用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD食葯問題...請賜教...(急!)
樓主: ~仔仔媽咪~
go

ADHD食葯問題...請賜教...(急!) [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-7-14 00:00 發表

我真係除咗四腳蛇外,其他蛇虫鼠蟻都唔驚~!

我呢幾日忙到爆哂燈呀!個仔星期四買咗小四書番黎,我就開始埋首整定D溫生字紙俾佢溫...因為我八月頭自己又要考試(日文嗰度),我都怕自己呢次會肥佬,,,淨係教仔都唔夠時間 ...

你真係好鬼勤力, 暫時阿女都係上 d 暑期補習班咋, 加上網 printout d 工作紙比佢做, 我仲未開始教佢 phonics

醒目開學勳章

原帖由 77777 於 09-7-14 01:41 發表
Zater,

明愛我未試過, 所以我真係唔知law.....

我都覺得瘦係天生架, 我都好想呀, 我c6都係瘦架, 唔會肥個隻....佢夜晚都食好多花生之類, 都唔肥, 係天生架....

我仔睇過一個鄧博仕, 唔知係咪個位, 請check pm.... ...

我都相信瘦係天生 ge, 但係細佬係遲左兩年, 連最低果條生長線都差好遠好遠先掂到

我又再 pm 左你呀.

醒目開學勳章

原帖由 monteazul 於 09-7-14 12:47 發表
你們好! 小兒8歲9月升小3, 今天帶齊了文件到油麻地排期睇精神科, 但要排到2010年12月。  小兒有輕微ADHA, 如要睇私家精神科又好貴, 但政府又耐!  點算好 ...

係咪未做評估架?  政府係咁耐, 我女都係升小三, 佢由四歲排到依加都未到, 舊年有姑娘通知今年六月有得見, 但六月再 call 佢地 confirm 時, 個答案係最少要等多一年, 原因係太多人排, 所以我決定做左個私人評估先, 政府果邊繼續等.

醒目開學勳章

原帖由 77777 於 09-7-14 10:32 發表
慢慢來啦, 有時您阿仔呢d佢都唔想架......我地只有係盡量提啦.....您阿仔考試時可唔可以之前再請d老師一路提住阿仔叫佢唔好停架??? 阿仔的老師每次都提阿仔架....  有時小朋友做唔晒未必係遊魂, 其實係比一二條唔識 ...

係呀, 要教識佢地考試個 technique 先, 阿女一早已經學識左, 所以佢未試過因為唔識一題停左o係度諗, 佢會 skip 左果題唔答, 做左其他先, 但係佢做完就當全部答晒, 唔識得返轉頭再諗唔識果 d

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-7-14 01:58 發表

真係無得我唔勤力...個仔大把野要我同佢大執,上星期四買書同註冊時收埋下學期考試成績表,原以為呢次我咁樣地獄式同佢溫習,佢會有進步會高分D,點知仲衰過上學期囉!仲要操行跌到得C-(鬼咩,打爆咗同學個頭,唔 ...

上次有個職業治療師哥哥教, 一定要久唔久拍下佢搏頭, 佢會繼續, 如果唔係就會出左公海, 相信呢樣要老師合作至得.

醒目開學勳章

原帖由 77777 於 09-7-14 16:08 發表
我阿仔都係架, 所以我成日都利誘佢, 不過都唔係成日成功, 有時佢都會唔記得check架....不過, 除左咁, 我都只有請老師一再提醒佢, 都無mud其他方法啦.....有時老師話我知, 叫佢check, 佢會六秒check完收返埋....比佢 ...

阿女有時做完卷, 有時間係會 check 一次, 但通常佢會睇唔到佢無做果 d, 淨係睇到佢答左果 d, 仲要係好快睇完, 同你阿仔一樣, 幾秒搞掂, 跟住佢會伏o係檯度瞓, 等老師收卷

醒目開學勳章

monteazul,

係呀, 味精同甜一定要戒, 阿女同細佬我都唔比佢地食架.

