用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 ...
樓主: yy13
go

被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 [複製鏈接]

我不是你們所說的那位教師!

原帖由 linda38 於 11-5-27 08:11 發表
我重申!!!!!
我不是你們所說的那位教師
請不要胡亂說!!!!!
這會影響本人!!!!!

我無端端收到你的pm,但我不懂打開來閱讀,You know I am too old to be taught by a girl,你看我還需要英文補習教師嗎?好生意啦!

好似無人話過係你
人地個PM 係linxxx36
而你係linda38
不過係又好唔係又好
寫嘅內容.........9成9似  

原帖由 linda38 於 11-5-27 08:11 發表
我重申!!!!!
我不是你們所說的那位教師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=577&cb=2108!
請不要胡亂說!!!!!
這會影響本人!!!!!

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

請不要胡亂說!!!!!請不要胡亂說!!!!!請不要胡亂說!!!!!

請不要胡亂說!!!!!

原帖由 linda38 於 11-5-27 15:44 發表
We teach children.
The content SHOULD BE similar.
Don't blame on me!
I am a good tutor.

你自己知道唔係米得囉,清者自清,唔需要解釋,洗乜此地無銀三百両

我睇完你地嘅報導, 原來我一年多前已是受害者, 請埋位所
為老師行遠D扼食, 埋到每位媽咪都係精明銷費者嚟, 佢仲
救膽死早幾日打比我要唔要補習喎 .

醒目開學勳章

我看完呢個 topic,如果某人是某大學畢業,有多年經驗,全英文補習,點有可能收 HK$125元一個鐘上門。大學生幫人補都收緊 百幾元個鐘啦。

我大約在星期三都收到類似的PM呀!!但因為我冇諗住搵上門補習,,所以好快就delet左個massage!!
希望快d解決到呢個人,吾好再有人比佢呃就好啦!!

佢又pm我呀!!用第二個差不多的名呀!!好厚面皮lor..@@

又未必哦﹗我小朋友個老師頭一個月只收八十蚊咋﹐雖然是教中文寫作和看圖說話﹐不過就教得好專業﹐好生動﹐好有心機。我覺得真是要睇個老師﹐是不是好老師﹐試一兩堂實知了。
原帖由 weisscarton 於 11-5-27 09:09 發表
我看完呢個 topic,如果某人是某大學畢業,有多年經驗,全英文補習,點有可能收 HK$125元一個鐘上門。大學生幫人補都收緊 百幾元個鐘啦。

我都岩岩搵到2個姐姐分別幫我仔補中文同數學
2個都係大學生
2個都係收$100/鐘

原帖由 weisscarton 於 11-5-27 17:09 發表

我都覺得要睇老師
不過好老師好難搵

原帖由 jilin1960 於 11-5-30 12:52 發表
又未必哦﹗我小朋友個老師頭一個月只收八十蚊咋﹐雖然是教中文寫作和看圖說話﹐不過就教得好專業﹐好生動﹐好有心機。我覺得真是要睇個老師﹐是不是好老師﹐試一兩堂實知了。
...

頂,原來呢個上門補習老師喺Bk專呃飯食架

頂,原來呢個8婆專呃飯食架,如果早D睇到呢個post米好囉  今朝試堂,真係一肚火,强呃我個半鐘$225,我很想跟她嘈只比1個鐘,但為免嘈醒我老公先死忍(因佢天光先訓),比左錢即趕她走.......

如果禁計,條8婆日日甘呃米好好揾,我地可否報警架?

pm我資料如下:
**英文導師(_全英上課_說話和寫作_教Phonics)_125 1 hr**

本人畢業於香港科技大學,十一年經驗
任教英文,加強學生說話和寫作的技巧
提升閱讀的能力,會教Phonics。

提供教材教授
Miss Man /  [email protected]

未必個個家長都有留意呢個post, 所以緊有人中招.

其實教得好唔好一件事, 佢主要係1) 呃時間, 2) 虛報學歷及經驗

原帖由 少奶奶 於 11-6-6 01:37 發表
頂,原來呢個8婆專呃飯食架,如果早D睇到呢個post米好囉  今朝試堂,真係一肚火,强呃我個半鐘$225,我很想跟她嘈只比1個鐘,但為免嘈醒我老公先死忍(因佢天光先訓),比左錢即趕她走.......

如果禁計,條8婆 ...

