用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010
樓主: hokabb
go

優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010 [複製鏈接]

面對面和校長傾談的下埸, 便是c校長把事情揚出來說給第三者知. 這是事實!! 我是絕不怕跟c校長對質這件事的, 反正理虧的是他..

原帖由 edea 於 10-8-5 08:45 發表
做版主多年, 唔講優才討論區, 見到好多例子都係會員以為用假名或分身, 說話就不用上身, 肆無忌憚去批評他人, 反正沒有人知道自己是誰, 說話也不用留有餘地.

是的, 或者天知地知, 只有發言人知自己是誰, 問題是肆意 ...

原帖由 leahchang 於 10-8-5 10:58 發表

這話實在很挑撥離間,我是針對家長言論討論,但並不代表對方說的話是錯的,己言明這是個人看法...請自重,一根手指指著別人時,有四隻是對著自己的,希望不要連這種話都要別人點醒~~

有些人不笑就很嚴肅,校長不需要一天 ...

挑撥離間?
邊个要陪笑,笑可說是礼貌!

若要人不知,除非己莫為?
上得離BK討論嘅人,都預咗會俾人估到係邊位!唔使寫埋D說話離恐嚇人!
與其在此嘥口水,不如留返啖氣暖肚! 88囉!

優小是中文小學,優中是英文中學。G6 & G7 會有過渡期。
http://www.gtcollege.edu.hk/B02_01_EMI.htm

原帖由 ngkf 於 10-8-5 10:37 發表
無記錯應該係中文中學,歡迎指正.

原帖由 iamderek 於 10-8-5 12:13 發表
優小是中文小學,優中是英文中學。G6 & G7 會有過渡期。
http://www.gtcollege.edu.hk/B02_01_EMI.htm

謝謝指正.
不過而家都沒有關係了.政策放鬆了.

多謝大家!

以我所知成績最好的一位會考生攞28分, 已決定去恆商....

點解現在的同學仔鍾意揀恆商?因我太out,想問下啫。

恕我多言,中天英的2個小朋友都在TKO,不在MK,所以不能說有任何偏私。

現任MK的老師,應多是專教初小的老師,難道高小沒有好老師?有一專教高小的英文老師,我就十分欣賞,她有份帶領的英文話劇班,常獲獎項。

由於TKO漸減初小班,學校將初小資源由TKO搬到MK,令TKO初小資源減少,對我們TKO初小家長感到不是味兒,但也可理解學校做法。

原帖由 sbc 於 10-8-5 11:26 發表

學校唔係馬上採取行動,係有家長寫信去教育局,然後教育局先派人離觀課,最後先決定炒個老師......
仲有,你話D老師教學質素好高,梗係啦!好嘅老師多數都過哂旺角分校!咁多年梗係唔止一、兩個別例子啦!要講可能会一匹布吟長啦! ...

我所接觸的老師,都很友善同關心小朋友。
我個女幾個月前曾有情緒問題,老師會打電話同我傾,見到面也會傾。我見到老師在「成長直通車」小冊子,寫上鼓勵說話。每週手冊上,老師的留言也是正面的。無比壓力小朋友。
每間學校都有不足之處,我放心的是學校重視品格培育。至於成績,因為阿女仲細,到佢考新高中時都會有往績。某程度上,我對自己同個女都有信心。我細個都係成日看課外書,用好少時間溫書。讀band3中學(果時係揀家姐果間就算),會考咪一樣取廾幾分,之後轉去地區band one,之後又順利讀大學(果時得了3間大學)。所以,我好相信呢個教育方法的成效,因為我自己都係咁讀。為設合現今的要求,我比阿女讀奧數及幫佢溫習,已經係做多左。當然,我會留意阿女要做到同級的top30%.我不相信她會差過我呢!

近年恆商的高考成績非常優異,出了很多高考狀元,稱全校高考獲A最多。

quote]原帖由 janicetsang 於 10-8-5 13:08 發表
點解現在的同學仔鍾意揀恆商?因我太out,想問下啫。 [/quote]

原帖由 dabbycheung 於 10-8-5 12:51 發表
多謝大家!

以我所知成績最好的一位會考生攞28分, 已決定去恆商....

很好的成績呀! 希望2年後他就是高考狀元啦.

中天英,

我不是要針對你的回應, 但某程度上, 我真的覺得你是學校代言人, 每件事情你都很像知道得很清楚很了解. 例如你說NET綁人事件, “學校馬上採取行動, 炒左果個老師 , 解決左個問題”. 但其實你根本不是當時班裡的家長, 為甚麼說到很像十分知道這些細節呢? 難道全部3B 家長都在編大話嗎?

這件事發生在四年前的3B, 我的小朋友是班中學生, 我都有出席追討會”, 有跟班中其他家長交流這件事. 但你, 當時應該不是3B 家長吧! 如果是的話, 你應該很清楚知道這事情, 家長們跟校方周旋了差不多整個下半學期.

