用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?
樓主: BBQQmomi
go

高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?   [複製鏈接]

引用:真相大白!咁大家係唔係最後揀高幼呢? +

原帖由 Heima10 於 13-01-24 發表
真相大白!咁大家係唔係最後揀高幼呢?
暫時都係首選,其實一早都諗住讀,係上次打去高小問完覺得好confuse,  先十五十六,昨日的職員解釋得好清楚,釋除了我的疑問。當然,我都好想知,高幼課程深,但老師教得好唔好呢?小朋友明唔明呢?係咪屬活動教學,定要坐定定上堂呢?其實教恩係活動教學,幾好,但基督教,我prefer 天主教學校,而我仔仔卻是較活躍,不知道是否适合高幼教學方式,始終牽涉關乎小朋友學校選擇,可能諗得會比較多,見諒。

回覆:Heima10 的帖子

對我嚟講,高幼上高小如有40% (about 60 to 70 students),我是收貨的,因一早知不是guarantee 的。
本人更關心是學校質素,因還有KV 的offer,所以難免比較。
本人期望高幼可做到下列:
1 教曉認字及其他academic 知識
2 小朋友自動自學做功課
3 有presentation skill 的訓練
知道這些都在高幼課程內,但不知實行成點,所以仲係返復思良。

引用:對我嚟講,高幼上高小如有30%,我是收貨的

原帖由 florence.lau 於 13-01-24 發表
對我嚟講,高幼上高小如有30%,我是收貨的,因一早知不是guarantee 的。
本人更關心是學校質素,因還有KV  ...
你可以睇番之前家長gerald 的post,  佢有小朋友讀完kv 入高小,而家細個位小朋友讀高幼,佢有提過兩間學校的分別。

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose

我是過來人,上年也經歷過. 看到那麼熱烈的討論後,相信家長們心裡的選擇已很明顯.講句老實話,大家心中把尺每人都不一樣,其他人或現在讀緊的家長們根本很難答到究竟老師質素或課程深淺的問題.當然現高幼家長一定是讚的,所以有了心目中第一位就立下信心,有很多其他waiting的小朋友等待你們的好消息!

引用:其實心裡面係好想揀高幼!但是,因為我有兩

原帖由 gillgillkwok 於 13-01-24 發表
其實心裡面係好想揀高幼!但是,因為我有兩個小朋友,供起黎,的確會有點吃力!亦因為咁,高幼升高小嘅比率 ...
咁又好明白,但如哥哥上到高小又曾讀過高幼,細佬咪更加容易入?但確實如有兩位小朋友都要俾學費加補習,其他興趣班支出,再加兩位小朋友都讀私小,確實有點吃力。

今朝本人走咗去RC到。見到所有kg學生係禮堂到assembly緊。也有一班家長們在禮堂出口處睇住班學生(知道有些係嚟幫手做volunteer) 我就找機會問吓佢哋嘅用後感啦.....so their conclusion are

1. 課程: 係深嘅。好似讀緊K1嘅學生每日都有一樣功課做(有時佢哋會自動自覺係學校做埋), 而every weekend 都會有4-5 樣功課 (有些係親子做嘅) 佢哋focus more on Chinese than English. K1 已經要寫: 人, 口, 大....etc.

2. 語境: 每日都有English class takes 25 mins (有兩三日係本地老師教, another 2 - 3 days teach by a net teacher. 至於Mandarin class 就 2-3 days per week

3. 老師好少自動call家長講吓小朋友嘅情況。Unless you contact them and they are willing to share with you.

4. Kids are happy and enjoy studying there.

5. Usually K1 teachers are quite young but K2 and K3's teachers are more mature and experience

6. According from those parents who talked with me that the only bad thing about this school are expensive and not guarantee to RC primary.

Hope these info could help you all to consider this school.

點解個個都係講RC 同 RHS 而冇乜人提KYS嘅? KYS 同依兩間冇得比咩?