原帖由 少奶奶 於 11-6-6 01:37 發表

佢點教你小朋友,點樣呃鐘,可否分享下?thx

改了姓了﹐不是之前姓lau?
她進去你屋苑﹐不是要登記嗎﹖到底真實姓名是什么﹖

原帖由 少奶奶 於 11-6-5 17:37 發表

原帖由 do-re-me 於 11-6-6 17:19 發表

佢點教你小朋友,點樣呃鐘,可否分享下?thx

sorry,稍為長篇,不過我真係要呻下

我e-mail問她資料,她回覆:
Hi,xxxx
I am 32 years old.
I have experience on teaching the kids.
135 1 hr
I can provide teaching materials for your daughter since
I am a primary school teacher.
Please call 6747 xxxx if you have time.
I can tell you more about the lesson.
Miss Linda
我見條件都好合我要求,星期六米打去約試堂,我告知只得星期4晚上ok,佢死話不如今日試左先,我話冇時間,之後就不停死纏不放係甘講,好似想我盡快試堂,跟住又話不如聽日啦,因佢學校新返左套教材很好,可以向同事借用教我個囡,但星期一要比返人,所以我星期日米抽左早上比佢試囉,之後佢又話套嘢可能要教個半鐘,我話唔好啦,怕小朋友冇耐性,但佢極推介套嘢點好,甘我米問清楚佢,試堂個半鐘點計,佢話照收我$150,嗰半個鐘唔會同我計

嗰朝佢一到我家,見我準備緊個地方比佢教囡時,佢就打比另一家長話"你岩岩係米打過電話比我丫?(中間位冇留意講乜)...跟住聽到"我聽日會去邊度補習丫,見喺你屋企附近米問下你個仔仲使唔使補習囉?我都知甘打黎問你好唐突架,唔好意思(跟住應比人拒絕左收線),我當時聽到心諗"你都short short地,人地要補習自然會揾你,使乜周圍打去問人丫,莫非你好等錢使?)

我見佢教了我個女差不多一個鐘,全程只拿住本故事書不停講,冇咩技考教英文可言,我見個女已勁冇耐性周身郁,又係甘話"我唔鍾意聽故事書丫,好悶",她亦唔見有耐性氹我個囡,跟住到差5多11個字度,佢就轉攞左一大疊字咭出黎教我個女讀,但我當時已經覺得呢個8婆明呃鐘,如果用以上教法我使比甘多錢你教,所以已知唔會請她,心諗"既然係唔岩心水,冇謂要佢蝕嗰半個鐘比我啦(因佢之前電話講過試堂多出嗰半個鐘唔收我錢架),不如夠一個鐘就比$150打发佢走算吧",到比錢一刻,佢又話"唔係丫,你個女都開始有番D心機讀,教埋先啦",當時我諗"乜條友好似想賴死唔走甘款架,不過既然係你自願要教埋嘅,話之你"......

好啦,到真正夠個半鐘完後,我比$150佢,

佢竟然話"咩$150丫,係$250喎"

我打左個突,問"咩事$250丫"

佢話"教左個半鐘,嗰半個鐘都要照計",

我即問"我喺電話已問清楚你,試堂個半鐘點計,係你話照收我$150,嗰半個鐘唔會同我計",

跟住佢屈返我轉頭,話"喺電話已同你講左多出嗰半個鐘要照計,你話ok架",

我再講"頭先夠鐘,我叫左你走架,你唔走咋喎"

佢"我問左你教埋先好冇,你話ok我先教架"

當時我真係好嬲,感覺條8婆跟本唔係有心教書,係明屈人錢就真,真的很想跟她嘈只比1個鐘,但我又費時嘈醒老公先死忍(因佢天光先訓,又揸車揾食,唔夠瞓好大穫),結果鬧佢就算係計,都係$225,點會$250丫?.....之後我比左$250佢找,佢死摷爛摷先找到$18蚊比我,仲爭$7,我話算啦,諗住快快趕走個8婆,點知佢又想屈多我一穫,話我頭先比佢D錢冇左,我鬧佢"你係米玩嘢丫,揾清楚啦,我肯定比左你,我頭先比你嗰$50仲喺你銀包丫",跟住佢摷摷下手袋先揾埋個$200出黎,跟住我即叫佢以後唔使再黎,再開門要佢即刻走.......

條pk 8婆個look係長髮,戴眼鏡,長頭髮在背後扎一條'邊'
,她一定入黎睇呢個post.....而家我同你講
"linda38......你上得山多終遇虎,遲早等天收你
"

原帖由 jilin1960 於 11-6-6 20:36 發表
改了姓了﹐不是之前姓lau?
她進去你屋苑﹐不是要登記嗎﹖到底真實姓名是什么﹖

jilin1960:
我住公屋架,所以上黎都末必要登記

鄙視這種人﹐真沒道德﹐呃人辛辛苦苦賺的錢。我看她又要變身了﹐各位媽咪要小心啊﹗

原帖由 少奶奶 於 11-6-7 01:29 發表

jilin1960:
我住公屋架,所以上黎都末必要登記

我試一堂都可以睇得出佢操手!!!點解你會被佢呃咗咁耐???我真覺得你被我更慘!!!大那那幾千蚊....唉!!!

原帖由 yy13 於 11-4-28 13:16 發表
好多謝大家
呢幾日都有媽咪pm 我
原來佢地都曾經比呢位補習老師試補/call
大家都擔心我繼續比人呃
大家請放心
昨晚係最後1堂
落堂後有D 鬆口氣嘅感覺
起碼無左嗰種壓迫感
亦已經pm 左呢個老師唔再補

今次補左6堂共1 ...
‹ 上一主題|下一主題