用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 1C Homework
樓主: babybabymickey
go

1C Homework [複製鏈接]

原帖由 wongkaka 於 11-10-3 21:26 發表
我個女都係抄17/10 中默
今日佢同我講英文好多唔記得, 我只好鼓勵佢下次要再努力D, 用D方法

我個女真係鍾意中文, 佢今晚只讀一次已識背, 仲想開始寫下D字,  但英文就完全冇把握

...

Scarlett可能未習慣, 下次再努力羅. 我問阿女今日默書好唔好玩? 阿女話我讀得快過老師好多, 而且老師讀3次, 我讀兩次喎. 佢冇答我得唔得, 我都冇追問. 好似上次中默o甘, 我都冇問, 佢都幾好啦. Scarlett喜歡中文咪好羅, 有一科佢真係鐘意. 我睇怕我女女都冇科鐘意, 科科都要默測考. 其實講真, 我係覺得中默難過英默. 今次既中默真係唔講得笑, 好多好難寫既字 .

Penn - Words ????

Help! Penn - What's words?

a fan
a light
a door
a window
a chair
a desk
a blackboard
a computer

原帖由 joanseto 於 11-10-4 17:08 發表
Help! Penn - What's words?

10月4日家課:-

中文: 1)詞(一,13)7行 2)寫作本 3)背書(一,13)
英文: 1)Dict. + quiz corr(sign)
         2)pen(PLE P.28 KEY WORDS)
數學: 1)堂冊p.3 2)作EX.15
常識: 1)習作(4)4行

其他: 有現代教育網址
         10月7日前交一人一信(自由參加)
         10月6日交圖工

想再問清楚dict.係咪剩係粉紅色紙? 17words + Key Structures? 我怕阿女抄錯.

回復 183# mvbb2009 的帖子

Thank you.

我希望得果張紙就算啦!唔好再加其他!
唔好唔記得當曰仲有quiz架

uote]原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-4 20:17 發表
想再問清楚dict.係咪剩係粉紅色紙? 17words + Key Structures? 我怕阿女抄錯. [/quote]

原帖由 mvbb2009 於 11-10-4 22:58 發表
我希望得果張紙就算啦!唔好再加其他!
唔好唔記得當曰仲有quiz架

uote]原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-4 20:17 發表
想再問清楚dict.係咪剩係粉紅色紙? 17words +  ...

我就係怕唔止羅. quiz都唔知可以點溫, 我都係主攻dict.

回復 5# ANNAFRIEND 的帖子

原帖由 babybabymickey 於 11-10-5 15:07 發表
same with you
有現代教育網址
有什麼用???

未曾上過呀, 你都知我環境啦. 上每日一篇都好吃力啦. 又唔可以完全唔比佢地玩. 所以而家都係少少, 少少甘溫默書. 仲邊有時間上其他網o丫.

今日阿女係學校已經做晒功課..
返到HOME可以同阿妹玩玩又可以做網上功課. 真係開心 !
DINNER 完就可以同佢溫默書...

原帖由 mvbb2009 於 11-10-6 16:49 發表
今日阿女係學校已經做晒功課..
返到HOME可以同阿妹玩玩又可以做網上功課. 真係開心 !
DINNER 完就可以同佢溫默書...

你個囡囡好乖喎. 阿女剩係做哂數學ja. 好彩今日功課唔多, 佢地兩姊妹而家每逢星期四上I. English, 返到黎開始做功課都差唔多6點. 所以我要佢地逢星期四都盡量做哂功課先返黎. 家姐好乖呀, 完成哂. 個妹就 .

I. ENGLISH 係學校上OR 出面學架?
我依家都盡量唔會安排阿女干WEEKDAY上興趣班. 一來無人接送, 二來怕唔夠時間做功課.

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-6 17:13 發表

你個囡囡好乖喎. 阿女剩係做哂數學ja. 好彩今日功課唔多, 佢地兩姊妹而家每逢星期四上I. English, 返到黎開始做功課都差唔多6點. 所以我要佢地逢星期四都盡量做哂功課先返黎. 家姐好乖呀, 完成哂. 個妹就 ...

芷霖都只剩番英文,想問今日中文有改工嗎?

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-6 17:13 發表

你個囡囡好乖喎. 阿女剩係做哂數學ja. 好彩今日功課唔多, 佢地兩姊妹而家每逢星期四上I. English, 返到黎開始做功課都差唔多6點. 所以我要佢地逢星期四都盡量做哂功課先返黎. 家姐好乖呀, 完成哂. 個妹就 ...

原帖由 wongkaka 於 11-10-6 19:16 發表

中文有詞改和工作紙改正,但阿女做對了,所以不用改。

原帖由 mvbb2009 於 11-10-6 17:30 發表
I. ENGLISH 係學校上OR 出面學架?
我依家都盡量唔會安排阿女干WEEKDAY上興趣班. 一來無人接送, 二來怕唔夠時間做功課.

係出面上架. 其實我都驚佢地唔夠時間做功課. 不過沒辦法, 因為I.E只有星期四開班. 阿女講英文比較差, 我想佢聽多D, 講多D.

原帖由 wongkaka 於 11-10-6 19:16 發表

唔好意思, 一直唔得閒上黎 . 好彩有媽咪答左你.

THANKS ALL OF YOU !!

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-6 22:37 發表

唔好意思, 一直唔得閒上黎 . 好彩有媽咪答左你.

回復 1# wongkaka 的帖子

吖呀!阿女今早有微燒,今曰無得返學啦。一陣要帶她見醫生&拎醫生紙。
下午的課外活動~~體操是否今日開始呢??如是的話也不能上了.......

Take care.  

原帖由 mvbb2009 於 11-10-7 06:57 發表
吖呀!阿女今早有微燒,今曰無得返學啦。一陣要帶她見醫生&拎醫生紙。
下午的課外活動~~體操是否今日開始呢??如是的話也不能上了.......
‹ 上一主題|下一主題