BBQQmomi 發表於 13-1-25 00:06
今朝本人走咗去RC到。見到所有kg學生係禮堂到assembly緊。也有一班家長們在禮堂出口處睇住班學生(知道有些 ...
多謝你的分享。其實我都打算搵日去高幼睇下,最想知係D小朋友返到屋企其實識唔識學校教咗嘅嘢,因為Gerald 之前的comment 似乎係小朋友未必識。到時等我問下其他家長先得。

睇遠d 高幼都有小及中學. 雖然唔知將來教育會否再改革, 不過plan左先

引用:點解個個都係講RC+同+RHS+而冇乜人提KYS嘅?

原帖由 BBQQmomi 於 13-01-25 發表
點解個個都係講RC 同 RHS 而冇乜人提KYS嘅? KYS 同依兩間冇得比咩?
KYS 同另外兩間教學方法完全唔同,如果你有去簡介會,你會好明白佢吸引之處,我亦有朋友讀過,佢唔似一般學校,坐定定教生字,行活動教學,著重體驗,小朋友係會明哂老師教既野。例如小朋友k2已經要環繞一個topic做project (當然家長要幫手), 小朋友明哂内容,再由小朋友自已出嚟做presentation, .另外很著重閱讀,每星期要睇一本書做報告,家長自已要花時間陪小朋友做project 同閱讀。不過小朋友train 出嚟大部份識廣角度思考,轉數快,我朋友話對面試有幫助,當然學術方面都要出去補習,朋友個仔最後考到港大同學會。據講大慨有一半會上到小學,而小學四,五,六年級行精英制,力谷小朋友,其聯繫中學係匯基(band1). 不過,亦有人話佢幼稚園課程教得淺,我所知係咁多。對我而言,間學校係幾好,但因宗教原因,本人較傾向選天主教學校。

回覆:smalltigerwly 的帖子

三間唔係都係天主教咩?

smalltigerwly 發表於 13-1-25 11:15
KYS 同另外兩間教學方法完全唔同,如果你有去簡介會,你會好明白佢吸引之處,我亦有朋友讀過,佢唔似一般學 ...

Your comment is very detailed. And that was why my preference was RC. Some schools train up academic while there is minimum training on presentation skill; and other schools focus on project and train up presentation skill but parents will need to take care of the academic aspect themsleves.

My understanding is that RC has training on both and therefore would be perfect. The only concern is how effective is that being implemented?

引用:Quote:smalltigerwly+發表於+13-1-25+11:15

原帖由 florence.lau 於 13-01-25 發表
Your comment is very detailed. And that was why my preference was RC. Some schools train up academi ...
really?   咁我又放心好多,一直只見到家長話教得深,但無提老師點教,很擔心RC 係好傳統,坐定定式教學,佢地有著重presentation skill?  因我十分著重教學模式。

smalltigerwly 發表於 13-1-25 12:05
really?   咁我又放心好多,一直只見到家長話教得深,但無提老師點教,很擔心RC 係好傳統,坐定定式教學, ...

Yes, they have show and tell session and encourage students to present and tell other what they think. I like this aspect too.

My friend's girl joined their K2 from this September and she said it is very obvious that her girl talks a lot more after attending RC.

引用:+本帖最後由+florence.lau+於+13-1-25+12:2

原帖由 florence.lau 於 13-01-25 發表
sounds great!  i like this prespective very much!  可唔可以問下你朋友,佢地上堂係唔係活動式教學?

曾經問過。 佢哋話KG 係活動教學而到高小就係好傳統嘅style

聽講要做project, 要蒐集資料,然後返到學校 present. 但同時亦有功課做,要寫字。
所以好似兩邊都兼顧到,但同時我又擔心會唔會兩頭唔到岸呢?因為是新校,冇reference, 所以先想問多D意見。

回復 smalltigerwly 的帖子

我問過RC嘅主任, 佢話KG係活動式校學
‹ 上一主題|下一主題