用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2011年4C班請進
樓主: 陳師奶
go

2011年4C班請進 [複製鏈接]

Cyrusmum,

Pak Sum話乜嘢班號就背邊兩首~

YCWPS

原帖由 Cyrusmum 於 11-11-5 17:00 發表
想問吓大家oral exam, 背poems係咪真係會跟佢上面所寫, 乜嘢班號就背邊兩首, 定係其實要背晒4首?

醒目開學勳章

Deleted.

原帖由 YCWPS 於 11-11-5 17:35 發表
Cyrusmum,

Pak Sum話乜嘢班號就背邊兩首~

YCWPS

YCWPS,

Thanks, 好彩有你確認一下, 唔係讀錯咗, 到時出去口啞啞就弊傢伙!

7/11

中: 1) 下DAY6 交26週 (13-16)
      2) 下DAY 5 交良初
      3) 簽改寫評 (一) 18/11 (五) 交

數: 良4上學期測

其他: 生工 18/11 交

另外, 請問有無人識陳彥宏家長呀, 我個仔攞咗佢本數作呀, 我想盡快俾返佢溫習呀

Cyrusmum,

啱啱睇到隔離4D班有家長話:
the English teacher ask them to
recite ALL of that 4 poems.    

*但係我會跟學號背2首~

YCWPS

原帖由 Cyrusmum 於 11-11-6 13:49 發表

YCWPS,

Thanks, 好彩有你確認一下, 唔係讀錯咗, 到時出去口啞啞就弊傢伙!

有無人有bobby the tortoise Reader Worksheet?有的話,e-mail給我 [email protected] Thanks

原帖由 vinman2008 於 11-11-8 15:21 發表
有無人有bobby the tortoise Reader Worksheet?有的話,e-mail給我 [email protected] Thanks

vinman2008,

已email給你, 請查收!

原帖由 YCWPS 於 11-11-7 23:02 發表
Cyrusmum,

啱啱睇到隔離4D班有家長話:
the English teacher ask them to
recite ALL of that 4 poems.    

*但係我會跟學號背2首~

YCWPS

YCWPS,

Cyrus都係好堅持話Miss Wong係咁同佢哋講, 話星期五同佢哋温書時都係抽咗一學號後, 睇返張紙至叫個同學背邊首. 所以我都係只叫佢背兩首就算!

係...只係背兩首

原帖由 Cyrusmum 於 11-11-8 18:37 發表

YCWPS,

Cyrus都係好堅持話Miss Wong係咁同佢哋講, 話星期五同佢哋温書時都係抽咗一學號後, 睇返張紙至叫個同學背邊首. 所以我都係只叫佢背兩首就算!

9/11

英: 1) Next Tue hand in Dict
      2) 16/11 Wed check meaning (Birds P.4-9)
      3) 17/11 Bring "Birds"

陳師奶,

Thanks a lot!

YCWPS

原帖由 陳師奶 於 11-11-9 22:53 發表
9/11

英: 1) Next Tue hand in Dict
      2) 16/11 Wed check meaning (Birds P.4-9)
      3) 17/11 Bring "Birds"