你遇到的校長和老師和藹可親, 真是你的福份 (當然, 絕大部分老師真是十分好的!) . 但你沒見到可怕的一面, 並不代表這些不存在. 我沒有扭曲真相, 只是你沒觀察到吧!!

還有, 不知我是否老人痴呆沒記性, 請問你之前的大頭照, 是否跟ngkf 現在的一樣? 因這幅大頭照很面熟 ??!!

原帖由 中天英 於 10-8-5 01:31 發表
呢D係幾年前某一個外藉老師所做既不當行為, 事件發生後, 學校馬上採取行動, 炒左果個老師, 解決左個問題, 咁你仲想點。

我覺得你成曰用D以偏盖全既講法, 用某一、兩個响咁多年積存落黎既個別例子, 試圖將學校描繪成 ...

World Bank Chief Economist: Justin Yifu Lin
http://www.google.com.hk/images?hl=zh-TW&q=Justin%20Lin%20world%20bank&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi

原帖由 happyjess 於 10-8-5 13:28 發表
中天英,

我不是要針對你的回應, 但某程度上, 我真的覺得你是學校代言人, 每件事情你都 “很像” 知道得很清楚很了解. 例如你說NET綁人事件, “學校馬上採取行動, 炒左果個老師 , 解決左個問題”. 但其實你根本不是 ...

王國長老

ngkf 和中天英兩位家長我都認識真人, ngkf女兒 三年來都和我女兒三年來都在旺角. 中天英是將軍澳那邊的家長.

I know GT students starts leaning Chinese history from G4, I don't understand why  the HKCEE results in Chinese History is below HK average? Anyone can think of a reason why?

原帖由 Fortress 於 10-8-5 14:25 發表
World Bank Chief Economist: Justin Yifu Lin
http://www.google.com.hk/images?hl=zh-TW&q=Justin%20Lin%20world%20bank&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi

其實我仲想話優才的家長素質都好高.
林毅夫都比你揾到.

我仲有個小朋友未入優才.最快都要三年後...

原帖由 Kangaroo 於 10-8-5 15:28 發表
I know GT students starts leaning Chinese history from G4, I don't understand why  the HKCEE results in Chinese History is below HK average? Anyone can think of a reason why?

我作為一個理科又考過中史的人.我有少少野想講.
香港讀中史(我講我個時),主打讀timeline.唔會話比思考.
例如鄭和下西洋,除了去過邊,帶幾多人.幾時去.幾大條船,為考試你唔需要再知其他.悶到不得了,你肯背,估中提目,拿個C無難度.我公開試的F就給了中史.

當年我曾話過以後唔讀歷史...直至最近幾年才讀.原來是歷史是有趣的.

這樣的考試...我相信對於不喜歡背的人是難的.

朋友的女兒讀Island school, 歷史提會問"美國向日本投下原子彈正確嗎?"...

咁今年優才會考的平均分係幾多?
要達幾多分至可以升原校???
我見優才係報紙登廣告至少20分至有得面試,未達20分可提出自己的突出科目來面試...
唔知有冇人知道?????好想知啊~~~

原帖由 sbc 於 10-8-5 12:01 發表

挑撥離間?
邊个要陪笑,笑可說是礼貌!

若要人不知,除非己莫為?
上得離BK討論嘅人,都預咗會俾人估到係邊位!唔使寫埋D說話離恐嚇人!
與其在此嘥口水,不如留返啖氣暖肚! 88囉! ...

希望你的小朋友不會看這些網頁,有自尊的會好羞家,
講咁低俗的字眼

原帖由 ngkf 於 10-8-5 17:26 發表

我作為一個理科又考過中史的人.我有少少野想講.
香港讀中史(我講我個時),主打讀timeline.唔會話比思考.
例如鄭和下西洋,除了去過邊,帶幾多人.幾時去.幾大條船,為考試你唔需要再知其他.悶到不得了,你肯背,估中提目, ...

I was stuyding Science Subjects from Form 4 without Chinese History.  However, I got good results in Chinese History in lower forms.
It was obviously that the exam. in lower forms should be much more easier than that in higher forms.  However, I think if you like to read and remember Historical events like reading stories (interesting things). You may get a better result.

原帖由 AFSL2007 於 10-8-5 13:19 發表
近年恆商的高考成績非常優異,出了很多高考狀元,稱全校高考獲A最多。

quote]原帖由 janicetsang 於 10-8-5 13:08 發表
點解現在的同學仔鍾意揀恆商?因我太out,想 ...

Everything has Good and Bad comments.
Like 恆商, good in exam. results, bad in school life.
I hear the comments from other parents.
May be, the real situation is different.
‹ 上一主題|下一主題