原帖由 zater 於 09-7-14 15:09 發表

係咪未做評估架?  政府係咁耐, 我女都係升小三, 佢由四歲排到依加都未到, 舊年有姑娘通知今年六月有得見, 但六月再 call 佢地 confirm 時, 個答案係最少要等多一年, 原因係太多人排, 所以我決定做左個私人評估先,  ...

上星期剛做左政府評估, 今天是去排神經科

但佢超鍾意食糖, 咁有排教了
原帖由 77777 於 09-7-14 17:57 發表
monteazul,

我諗您盡量唔比甜野同味精野佢食, 同埋少睇d郁動的畫面先啦, 睇下會唔會好d....

THANKS!!

原帖由 77777 於 09-7-14 23:21 發表
如果您有評估report, 可以要求下學校作出一d調適, 同d老師商量下啦...學校係有資助幫小朋友....

有時係考試加時, 有時係讀卷, 亦有d默書可以預知默邊一段....考試時老師特別照顧....又可以係找一位小朋友幫忙跟您阿 ...

原帖由 77777 於 09-7-14 10:32 發表
慢慢來啦, 有時您阿仔呢d佢都唔想架......我地只有係盡量提啦.....您阿仔考試時可唔可以之前再請d老師一路提住阿仔叫佢唔好停架??? 阿仔的老師每次都提阿仔架....  有時小朋友做唔晒未必係遊魂, 其實係比一二條唔識 ...

唔講真係唔醒起個仔會係咁,等我教定佢先做好哂自己識嗰d先,等佢唔會kick住咗响度唔郁...同埋我諗我真係要set好時間限住個仔完成一篇習作先,等佢有番個時門觀念.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 zater 於 09-7-14 15:16 發表

上次有個職業治療師哥哥教, 一定要久唔久拍下佢搏頭, 佢會繼續, 如果唔係就會出左公海, 相信呢樣要老師合作至得.

我都希望黎緊小四個新班主任同其他科老師真係可以合作到啦...好怕遇到D唔肯同家長溝通,但又搞唔掂我仔既老師...

原帖由 77777 於 09-7-14 23:08 發表
我阿仔都飲甜野架, 不過限住law....

如果您個仔係超鍾意食糖, 咁如果您想佢達成d mud野, 咪用糖來做獎勵law, 不過一日真係唔好太多....同埋真係唔好買....佢無得食, 有都收到佢拿唔倒....

如果可以完全唔食, 可以 ...

係啦,甜野真係可以戒得就戒,但事實真係未必可以完全叫個仔以後唔食囉!我仔都係勁鐘意甜野架(我諗ADHD小朋友大部份都係咁),尤其鐘意食朱古力,連我仔自己都話,佢咁鐘意食,皆因佢食咗朱古力後,個人會好開心架!連佢自己都咁講,所以都好有理由相信嗰D甜野(尤其朱古力)真係會令佢地更HIGH,所以可以既至少都先戒咗朱古力先囉,我仔就係LAI咗好多次野,我仔淨係見我喊都見到佢驚,依家佢先自動自覺幫自己戒咗朱古力同埋可樂,可樂佢真係可以完全忍到唔再飲,但朱古力有時佢都會忍唔住見到就好想食,嗰下我都要狠心D囉,費時我呢頭心軟俾佢食少少,嗰頭佢又出事,又是搞到我同個仔唔開心又俾人鬧無家教...

下curry都唔得? 我個仔又勁愛吃姐姐烹的萄國雞喎!  慘拉
原帖由 77777 於 09-7-15 19:27 發表
我阿仔就唔係太食糖, 朱古力但係佢一定食早餐同午餐都要凍檸茶, 有時好辛苦先限倒佢飲一盒架.....同埋佢又勁鍾意d濃味野.....我都好難改佢的口味, 不過係少d煮好似curry個d野....

今日同佢睇左哈利波特, 又同佢換埋 ...

原帖由 77777 於 09-7-15 19:27 發表
我阿仔就唔係太食糖, 朱古力但係佢一定食早餐同午餐都要凍檸茶, 有時好辛苦先限倒佢飲一盒架.....同埋佢又勁鍾意d濃味野.....我都好難改佢的口味, 不過係少d煮好似curry個d野....

