用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>> ...
樓主: Kristy-mummy
go

女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>>   [複製鏈接]

回覆:梁媽媽 的帖子

以前有無同你傾過?乜我咁出名咩!

梁媽媽  有呀, 但係真係唔記得同你傾過乜野話題了,
因為我都好幾年冇上黎。  發表於 12-12-4 08:27
Ding

回復 梁媽媽 的帖子

梁媽媽:
我仔學校的住宿費相對較平,一年在一萬磅以下,此外都無咩其他洗費,暫時沒有compulsory 的school trip,佢地好少外出,根本無咩機會洗錢。

真正的支出是來回香港的機票和Term break的住宿費用,視乎您地返來幾多次,有人Half term 都返,有人一年返一次。但據聞如果唔返香港,而又沒有親戚朋友招呼,住監護人的地方都好貴,長假期分分鐘貴過買機票返香港。

我地係英國有親戚朋友,選擇比較多,小兒又剛到英國,希望作不同的嘗試,見識一下,甚至有同學邀請小兒到他家中過Term break,因此有形的支出相對較少,但無形的人情債和其他風險考慮就要自己衡量喇。

Tommy

teresat  check pm  發表於 12-12-13 17:51

Tommy 發表於 12-12-3 23:32
回復 梁媽媽 的帖子

梁媽媽:

Tommy,

多謝回覆, 呢掛都在為亞女打算...心情都好矛盾, 又想佢出外, 可以獨立, 又唔捨得個女,
驚佢寄宿比人蝦的話就好慘, 又驚佢學壞,
總之就諗到頭髮都白埋啦。
梁媽媽

回覆:梁媽媽 的帖子

完全明白您的忐忑,其實做任何事都有風險,只要準備充足,覺得這對他好而他又願意,就放膽去做罷!

今日,阿仔whatsapp我,佢話琴晚英國落雪,這是他一身人第一次看見落雪,佢同幾個同學落去球場,在飄雪中踢了一場夜波。他又傳了一張球場铺滿了白雪的相片給我,很美! 我完全感受到他的興奮。

odelia_ho  英國南部都有落雪, 阿女又係一生人第一次睇倒雪境, 開心到不得了!  發表於 12-12-10 10:07
梁媽媽  而家有 whatsapp 真係好, 拉近距離。
你仔的學校多唔多華人呀?  發表於 12-12-7 10:26

回覆:Tommy 的帖子

Tommy 請問我應該出張咩電話卡俾佢用?在機場買?

Ding

Ding 發表於 12-12-7 06:27
Tommy 請問我應該出張咩電話卡俾佢用?在機場買?
Ding,
最好出發前就係香港預備定電話卡給他,香港飛去希斯路機場會停Terminal 3, 而且多數係清晨到達,我仔當時就係揾唔到地方買電話卡,結果佢出去倫敦先至買到。

您可以預先托朋友將電話卡帶返來或寄回來。好似有網上訂購,但我唔知可唔可以送到海外。

我仔用兩張卡,一張係O2網絡卡,一個月十磅有500M;另一張係Lebera卡用來打長途返香港,佢話只係一便士一分鐘,不過有網友話唔係咁平,但總之唔會好貴。

梁媽媽:

我仔學校全校華人比例約佔5%,宿舍內的比例在10%以下。來自香港的學生跟英國學生mix得很好,香港人唔會自己走埋一堆。

引用:Quote:Ding+發表於+12-12-7+06:27+Tommy+請

原帖由 Tommy 於 12-12-08 發表
Ding,
最好出發前就係香港預備定電話卡給他,香港飛去希斯路機場會停Terminal 3, 而且多數係清晨到達,我仔 ...
Tommy 唔該晒你,我去Durham所以唔經Heathrow,等我記低佢先。

今次輪到我要請教你,我打算送左呀仔入學校之後就上Edinburgh join 埋班朋友去 Highlands, 一路玩落Lake District,London,  會租車,想問下油站易搵嗎?

