港倘爆疫幼園小學先停課
2009年5月30日 星期六 06:30

(綜合報道)

本港昨日急增五名人類豬流感患者,是確診人數最多的一天,令豬流感病人累積至二十名。港府表示,現時的圍堵式控疫階段已到尾聲,本港快將出現首宗社區感染個案,進入緩疫階段。一但出現源頭不明感染個案小學和幼稚園需停課十四天若停課持續,教育局會要求學校取消校內試和全港性系統評估,只有影響升中派位的呈分試,可在特別安排下舉行。食物及衞生局副局長梁卓偉表示,中學和大學不會全面停課,只在有確診個案的學校停課十四天。

原帖由 alicetong 於 09-5-30 10:02 發表
太后
其實劇集呢家野追開就想睇...通常做完
畢打自己人,細山就會第一個衝去按住個電視
開關掣 大山就做拍揮官 ,巨山就講情睇多
part   尋晚連巨山居然帶頭
做反...細細聲係耳 ...

格格

我有疑問,平時無睇開,點樣追大結局呢 ?
‹ 上一主題|下一主題