用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢? ...
樓主: 小時了了
go

高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢?   [複製鏈接]

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-6-5+18:41+哈哈,

simonwan 發表於 16-6-6 23:30
好似系新版金庸將倪匡寫個D全部自己重寫過灑。
我冇睇過第三版,老豆有全套第二版,即射鵰有小紅馬冇小紅鳥,神鵰仲係尹志平做衰野,未有甄志丙個版本
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:simonwan+發表於+16-6-6+23:30+好似

IloveJJ 發表於 16-6-7 08:48
謝謝專業意見!
請問知唔知港島區邊度有《射鵰》全套賣?唔好意思,因為阿仔考試放早,無時間周圍搵,又想買 ...
買就應該打去商務個d問都有,或者黎緊書展買,如時間許可
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

回覆:小時了了 的帖子

鹿鼎記 射鵰英雄傳都是家長指引類別

IloveJJ 發表於 16-6-7 08:48
謝謝專業意見!
請問知唔知港島區邊度有《射鵰》全套賣?唔好意思,因為阿仔考試放早,無時間周圍搵,又想買 ...

書展買啦!出版社個攤位有齊唔同版本。

simonwan 發表於 16-6-7 21:52
書展買啦!出版社個攤位有齊唔同版本。
點解射雕大字版咁好賣唔番印?

引用:Quote:simonwan+發表於+16-6-7+21:52+書展

IloveJJ 發表於 16-6-8 09:34
書展會平好多嗎?我見而家1-4冊$192有九折。書展那時我應該飛了,今年應該去唔到。另外,我見我仔考試完返 ...
咁其實一套書都係平多少少啫, 去唔到都無辦法既。

MASAYA  如果佢買晒金庸全套就爭好遠   發表於 16-6-8 11:39
bobbob  書展可能都係得9折,仲要排餐懵  發表於 16-6-8 10:59

bobbob  書展可能都係得9折,仲要排餐懵  發表於 半小時前

書展9折我堅唔買!

bobbob  金庸啲書好少折扣,唔好抱咁大期望  發表於 16-6-10 11:13

MASAYA  如果佢買晒金庸全套就爭好遠   發表於 13 秒前

去唔到書展真係upset, 我哋已經排咗入暑期行事曆了。

引用:MASAYA++如果佢買晒金庸全套就爭好遠+++發

IloveJJ 發表於 16-6-8 13:24
你知邊日啦咩?
http://hkbookfair.hktdc.com/tc/index.html
7月20-26日

回覆:MASAYA 的帖子

阿女呢個禮拜考完呈一,我唔想阿女沉迷手機whatsapp及電腦遊戲機,今日去九龍灣德福商務再買套新嘅倚天屠龍記4冊俾佢慢慢睇,呢套阿女睇完神鵰後講過幾次話想睇。

小時了了 發表於 16-6-9 21:41
阿女呢個禮拜考完呈一,我唔想阿女沉迷手機whatsapp及電腦遊戲機,今日去九龍灣德福商務再買套新嘅倚天屠龍 ...
冇睇射鵰?倚天同神鵰關係唔太多,免劇透,唔講太多原因

little_yolky  我阿女話想睇神雕唔想睇射雕,我就堅唔俾佢睇。  發表於 16-6-29 16:57
bobbob    發表於 16-6-10 11:11

MASAYA 發表於 16-6-10 04:59
冇睇射鵰?倚天同神鵰關係唔太多,免劇透,唔講太多原因
冇睇射鵰, 因為阿女係教會由細一齊玩大嘅姐姐上個星期日問阿女睇完神鵰睇倚天未呀? 就係呢句, 阿女同我講幾次要睇倚天喇! 青春期, 朋輩之間嘅影響力威力真係好大好大! 呢年幾睇神鵰, 呢位姐姐久唔久都同阿女講劇情, 其中一個原因令到阿女斷斷續續完成神鵰. 感恩, 呢位中學姐姐人品好, 學業又好, 阿女平日係教會都好鍾意同佢一齊, 我都好放心阿女被佢"影響"!

P.S1: 就係呢位姐姐, 我前年係教會見佢睇金庸小說我才被"激"發被阿女睇金庸

P.S2: 尋晚我問阿女倚天好無睇? 佢話 ok 啦, 佢話 啱啱睇到郭襄去古墓搵楊過及小龍女, 但佢地出咗去, 咁郭襄係古墓住咗3日喎!

阿女初小時係屋企空閒時間係"被安排"閱讀, 但小五開始就受學校朋輩影響呢年阿女竟然沉迷手機 whatsapp & 遊戲機 及 youtuber 就係臨呈分試阿女都仲係咁, 我係書櫃攞佢掉低好耐而仍未睇完嘅"神鵰"出來要佢每晚溫書時間"一定要"睇, 咁佢又再重"追"睇"神鵰", 無再心散成日"營"住要 check whatsapp, 成個人"定"啲, 個心又"靜"啲, 無咁心散及容易分心.

如阿女鍾意睇金庸, 書展我都可能俾阿女自己買多一兩套放係屋企俾佢睇, 等佢有第二野樣做唔再沉迷手機 whatsapp & 遊戲機 及 youtuber, 希望成功啦!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-6-10+09:40+編

‹ 上一主題|下一主題