用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
樓主: bbkitko
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

bbkitko:

Thank you你今日上午打俾我通知我註冊情況, 等我先有心理準備有咩要搞及要搞幾耐.

好彩我今日有帶支票簿, 因為怕自己開錯支票隨時要再開過. 另外校車唔駛急, 問過唔係先到先得, 只要你在deadline前交回就可以, 佢地宜家都係先收齊資料等校車公司有資料安排校車.

傲宏媽媽:
我諗好多家長都好緊張, 趕在第一天註冊, 我差不多10時到達, 前後已有5,6個家長在註冊.
不過幼稚園不開放, 我仔仔看到內裡的小朋友上課玩得很開心,也跟我說要入去玩.希望他喜歡這所學校.
不用客氣, 大家同學仔. 希望7月3日, 大家有機會見面.

終於註左冊, 個人真係定好多!

講真都係因為今日咁巧要去覆診, 雖然時間好緊, 但我都選擇午飯未食水又無滴飛奔去註冊先, 好彩我前面只有1對夫婦, 好快就到我... 不過最後都係遲左返醫院覆診, 宜家唔知要排幾耐...

等, 唔緊要, 最緊要阿仔有書讀, 宜家安心啦!

7月3日下午家長會, 我諗上午同下午班家長都係一樣吧! 咁到時一定會見!

終於註左冊, 個人真係定好多!

講真都係因為今日咁巧要去覆診, 雖然時間好緊, 但我都選擇午飯未食水又無滴飛奔去註冊先, 好彩我前面只有1對夫婦, 好快就到我... 不過最後都係遲左返醫院覆診, 宜家唔知要排幾耐...

等, 唔緊要, 最緊要阿仔有書讀, 宜家安心啦!

7月3日下午家長會, 我諗上午同下午班家長都係一樣吧! 咁到時一定會見!

報料先:

註冊要帶之物件:
1) Direct debit授權書
2) HKD660留位費支票
3) HKD600書簿費支票
4) 支票簿(訂校服用)
5) 仔仔/女女相片一張(如想申請校車)

7月3日下午會有家長簡介會, 8月13日開學.

報料完畢!

另一件報料:

九龍城及九龍塘家長, 你地都有校車呀!

開始又有d擔心!

剛才問左, 只有初初1至2日可以家長陪搭校車, 我開始擔心過左頭2日, 阿仔要自己搭校車時, 會唔會驚同喊.

我唔擔心阿仔第1日返學會怕, 因為學校有野玩, 已足以轉移視線, 無熟識的人都唔怕; 但校車上無野玩, 我驚無野轉移佢視線佢會喊!

323bb:

我想問下, 好多人插班K2嗎?

傲宏媽媽:

As you mentioned earlier, your child will take school bus from Mei Foo to LH.   Maybe we can meet, as I will let my child to do the same.

Just contacted school bus provider today, there are 3 pick-up points in Mei Foo.  They  are 多多 (Nassau Street), 大同地產 (Broadway) and Japanese City.  I will let her to be picked up in Broadway.   The pick-up time is around 12:20pm.

原帖由 Freesia_cat 於 10-5-3 16:07 發表
報料先:

註冊要帶之物件:
1) Direct debit授權書
2) HKD660留位費支票
3) HKD600書簿費支票
4) 支票簿(訂校服用)
5) 仔仔/女女相片一張(如想申請校車)

7月3日下午會有家長簡介會, 8月13日開學.

報料完畢! ...

Just one more thing to share.   A school bag will be given on Day 1 of class commencement.  No extra charges.

青衣學之園同凱帆的質素是否差不多?

青衣學之園同凱帆的質素是否差不多?同樣為直資小學鋪路?多謝回復

我諗其實三間分校的質素也差不多,因為大家用一樣的課程,  最緊要近自己屋企, 不過有人盛讚青衣的李校長.
我覺得凱帆的優勢係面積夠大, 所以我鍾意凱帆校.

AdAd08:

我今日都無問到咁詳細在哪上車, 不過我仔都會在Broadway上車.

如果小朋友有熟識的人一齊搭車, 有伴一齊我諗會壯膽!

其實7月3日家長會我地可唔可以相認呢?

我剛才先在想, 阿仔有無學校書包, 我見堆info內隻字不提仲以為無, 宜家一切謎團都解開啦!

snowygary:

以下只係我個人意見:

如果講教學, 青衣及凱帆應該是一樣, 而升的小學都好類似.

不過我就喜歡凱帆多些, 因為校舍大d, 叫做有d outdoor地方. 另外我兩邊都參觀過, 覺得凱帆的葉校長及老師比較organized及親切, 而admin同事都比較有禮, 令我覺得較有信心亦較為偏好凱帆.

I will bring my child to LH for submitting the reply slip and confirm the size of school uniform this Sat (8 May)...  as I am not able to identify which size is best fit for her from the  samples shown at school.

I will be there in early morning.

Of course, we can also meet on 3 Jul.

我都註了冊啦...請問大家知唔知要多少套校服&運動裝才足夠? 唔知一星期要穿多少次運動裝?  Thanks.

一,三,五穿校服, 二,四穿運動服, 我仔仔做了校服,運動服及外套各兩套. 仔仔已試過d size,他是中碼b, 選了2-3歲size.  我覺得如果小朋友是一般高度, 2-3歲size已足夠, 太大會好'論盡'

校服 ? 係咪註冊當日有得睇架 ?
係啦...家長日我地大家可以見見面啦 !!

原帖由 bbkitko 於 10-5-4 12:13 發表
一,三,五穿校服, 二,四穿運動服, 我仔仔做了校服,運動服及外套各兩套. 仔仔已試過d size,他是中碼b, 選了2-3歲size.  我覺得如果小朋友是一般高度, 2-3歲size已足夠, 太大會好'論盡' ...
‹ 上一主題|下一主題