用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日民x面試不吐不快
樓主: laikaka
go

今日民x面試不吐不快   [複製鏈接]

回覆:今日民x面試不吐不快

仲記得上年一開始入房去砌積木,等入另一間房interview。我就有帶呀仔去廁所…老師都冇問題!希望樓主係個別例子!

回覆 ms.bead 的帖子

O係玩具房...同我同枱既一個女孩子...突然叫VV....老師攞左堆FILE...逐個小朋友認緊樣...準備叫過另一間房IN..媽咪同老師講佢小朋友想去VV,,..老師話好啊...仲指示佢地去添....無催過~(如果我係小朋友媽媽可能好心急了...)

由要排長龍一天內排隊攞表既unfriendly方式,至佢既面試內容都dislike 民生,
其他名幼都冇考咁多學術內容!
仲有,好像有印象以前都有POST講過類似樓主既遭遇(唔借洗手間)

引用:+本帖最後由+MamaRabbit+於+13-11-19+13:47

原帖由 MamaRabbit 於 13-11-19 發表

由要排長龍一天內排隊攞表既unfriendly方式,至佢既面試 ...
有幾學術?其實好淺咋喎另一個  post 仲有好多人諗緊,咁易,咁多B識,學校點揀

DevilPig 發表於 13-11-19 18:32
有幾學術?其實好淺咋喎另一個  post 仲有好多人諗緊,咁易,咁多B識,學校點揀

...
好睇個小朋友係大b 定細b......對大 b 黎講係好淺, 但對細 b 黎講就未必. 而且我感覺佢地係偏向收大 b 多.

chiyin8  yes!  發表於 13-11-19 21:53

引用:Quote:原帖由+MamaRabbit+於+13-11-19+發表

原帖由 DevilPig 於 13-11-19 發表

...
都係架,全學術。睇得出佢偏向收家長會喺屋企教嘅小朋友。有教嘅會覺得好容易,冇教就唔識。

引用:學校安排真係唔太好,但其實我地家長都有責

原帖由 mama1010 於 13-11-17 發表
學校安排真係唔太好,但其實我地家長都有責任安排小朋友vv左先,未排隊就去定,甘就唔使甘狼狽

...
有時出門口vivi左,去到再屙都唔出奇,小朋友的忍耐力比大人弱,膀胱仲細,急就係急

從這間學校無好感,由排隊到面試都係,咁大間學校,人仔咁細,係咪應該開多點地方比人等,人地培正做得好好多

MamaRabbit    發表於 13-11-20 10:08

我有朋友(好老友,唔係傳返黎)佢同小朋友去面試,都想借廁所一用,但比拒絕,話不外借,要佢地去九龍城廣場嘅廁所,但我唔明點解有人話肯借,有人又話唔借喎

引用:我有朋友(好老友,唔係傳返黎)佢同小朋友

原帖由 alicelki 於 13-11-19 發表
我有朋友(好老友,唔係傳返黎)佢同小朋友去面試,都想借廁所一用,但比拒絕,話不外借,要佢地去九龍城廣 ...
喺學校內?無可能啦!

本來已經唔想再回應呢個topic 的discussion. 因要明白要理解的自然會去體會,唔去理解只有投訴的亦無辦法。如果覺得學校不是,就不要勉強去IN,和小孩到公園玩下好過。IN左覺得蠢左的,可以寫信通知學校,就算收到offer都唔會take. 原因係學校不外借廁所,那學校自然明白咩事,家長亦可唔洗煩去等收信,加可直接投訴到有關人事。
話說回來,見有家長提到面試深淺就想講一下。我家小孩從未刻意train過ABC,數字或color. 佢識係因為我們會間中提到,就好似小朋友認識ball, 燈或橙咁。如見到蘋果,我們會說紅色蘋果,行街見到一D舖頭英文名,又會間中同佢讀下。其實呢D都係認知的一種,只不過我們細時係要老師才教,所以直覺上要學校先可以教。其實現在的爸媽好多都會跟小朋友傾計,咩都講,識真係一D都唔奇。

當然所有幼稚園無論考咩都係大仔著數,呢個唔關interview深淺事,係大仔應對上的而且確會好D。民生係會收細仔女的,我家小孩果班亦有11月超細B,但他們又真係不會比下去。

引用:+本帖最後由+DCMaMe+於+13-11-19+19:27+編

原帖由 DCMaMe 於 13-11-19 發表

本來已經唔想再回應呢個topic 的discussion. 因要明白要理解 ...
認同
唔適合自己小朋友/配合唔到家長意願,咪唔好in囉!!贊成直接同學校講唔take offer!!咪害左小朋友!!

引用:Quote:DevilPig+發表於+13-11-19+18:32+有

原帖由 積奇百事 於 13-11-19 發表
好睇個小朋友係大b 定細b......對大 b 黎講係好淺, 但對細 b 黎講就未必. 而且我感覺佢地係偏向收大 b 多.
...
都未必架,朋友細B都識,好認同樓下回應講,有教就識,唔教就唔識,我阿B歲半時已經識,不過唔係我教,係 English Time 隻免費試碟教,隻碟 5 - 10 分鐘咋,小朋友係屋企悶時,播下歌仔又學到野,有齊 A-Z, 0-9, color

引用:+本帖最後由+DCMaMe+於+13-11-19+19:27+編

原帖由 DCMaMe 於 13-11-19 發表

本來已經唔想再回應呢個topic 的discussion. 因要明白要理解 ...
同學校有緣就會考到,再唸大仔細仔,家長職業,題目深淺,又何必呢!

回覆 xoshan1025 的帖子

學校無同理心叫配合吾到學校?我唸係得你配合到,至於讀吾讀就梗家長自己決定啦。

引用:回覆+xoshan1025+的帖子 學校無同理心叫配

原帖由 Cattdogg 於 13-11-19 發表

學校無同理心叫配合吾到學校?我唸係得你配合到,至於讀吾讀就梗家長自己決定啦。 ...
老師唔借,就即走,唔in啦嘛!條氣忍得咁辛苦,in完又咁多不滿!!

引用:回復+yokeeland+的帖子 same+here.++阿女

原帖由 APAU 於 13-11-19 發表
回復 yokeeland 的帖子

same here.  阿女細B, 星期六剛剛見完, 一入課室未坐好, 老師同佢講早晨3次, 佢 ...
慘,我個仔好大機會吾答,仲要對住惡死老師

引用:我有朋友(好老友,唔係傳返黎)佢同小朋友

原帖由 alicelki 於 13-11-19 發表
我有朋友(好老友,唔係傳返黎)佢同小朋友去面試,都想借廁所一用,但比拒絕,話不外借,要佢地去九龍城廣 ...
其實原因好簡單,話借唔到厠所嘅人,係未到interview時間去到學校,叫門口俾佢入去借厠所,咁學校當然拒絕左。
至於話借到厠所嘅,係因為佢地係interview時間,入左校內,大人同小朋友都可自由咁借用,無人會受拒絕

一篤weewee 就睇出該校和不同家長嘅同理心。其實間學校咁大大大大大,可考慮開多少少地方俾人入去等。作為「全港名幼」,好多小朋友老遠來到面試,急weewee係好正常。有時小朋友急,白撞衝入去茶餐廳,人地都借廁所啦。何況作為一所幼稚園,家長有合理期望學校會借廁所俾唔係嚟白撞既小朋友。

同埋都睇到啲家長心態
‹ 上一主題|下一主題