用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教數心得
樓主: 1234ats
go

教數心得   [複製鏈接]

YanKanMom

我在175樓所講的是我對上海數學教育的理解,而不完全是我的理念。不過我認為其中有些方法值得我們參考。

我覺得其中一點很重要的是教導小孩時,每次授課時間不能太長。無論是老師在堂上教書還是家長輔導功課,時間太長小孩很難專注,否則可能有反效果。另外每次教授的內容不能太多,但要設法讓孩子完全明白。英方報告中的視頻提到上海老師用整整一節課講解0的概念與運用,這是英方老師過往所忽略的。

上海老師上課前準備充足,故課堂很緊湊,適當利用power point 與課本吸引學生,經常與同學互動朗讀一些數學觀念加深理解。

對於能力高的學生,老師會在课堂中額外安排一些“動腦筋”題目讓他們思考。

YanKanMom  謝謝!我並未看上海的link.   發表於 15-5-27 16:26

回覆:教數心得

其實我想知小一教小二內容係唔係普遍?因我第一個仔,而且又返工,對於外邊我不太了解

回覆:教數心得

Tecoelectric 發表於 15-5-27 15:19
其實我想知小一教小二內容係唔係普遍?因我第一個仔,而且又返工,對於外邊我不太了解

...
我想你說「普遍」是大多數既意思。如果係普遍, 咁教署已經改咗syllabus啦, 仲點會叫教快。未改, 即係一般普羅大眾都係教緊正常速度而已。

引用:最新消息,+阿女剛剛的數學測驗居然有88分!

引用:唉,我兒子小一,起初也不覺數學怎麼,但每

引用:最新消息,+阿女剛剛的數學測驗居然有88分!

原帖由 little_yolky 於 15-05-27 發表
最新消息, 阿女剛剛的數學測驗居然有88分!
首先恭喜晒先!你囡囡數學其實係有能力的!
如果你囡囡願意做練習,咁真係暑期唔洗出去補啦,揀D練習佢做下就得啦!
熟能生巧!一件事做得多了,自然做得好!運動係幾好例子,小朋友學跳繩,每日只跳一兩下,當然成日kick到條繩,如果每日跳幾十下,就又快又順啦!
初小數好基礎嘅嘢,只要唔係唔明,真係做多了就會好!但做幾多按返個小朋友情況,否則要個小朋友一日跳幾百下繩,要佢破紀錄,咁好快以後都唔洗再跳了!

引用:其實我想知小一教小二內容係唔係普遍?因我

原帖由 Tecoelectric 於 15-05-27 發表

...
並不普遍!其他科有無教快?小朋友未跟到唔關佢事!難為了個小朋友!

回覆:wan_sosin 的帖子

其他我不太清楚,因為他們英文是自己出書,不在坊間買,中文正常的書本,數學用2A,教緊乘數,我問了朋友,他們有的和我一様,有的就正常。所以都很無奈,這心情我相信只有面對時差的家長才知道,我不敢話小朋友,怕他傷自尊心,但心理好急。

引用:其他我不太清楚,因為他們英文是自己出書,

IloveJJ 發表於 15-5-27 23:00
你無俾過練習你女做嗎?
無呀..............乜原來要做練習架?????? 我見坊間D練習咪同學校D練習一樣, 識就識, 唔識就唔識啦, 做乜要做多份, 所以咪無買囉。

其實, 我舊年暑假買咗一本數學練習佢做, 不過係英文的..........諗仲一雞幾味, 同時學埋數學同英文, 佢做咗8頁, 做到喊, 咁咪唔駛佢做囉.............., 平時測考我剩係見佢溫返之前測驗同worksheet錯咗唔識果D咋, 哈哈

MASAYA  一雞幾味咁貪心...  發表於 15-5-28 11:09

回覆:IloveJJ 的帖子

我想大家誤會了,我入的是最普通最普通的津小,並非什麼私校,我是一個好普通家長也負擔不起私校,我選近家的因小孩細怕坐車浪費休息時間,我第一次選校時已經選佢第一志願,之後自選也一樣,所以完全沒有想過要跟得咁辛苦

回覆:Tecoelectric 的帖子

再說我間學校完全不出名,不是大家囗中的一說個個知的,是天主教小學

wan_sosin 發表於 15-5-28 09:19
首先恭喜晒先!你囡囡數學其實係有能力的!
如果你囡囡願意做練習,咁真係暑期唔洗出去補啦,揀D練習佢做下 ...
已經交咗千幾蚊學費了, 早知留返D錢食自助餐

最開心係今次計錢佢全部啱晒, 平時起碼錯一半的, 原來真係唔駛勞氣, 等等吓, 佢就會識計的。

另一件開心係佢今次醒咗, 份卷4頁, 做到第3頁時, 老師同大家講剩番15分鐘!咁死啦, 最後一頁係文字題, 於是佢見唔識計或要諗的馬上飛, 先做運算直式題, 因為佢話唔駛諗, 做晒成份卷先回頭做唔識的, 最後都成功完成成份卷。做卷醒咗。

Tecoelectric 發表於 15-5-28 10:44
再說我間學校完全不出名,不是大家囗中的一說個個知的,是天主教小學

...
係咪區內上緊位既學校,好多時呢d係學校谷,已經係龍頭個d,多數係家長谷
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

MASAYA  一雞幾味咁貪心...  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 6 分鐘前[color=rgb(153, 153, 153) !important]

我知錯了, 以後唔會咁做

MASAYA    發表於 15-5-28 11:25

引用:再說我間學校完全不出名,不是大家囗中的一

原帖由 Tecoelectric 於 15-05-28 發表

...
天主教小學一般都深同多功課,我細個都係讀天主教,似乎你無睇清楚了解清楚間學校,轉唔到校就要花點功夫時間教啦!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-5-27+23:00+你無

原帖由 little_yolky 於 15-05-28 發表
無呀..............乜原來要做練習架?????? 我見坊間D練習咪同學校D練習一樣, 識就識, 唔識就唔識啦, 做乜 ...
數學基本無得溫,溫書就係要做數!單用隻眼去睇無用!我小學唔讀書無得講,到中學D數係不停做!
之前得樓主1234ats提醒,用口頭比個仔去計數!而家得閒就口頭出下題考佢,而家數學都幾好,測考只錯一兩條唔小心!最緊要佢識,小小唔小心可接受!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-5-27+23:00+你無

IloveJJ 發表於 15-5-28 11:52
數學唔做點溫呀?你買返啲練習係類似學校那些,或用返學校既影印再做囉!仲成日話個女唔識:sickmil ...
乜唔係識咗就係識咗嗎? 因為我自己細個時都無做練習, 係溫番D例題, 咁就去考試。

咁唔通, 中英文測考前原來都應該要做做練習????
‹ 上一主題|下一主題