用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 反叛期就是這樣嗎, 點算好?
樓主: Joe媽媽
go

反叛期就是這樣嗎, 點算好? [複製鏈接]

要找一樣他中意的野和他打開話題,例如他喜歡吃,就整D好野比他吃,如果中意某歌星,你有不妨留意下,可以和他有多D 野講.

我都是紙上談兵,大家交流下!

我個仔都係F3, 我都好煩惱個仔的超反判期. 老師話F3會定些?但有人話F4 (15歲)總反的利害,到底幾多歲才開HILL及生性?  真係好怕, 唔知點教及與佢溝通, 但係生左佢出來呢個世界,就算幾幸苦都要去引導佢向好的方面. 但亞仔又唔知父母的心情,  當你行前一步時, 亞仔又會向後退一步. 成績又越來越差, 今年又選科, 佢又好似無回事咁. 叫佢去補習,又話唔需要, 比佢自已來. 我地父母又唔可以迫佢去, 越迫越無心機, 就係浪費金錢. 最好係佢自已提出.  成日LAY係間房, 問多幾句都話我的煩,佢又好唔耐煩咁: 哦/知了/明了/嗯.  真係好頭痛. 大家有無些好的參考書或講座介紹下, 去聽多些都好. 做為家長的我們都係活到老學到老, 努力,加油......

ahling2004

我個仔又係f.3, 同你情況, 咩都係逃避, 唉! 問朋友話青少年人係梗, 有問題個個係我

原帖由 awah112 於 11-9-25 22:43 發表
  如何跟孩子一起度過心理叛逆期
心理專家林丹
幾乎每個孩子都在成長過程中經歷過心理叛逆期,只是表現程度不同而已。心理叛逆期一般發生在13-17歲之間,其表現是孩子突然 ...

非常同意,我一直朝著這方向努力~

一口氣睇哂大家的分享, 真係獲益良多, 亦有好多提醒. 阿仔小五, 一向我都好擔心點樣應付佢的青春期.

尋晚訓前同佢傾計, 都有提到呢樣野, 我話 : 阿仔你要面對青春期, 阿媽我同樣要面對更年期, 我地兩個都要受體內荷爾蒙的影響, 情緒都會出現大起大落, 希望我地一齊努力, 一齊體諒對方..."

阿仔就點頭, 不過唔知佢明唔明哩....
Matthew 仔快11歲. 向小五的階段出發啦 !!!...[img]

青春期 & 反叛期爆發最大共通導火線 ,
我認為是以成績貼多 .
我家每樣有一件 , 只要我放輕對成績要求 .
( 放輕不是放手 , 只是當她們拿回來的成績單欠理想時 ,
我要識得以放鬆心情及聲線回應 , 她們見到我們的反應不大 , 相對反坑行為也會較輕 . 況且上到中學時 , 成績也不是我們罵幾句就會變好 , 成績要好就一定要她們自已有讀書動力 , 否則就算我們日哦夜哦都無幫助 , 反而領到她們爆發升級 , 關係變差 , 難以收複 )
爆發次數減小 , 相對親子關係會較好 . 當然也有底線 .

Hope I can share some of my view points here.  Parents should really learn to let the children grow by themselves.

I am teaching in a band 1 school and note many similar cases everyyear. The parents try to solve the problems for their sons, like applying tutorial classes for them, monitoring their homework, etc. It would only give them a misunderstanding that studying is not their responsibilities. You should know you can't feed them knowledge forever, they should learn to study themselves. Change his attitude and self management skills. It is much more important than giving him knowledge.

Many parents want to push them hard to have better academic results in primary schools, and applied too many interests class and turotial classes for them. However, learning attitude and self-management skills are the most important thing they have to learn in primary stage.

Try really talk to him/her to let them know they owns their lives and they can't relying on you always. Your responsiblity should come to an end when they have gone to secondary school.

回復 187# BABA124 的帖子

完全認同你的睇法,  可惜真正能做到的確實不易, 今時今日有太多不同資訊.社會歪風四氣.道德觀念淪亡... 大家都要加倍努力!

教養孩童,使他走當行的道, 直至到老, 也不偏離.

原帖由 Rita 於 11-11-28 12:46 發表
一口氣睇哂大家的分享, 真係獲益良多, 亦有好多提醒. 阿仔小五, 一向我都好擔心點樣應付佢的青春期.

尋晚訓前同佢傾計, 都有提到呢樣野, 我話 : 阿仔你要面對青春期, 阿媽我同樣要面對更年期, 我地兩個都要受體內荷 ...

