用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

舊年KTS及DGJS都係10月9-10呢段時間interview,如會報呢2間,要有心理準備會撞期。

原帖由 ggoo 於 10-8-5 16:40 發表
你唔好咁 望住我wo,我冇去陳守仁簡介會所以唔知者. 咁都好d,唔怕同真光撞期,但播道其中一日面試都是10月9日,可能要響份報名表到注明先得,仲有好多學校面試時間未出,到時都有機會撞期,唯有揀d真 ...

醒目開學勳章

你唔會打算破記錄吧
我6....7間(如果真的去DGJS見識),都俾老婆鬧到我飛起啦
最差係,我說那你決定減那間,佢又間間喜歡

原帖由 ggoo 於 10-8-5 17:52 發表
我是一個樂觀既人,但樂觀得來又有自知之明,所以諗住我女都是 我問過我老公鍾意邊幾間學校,我老公話有人收你女先算.mouth:" /> 依家唯一既辦法就是報多幾間,希望有一間收都好. ...

原帖由 ggoo 於 10-8-5 17:24 發表
silvia_ng :
唔該晒你既提醒,其實我都知網上有得睇返,不過我諗住都是陪跑既多,所以一直冇上去睇.我真是一d信心都冇,我怕我女冇一間學校肯收.
我女個樣都是似daddy,所以我女細個既樣好似男仔,好彩大個 ...

唔好咁唸呀! 我想當年都對仔仔冇咩信心, 到佢英華2ND IN都入唔到, 真係覺得佢唔係好掂架。但世事就係咁奇怪, 唔知點解佢又可以入到TSL, 所以每間學校都有佢特別鐘意果TYPE, 唔好唸太多啦! 我地做家長既, 盡左力同佢安排就算囉...

原帖由 chingchingb.ma 於 10-8-5 17:52 發表
收PORTFOLIO

THANKS!

原帖由 chingchingb.ma 於 10-8-5 17:56 發表
舊年KTS及DGJS都係10月9-10呢段時間interview,如會報呢2間,要有心理準備會撞期。

呢兩間我都打算報喎....唔會咁橋掛....DGJS好似分好多日IN (不過都係兩年前既事, 我仔仔以前D同學仔我見佢地D 日子打得好散)。
呢兩間洗唔洗見家長架?

DGJS舊年1st interview分2日(10月9及10日),2nd interivew就分好多日。2次interviews都淨係見小朋友,唔使見家長。

KTS就入到2nd interview先至要見家長。

原帖由 silvia_ng 於 10-8-6 01:22 發表

呢兩間我都打算報喎....唔會咁橋掛....DGJS好似分好多日IN (不過都係兩年前既事, 我仔仔以前D同學仔我見佢地D 日子打得好散)。
呢兩間洗唔洗見家長架? ...

GH portfolio冇限頁數

原帖由 chuppy 於 10-8-6 09:21 發表

知唔知有無限頁數呢?

ziyi:
照計我唔會破紀錄既,都是10間以下者. 暫時有幾間都可能撞期:10月9日: 真光,播道,陳守仁,女拔,九龍塘小學. 如果咁唔好彩呢幾間真是撞期,咁我都是報得一兩間者,七除八扣之後最後可能只會見得6間左右.仲有就是我報得既學校都是想入既,唔是攞來熱身,我是真心想入嫁.
silvia_ng :
多謝你鼓勵,希望我女可以好似你仔仔咁幸運有好既學校肯收. 如果我女面試時能夠文靜d,有禮貌d,都有機既,否則就 .

醒目開學勳章

當然啦,又唔係有錢無地方洗,報得梗係心儀想入
TSL學我一樣啦,選星期日啦,雖然沒有了family day,但好過撞期啊
女拔公布了first interview嗎,我未看,如果真的跟其他撞期,我唔會申請啦
尤其我只係想去見識一下
係幾時啊,上次上她網站只說幾時有得下載申請表,幾時申請而已

原帖由 ggoo 於 10-8-6 10:20 發表
ziyi:
照計我唔會破紀錄既,都是10間以下者. 暫時有幾間都可能撞期:10月9日: 真光,播道,陳守仁,女拔,九龍塘小學. 如果咁唔好彩呢幾間真是撞期,咁我都是報得一兩間者,七除八扣之後最後可能只會見得6間左右.仲有 ...

嘩... 你班家長講到考學校好似團購咁....
10個小朋友一齊報名有折嗎?.....

原帖由 ziyi 於 6/8/2010 12:19 發表
TSL學我一樣啦,選星期日啦,雖然沒有了family day,但好過撞期啊
女拔公布了first interview嗎,我未看,如果真的跟其他撞期,我唔會申請啦
尤其我只係想去見識一下
係幾時啊 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

flostangraphy:
你依家就輕鬆啦,遲d到你女報小一你就知.
ziyi:
我是估10月9日好多學校都會安排面試,所以依家先安排個次序(可能會放棄申請某d學校).如果早d知結果就好,咁我地唔使報咁多.

原帖由 flostangraphy 於 10-8-6 13:00 發表
嘩... 你班家長講到考學校好似團購咁....
10個小朋友一齊報名有折嗎?.....

grrrrrr.... 出年係二仔先....
細女要再等5年......   
依家唔輕鬆..... 遲d就冇機會....

原帖由 ggoo 於 6/8/2010 13:26 發表
你依家就輕鬆啦,遲d到你女報小一你就知.
ziyi:
我是估10月9日好多學校都會安排面試,所以依家先安排個次序(可能會放棄申請某d學校).如果早d知結果就好,咁我地唔使報咁多.

...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

醒目開學勳章

講少左一些wor,定你逃避現實啊

5年後是打孖來,大仔升中,細女升小一wor

夠晒利害

基本上你要年年update,年年繼續泡係度

原帖由 flostangraphy 於 10-8-6 13:51 發表
細女要再等5年...... mouth:" />  

失覺晒,原來你有咁多小朋友.我一個女都頭大如斗,三個我唔敢想像.

原帖由 flostangraphy 於 10-8-6 13:51 發表
細女要再等5年...... mouth:" />  

hello all,
我女女今年都是K3, 由於我老公需要sat&sun返工, 如interview 要in家長, 他要請假.
請問你地知唔知邊幾間要in家長架?
thx.

醒目開學勳章

肯定要的:
港同小,真道,音小

肯定唔使:
陳守仁

我知道的就是這樣,其他唔肯定
因我從未擔心這問題,因我只返5 day
除非出差,但都是返工廠多,也是week day的事
比較幸運

原帖由 suewong 於 10-8-6 16:41 發表
hello all,
我女女今年都是K3, 由於我老公需要sat&sun返工, 如interview 要in家長, 他要請假.
請問你地知唔知邊幾間要in家長架?
thx.

he he he... 你見過我就唔會再失覺ka lar....
因為我個頭真係有三個斗咁大lor....

原帖由 ggoo 於 6/8/2010 16:36 發表
失覺晒,原來你有咁多小朋友.我一個女都頭大如斗,三個我唔敢想像.

lee sha ci woo lar!!!!
你公司請唔請人呀!!!

原帖由 ziyi 於 6/8/2010 16:24 發表
講少左一些wor,定你逃避現實啊

5年後是打孖來,大仔升中,細女升小一wor

夠晒利害

基本上你要年年update,年年繼續泡係度

原帖由 ziyi 於 10-8-6 12:19 發表
尤其我只係想去見識一下
係幾時啊 ...

TSL我都打算選10號朝呀, 唔知到時有冇機會見到你地呢?
‹ 上一主題|下一主題