YCWPS/陳師奶/poonsline/Cyrusmum & others parents,

你哋好! 好耐冇同大家傾喇!  Bosco Ng就係讀4D班喇!
Eng teacher - Miss Louie(唔知有冇串錯) 於7/11(Mon)才講Oral-Poems要背晒4首, 亞仔仲要於夜晚至話我知。起初我唔信嘅! 但經幾位家長cfm後, 我就半信半疑, 臨時臨急才叫亞仔再多背2首, 但佢只能背多1首, 無法啦! 希望老師只選原本2首。
到今日, 好彩只選中原本的1首, 否則.....
不過我就唔知其他人喇? 其實當時我真係嬲到爆囉! 咁即係點呀? 我哋做家長梗係會依照學校的資料去温習啦!  但老師你一時一樣, 喂...我真係無所適從嗰喎????????
d WS 又亂, 有時都唔知點做? Model answers又冇、 Corr 完又 Re-corr &再Re-corr.... 到最後, 老師只寫番上去WS度, 但係d字就細細粒&唔清楚, 我都唔知佢寫嘜? 何況個仔呢!  改都唔梗要喇!  最重要係d學生要明嘛,  問亞仔, 佢又話老師冇解釋, 相信就算有, 我諗都解釋得唔清楚啦!  咁d同學點會做得正確呢?  
另外, 在過了不久的兩週內, 有密密麻麻的測驗、默書、作考、GW Exam、Quiz.....  但有好時根本上就冇時間温習。  於翌日要Test, Quiz or Test, 但往往於前一日, d HW就堆積如山, 只是數學嘅都有3樣, 再加埋其他, 仲要撞正交閱讀報告、剪報、26週... 所以時時都做到好夜11、12点才睡。 咁邊有精神應付D Test吖! 所以d成績咪一落千仗囉~ 唉.....    而家才Term 1, 咁Term 2,3 都唔知点算????????????????   Help Me!!!!!!!!!!!!!!!!
往年亞仔都可以清楚地講出老師的話來, 今年雖則上咗P4, 預咗樣樣嘢都多咗&深咗, 但都冇理由差距咁大?

相信取成績表時都真係要反映一下!  希望日後, 老師可把HW分配得好d, 不要堆埋在Test前1日做啦!!!!!

唔好意思呀! 阻咗大家咁多時間聽我訴苦水! 唉...下次再傾啦!  Bye!

原帖由 11kingdom28 於 11-11-10 01:35 發表
YCWPS/陳師奶/poonsline/Cyrusmum & others parents,

你哋好! 好耐冇同大家傾喇!  Bosco Ng就係讀4D班喇!
Eng teacher - Miss Louie(唔知有冇串錯) 於7/11(Mon)才講Oral-Poems要背晒4首, 亞仔仲要於夜晚至話我知。 ...

11kingdom28,

我諗宜家每個有小朋友係local school讀緊小學既, 都無乜邊會覺得無乜煩惱! 有時我都會覺學校好多嘢做咁, 不過聽到其他學校啲家長講佢哋既, 情況好似仲恐佈!

尤其是到五年級後, 我諗個個都要開始作戰咁, 到時就更加係長期作戰. 小朋友同家長都辛苦, 仲好多因為咁攪到親子關係唔多好.  

我成日諗自己細個都無讀得咁辛苦, 日日放學後都有好多空閒時間. 但宜家佢哋日日都咁忙, 有時都代佢哋辛苦, 所以可以放鬆既地方都由得佢, 唔好太緊張! 記住總有出路就得啦!

其實我哋有上吓BK, 大家交換吓消息已經唔錯啦! 如果考完試有時間, 約出嚟傾吓計丫, 我諗可以減吓壓!

都係時候一齊食餐飯呻下減下壓啦, 考完試再約吖, relax!!!!  

原帖由 Cyrusmum 於 11-11-10 14:25 發表

我諗宜家每個有小朋友係local school讀緊小學既, 都無乜邊會覺得無乜煩惱! 有時我都會覺學校好多嘢做咁, 不過聽到其他學校啲家長講佢哋既, 情況好似仲恐佈!

尤其是到五年級後, 我諗個個都要開始作 ...

原帖由 Cyrusmum 於 11-11-10 14:25 發表

尤其是到五年級後, 我諗個個都要開始作 ...

Cyrusmum,

多謝你聽我訴苦水呀!  係呀, 我都知而家只係個開始, 遲d仲勁!  我哋唯有頂硬上繼續努力啦!  好丫, 遲d約出嚟傾吓啦!  Thks!

14/11

中: 交中作, 作文, 默書

英: 明天要帶 Dictation

Thanks a lots!
原帖由 陳師奶 於 11-11-14 19:25 發表
14/11

陳師奶,

Thanks a lot!

各位,考埋聽日,大家都可以休息吓喇!
加油、努力!

YCWPS

原帖由 陳師奶 於 11-11-14 19:25 發表
14/11

我哋努力埋今晚就可暫時休戰!

有通告簽啊!
‹ 上一主題|下一主題