我個仔都係超反判期, 句句說話唔方唔激到你跳出. 成日聽的家長講, 大家要好好溝通, 見招拆招, 多些支持及鼓勵. 真正實行起來真是有困難, 最起碼要亞仔願意同你配合, 否則等於同空氣講說話, 講多幾句佢就搖頭,反白眼走人入房. 如要睇佢今日心情如何, 好的就傾多幾句, 感覺到佢對某些話題特別有興趣可以傾多幾句. 但有時佢會完成無反應,對你係透明, 我們講咩都好, 佢都係同你搞對抗,態度錯到真想一巴打過去. 總之令到我們透唔到氣, 雖然說大家要保持冷靜, KEEP好親子關係及有溝通係好緊要, 但是不是我的做家長唔想, 而係個仔唔配合. 唔通明知佢做/說的唔啱都要去撐佢呀. 日日都想亞仔的野,真係好頭痛,唔知咩係適當的方法.

升上F.1已開始有所改變,為了配合他,給他多點自主權. 直到現在F.3 出現既問題就多左. 正常對話都要句句頂住哂,點溝通呀? 唔知醒返學都要被怪,點解唔叫醒佢及同佢[飛的]? 咁都得;同學活動定要出席,反對他定必視你為[殺父愁人]咁; 他最怕應付唔切唔係學校成績而係學校活動,成績急速下滑不停用籍口來安慰自己;而家開始有又有新嘢,玩逃學甚至用[最多咪死]來嚇你,真係唔夠佢玩.

反叛期大哂咩 - 同學就會[就],父母就要[受]?!

當家中的小朋友處於14-17的反判期時, 家長真係要見招拆招, 否則好易陷入苦惱及百思不解的崩塌狀態.  我家中的小男孩就是這樣, 反判期會發生的事開始逐樣遂樣浮現左出來 ,簡直係來勢凶凶, 令人難於招架, 不管你如何去勸佢, 話佢, 佢都係無來反應. 所謂的道理佢係唔係聽左入去,真係無人知, 而依家的細路做錯事都唔會好坦誠的同你SAY SORRY. 咁做家長的又如何呢? 唔通要強迫佢認錯, 唔通要佢向你保証佢以後不會犯錯. 事實話你知係無可能,既然無可能, 咁我地做家長的唯有去接受佢的過失,容忍佢的態度及讓佢自已內心知道, 家人係好支持佢, 等佢自已反醒. 如果我地唔放鬆些, 唔去反思與佢相處之道, 咁我地日日都會過著唔開心的日子, 日日都怕有事情會發生, 日日都提心吊膽, 咁就真係好困繞了.  因此, 請家長們一起努力, 一定要撐住, 相信終有一日亞仔會明白我們的. 記住: 好事一定會來.

因此, 請家長們一起努力, 一定要撐住, 相信終有一日亞仔會明白我們的. 記住: 好事一定會來.

有用書

如何管教及培育孩子的自'錄'性  周婉芬

EVERYTHING PARNETING A TEENAGER BOOK- A SURVIVAL GUIDE FOR PARENTS  
LINDA SONNA

親愛的安德烈 - 龍應台

哈佛女孩 - 拍拖個D頁數

為青少年立界線 - 約翰。湯森德

戒打機要有計    {裡}宇俊

反叛期出現的症狀是否男孩比女孩較嚴重 ?

你的情況完全明白,我都一樣,對他無從入手,小學時他成績
不錯,升到band1本來開心,但是見到他在中一的學習態度差
和成績多不及格還時低分那種,找了補習老師還有專補中,英,數,我只自都跟他其它科目,才好了一點,真好辛苦,
看到你們的相同烦惱,可的真的须要過渡期,
全職媽媽好處是你們多時間接觸,易於溝通

回復 183# orangelai 的帖子

你的話我明,但要做就唔容易,

我個都極之反判, 對我地越離越遠, 全完咩都聽唔入耳. 都唔知用咩方法可以令佢明白父母的擔心及長氣係為佢著想.

醒目開學勳章

我個女F3, 我從來唔俾佢同friend去街, 除左聽音樂會或做project.  我間中有睇佢d日記, 佢講明如果我偷睇左唔好比佢知. 女校, F2時同學介紹男仔佢識, 我知道後轉佢電話號碼, 趁早阻止, 總算成功.
最近我發現佢好似鍾意左個低form同學, 我唔知對方係唔係, 我又唔知我個女究竟係唔係. 我見佢電話wallpaper有d同學相, 知道係哥個女仔我要佢delete, 佢有做. 好多野都好似好好.
其實, 以我情況, 係唔係女校的女生都好容易有咁混亂關係呢? 放學都準時返, 唔會咁易出街玩, 我係唔係唔使理有得佢呢? 好煩. (可能表達比較混亂, 請體諒)
‹ 上一主題|下一主題