Ding

回覆:Ding 的帖子

Tommy 請問在UK揸車要唔要在香港攞左國際車牌先?

Ding

引用:梁媽媽:我仔學校全校華人比例約佔5%,宿舍

原帖由 Tommy 於 12-12-08 發表
梁媽媽:

我仔學校全校華人比例約佔5%,宿舍內的比例在10%以下。來自香港的學生跟英國學生mix得很好,香港 ...
Tommy,
咁佢地星期六點過架?
其實寄宿係咪唔比出街?
咁星期六,日都唔比出的嗎?
我見英國的學校,好似無麼會有泳池咁,游泳是否不太流行?非必要呢?

梁媽媽

Tommy,
你好,小女於來年將入讀RHS,而你提及之電話卡甚様賣法和幾時要訂機票!謝謝。

回覆:nakai_miu 的帖子

機票你而家就要book,因為成個9月都會媽緊張,如你有相熟Agent就叫佢幫你搞

Ding

Ding 發表於 12-12-8 13:00
Tommy 唔該晒你,我去Durham所以唔經Heathrow,等我記低佢先。

今次輪到我要請教你,我打算送左呀仔入學校 ...
Ding,
我試過一次駕車上Edinburgh, 印象中在合理的車程內都有油站,但當然比England鄉郊好多。英國人駕車多數會用GPS, 問人借一部或者問下租車公司有無得租用會穩陣d,過左Scotland之後,感覺好陌生,無英格蘭咁容易揾路,行錯路會好麻煩,要用多好多時間才可返回正路。

香港人如無英國駕駛執照就一定要預先申請國際牌,才可在英國駕駛。

Tommy

回復 Ding 的帖子

吓!咁緊要,多謝哂。

梁媽媽 發表於 12-12-8 15:50
Tommy,
咁佢地星期六點過架?
其實寄宿係咪唔比出街?
其實,我仔學校星期六日都無嘜特別活動,不過學校大,宿生又多,佢地會自己揾活動,一定唔會悶。我仔就鍾意做運動,踢波、網球、乒乓、欖球、游水、跑步……
Year 10 學生如果有需要星期六日外出,只要sign out都可以,但學校外面四圍都無野,要坐車先去到town, 佢地都好少出去。佢地學校有室內泳池,冬天有暖水。

nakai_miu 發表於 12-12-9 21:32
Tommy,
你好,小女於來年將入讀RHS,而你提及之電話卡甚様賣法和幾時要訂機票!謝謝。 ...
佢都係行街入去電話舖頭買,現金交易,同香港差唔多喇!機票就愈早買愈著數喇!

Thanks a lot.

回覆:Tommy 的帖子

Tommy,
Thank you!
見你仔間學校好似好好咁,
希望出年Y10 佢地有位,
請問公校是否較少女校?

Tommy  公立寄宿學校,好像只得一間是女校。  發表於 12-12-9 23:39
梁媽媽

Tommy 發表於 12-12-9 22:07
Ding,
我試過一次駕車上Edinburgh, 印象中在合理的車程內都有油站,但當然比England鄉郊好多。英國人駕車多 ...

Tommy 唔該晒, 而家好好多, 就算無GPS, 有部 iPad 都可以 check 到條路點行. 我會上 google map 認下條路先.
咁我要早D去申請張國際牌. 好期待又可以去英國玩.
Ding

引用:Quote:Tommy+發表於+12-12-9+22:07+Ding,我

原帖由 Ding 於 12-12-09 發表
Tommy 唔該晒, 而家好好多, 就算無GPS, 有部 iPad 都可以 check 到條路點行. 我會上 google map 認下條路 ...
國際牌有效期一年,可以出發前一,兩個月才申請。 網上下載表格,把支票$80和相片,郵遞申請,約兩星期做妥後寄到府上。

‹ 上一主題|下一主題