用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 煩惱選將軍澳區內小學
樓主: bckwong
go

煩惱選將軍澳區內小學   [複製鏈接]

Ima2008 發表於 13-9-12 18:50
按錯掣send咗……
其實我係想提醒大家,報纸講果間學校,就係哩間佛教學校,如果大家真係有興趣揀哩間學 ...
因我地住得近, 返工又近, 所以無問題!

回復 C_f_c 的帖子

回覆:煩惱選將軍澳區內小學

有家長提到融合教育,陳耀星小學也不錯,學校老師幾包容,有愛心。

回覆:bckwong 的帖子

回復 bckwong 的帖子

黃藻森在將軍澳可說是一間好有 heart 的學校,佢地成日都俾電視台訪問,我睇過佢地的訪問,其實好鬼勁!

http://www.bwcss.edu.hk/web_html/press/press.htm

http://www.bwcss.edu.hk/~youtube/

如果佢係乜天主教,乜XX局的學校,其實可能已經是好出名的學校了。不過都係個句,沒有最好的學校,只有最適合你小朋友的學校,希望你為你的小朋友找到一間最合適的學校!

回復 tko-parent 的帖子

但係我去了一個學校比賽網頁,只看到黃藻森只參加了乒乓球,男子個人得第4.其他足,籃,排,羽毛球,都可能沒有參加比賽.(只列出8強名單和成績).我明白貴精不貴多的情況.或許是細校的極限.這個.....不太適合我.

http://news.hkheadline.com/dailynews/content_hk/2013/06/07/241010.asp

我記這則新聞.不知未來上課時間和功課安排會有怎樣的彈性處理.

因此,黃藻森未來會否分心照顧區外學童學習情況.擾亂了區內小朋友的學習作息時間.但可見該校校長在費盡思量辦好學校,卻有點輕視區內小朋友的學習需要.

因為高登討論區也曾討論此新聞,摘來給大家分享.

回覆:嫣爸爸 的帖子

引用:+本帖最後由+嫣爸爸+於+13-9-12+23:11+編輯

原帖由 嫣爸爸 於 13-09-12 發表

但學校朗诵成績好好,攞左两屆英诗集诵冠軍,大家取向吾同,無得比。我個小朋友都有參加,人吾多都甘好成绩,我想将軍澳區都無邊間做到!

(本文已由版主編輯, 請小心使用表情公仔, 謝謝)

引用:+本帖最後由+嫣爸爸+於+13-9-12+23:11+編輯

原帖由 嫣爸爸 於 13-09-12 發表

如果真有其事我地班家長無理由吾知啦!你當我地傻咩,校長都會同我地交待啦!

回復 嫣爸爸 的帖子

黃藻森應該無收到單非或雙非,哩單新聞只係頭條口報「獨家」報道,其他報紙提都無提,又無跟進,可信性好低。

我知此校書費也免收的, 不過就以上報導可開放日到學校問清楚一下無坊

引用:+本帖最後由+sammiyy+於+13-9-13+10:23+編

原帖由 sammiyy 於 13-09-13 發表
提提各位,今個星期六日東港城有小學博覽呀!

收不收單非, 雙非對我的決定影響不大, 回想第一日POST, 到現在我的想法轉變很大, 誰不想去較出名學校, 確實有一定優勢既條件才吸引家長選擇! 但仔仔太活潑及專注力不足, 谷不到他, 見他做公文數已知~ 到時他做唔掂功課或跟唔上進度, 他上堂只會發白日夢, 他有壓力時, 我也有壓力!  我們沒有本事送他到補習班, 所以很傳統的學校或多功課不適合他, 作為父母最清楚! 當天親身見到兩件實況事才作出這個決定, 其實想分享下, 但我唔想影響家長們決定, 因每個孩子也有自己的特質, 希望各位聽講座之餘, 也能實地了解學校既學生, 他們教導模式下的學生是否適合自己仔女既學習及性格呢!
最後我得出一個結論, 孩子既性格受哪一套教育較易吸收為重要, 因而享受返學既樂趣!

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-13+13:32+編

原帖由 bckwong 於 13-09-13 發表

收不收單非, 雙非對我的決定影響不大, 回想第一日POST, 到現 ...
真是一個很好的媽媽,依加好少有家長肯企系子女方面着想。好多家長都系要講品牌,要面子而往往令小朋友吾開心,真系抵比讃!

回覆:煩惱選將軍澳區內小學

係呀,各位可以趁博覽,問多幾間學校,知多些,從中揀選一所適合嘅學位,有時,真的要實地考察,先知岩唔岩。每間學校總有優劣點。

yingmuffin 發表於 13-9-12 19:16
有家長提到融合教育,陳耀星小學也不錯,學校老師幾包容,有愛心。

我也有朋友的子女讀陳耀星,呢度好似無咩家長提,功課量不會太多,小朋友讀得幾開心,班數唔多但勝在老師可照顧到更多學生。

bckwong 發表於 13-9-13 13:17
收不收單非, 雙非對我的決定影響不大, 回想第一日POST, 到現在我的想法轉變很大, 誰不想去較出名學校, 確實 ...

好媽媽

1仔1女 發表於 13-9-11 08:57
王余校長好自大,輕挑

(版主按:此文公仔符號已被遷移除, 請善用公仔, 謝謝)
你有所不知, 馮校係東華入面數一數二o既校長, 佢仲要係好罕見o既體育老師出身。佢之前o係上水電商聯做左十幾年, 佢話佢彩又好, 識用人都好, 佢一直都可以手下有批非常能幹o既老師。
我承認佢係有o的「寸」不過佢係有料的寸。

利申: 我不是教師, 但我識一批東華教師, 佢地做過馮校手下, 跟住各自走去好多東華旗下/其他學校, 佢地都仍然話佢係數一數二o既出色校長。

我都好煩惱,亞女之前跟麻麻住wts,所以幼稚園老師比唔到tko意見..現在為有上網睇吓資料..對於您們的留言有好多幫助..謝謝!
‹ 上一主題|下一主題