今日同佢睇左哈利波特, 又同佢換埋 ...

我仔係主攻朱古力囉...其他甜野都好鐘意,包括汽水同埋你囝囝都愛既檸檬茶....我仔之前又係一日一包架!呢樣真係好難同佢戒,完全一D甜食都唔俾佢食,又覺得佢好慘...因為佢唯一愛食都係甜野,平時我又管佢咁多又食住佢,如果連呢D最後娛樂都唔俾佢,我怕我仔真係抑鬱,而唔再只係我抑鬱囉~~~!

我都仲未睇添...依家實在太多戲上畫,睇都睇唔切...你就好啦,個仔連咁厚既potter書都照睇哂成本,比着我仔去睇,我諗佢老早拎咗本書去墊煲底LU....

原帖由 monteazul 於 09-7-15 23:40 發表
下curry都唔得? 我個仔又勁愛吃姐姐烹的萄國雞喎!  慘拉

話時話我仔都係呢年開始沉迷食咖喱...等我又黎同佢戒戒先...

原帖由 77777 於 09-7-16 10:42 發表
我仔重有好鍾意薯餅, m記個d, 不過, 我而家響凍肉店買用焗爐焗無咁油就算, 有時比佢做早餐.....我都唔可以完全禁佢, 佢會好似好慘咁, 其他零食, 佢又無mud架....不過, 佢係真係鍾意d濃味野.....

其實佢由細開始我多 ...

我仔又係勁鐘意食M記薯餅架~!佢試過有排公公湊佢,日日朝早就去M記嘆薯餅,公公仲勁,一俾就俾三塊薯餅我仔食~!!!係到我話鬼我仔,咁至正常番一人一塊咋!不過基本上我仔係好鐘意食薯仔既.

可能本身你英文好,你囝囝又接觸得多所以唔驚英文,所以至讀到英文既小說,,,我仔暫時未有咁既功力去睇,唯有教佢認多D英文生字,我至再試下教佢讀英文書...話時話我都買咗好幾本响樹封塵,因為個仔未到level讀...

醒目開學勳章

77777 個仔仔真好, 會睇英文書, Harry 果 d 我自己都睇唔掂呀

講開睇書, 琴日同兩個細路去圖書館, 咁啱睇到本 The Little Red Hen, 呢本書仔 ge 中文版, 兩姐弟都睇左, 但當我拎比阿女睇, 叫佢試讀比我聽, 佢好多字讀唔到, 睇完又唔知本書講咩, 我提佢話小紅雞呀, 記唔記得, 佢話記得, 但換左係英文書, 就咩都唔知, 睇黎阿女 d 英文程度比我想像中差, 應該點樣教佢好呢?

另外, m 記傻餅傻條, 甚至煮傻仔, 阿女都非常鍾意食, 反而細佬麻麻地.

甜野味精野基本上唔比佢地食, 但婆婆一黎就一次過食返一年 ge 糖, 真係無辦法.

原帖由 77777 於 09-7-16 17:53 發表
我個仔都係好鍾意薯仔架.....d餸如果一有薯仔佢都唔放過架.....

查實我真係好失禮, 我英文都係麻麻地架咋.....我都係查字典, 真係查倒頭暈.....不過, 係阿仔有學公文, 所以佢儲左好多生字, 可以估估下睇倒本書...佢 ...

我查實英文都好唔掂架!聽到但講唔到囉!早十年前你叫我講仲得,但呢十年真係無咩機會用到,我太耐無用,依家等於唔識英文,依家都係靠同個仔溫書邊教邊自己溫番咋.我噚日連this同that都唔識分.^^:

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-7-17 16:49 發表

我查實英文都好唔掂架!聽到但講唔到囉!早十年前你叫我講仲得,但呢十年真係無咩機會用到,我太耐無用,依家等於唔識英文,依家都係靠同個仔溫書邊教邊自己溫番咋.我噚日連this同that都唔識分.^^: ...

英文我都好唔掂, 阿女二年級 d 英文仲可以, 我諗三年級果 d 已經好有難度, 特別係 grammar

‹ 上一主題|下一主題