用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心淡
樓主: 2kidspa
go

心淡   [複製鏈接]

licpd 發表於 15-7-28 10:18
你知否直資,官津小學是納稅人給錢的?如果形式不公是否要出聲?
你要一個普通家長收集証據有沒有COMMON SE ...
直資學校係納稅人出錢, 但亦係教育局俾佢地有收生自決權.

至於所謂不公, 都係個句, 有邊間直資學校有係收生簡介上有白紙黑字講明100%學生必須通過所有面試才錄取?

社會好多嘢都係鈉稅人出錢, 好多嘢都唔公平, 但最緊要係自己知道如何權衡輕重.

而且, 如果以你既講法, 未結緍或者無子女既納稅人, 係咪更加有權出聲? 因為佢地付出既錢, 完全用唔番係佢地身上喎?

如果一話覺得有唔公平既嘢就攞出嚟公審, 睇怕大家每日都有排審.

Tintin926  講得好,面對現實  發表於 15-7-28 10:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-7-28+09:26+

原帖由 hkpapa852 於 15-07-28 發表
失望;您一直重視數據、理性分析。

hkpapa852 發表於 15-7-28 10:26
直資學校係納稅人出錢, 但亦係教育局俾佢地有收生自決權.

至於所謂不公, 都係個句, 有邊間直資學校有係收 ...
都系個句,如果人人見到不公都不出聲,習以爲常,你估邊個得益?
普通家長是弱勢的一群,講出不公發泄下嘖,講到公審甘!

ylmanhk 發表於 15-7-28 10:33
失望;您一直重視數據、理性分析。
其實所有幼稚園, 小學, 甚至部份中學既所謂招生面試, 一向都係"黑箱作業"嚟決定收咩學生, 你地真係相信佢地完全係"大公無私"?

我只係希望大家去認清事實真相, 不要盲目天真.

MrBeast  我都想嗰兩個字好耐  發表於 15-7-28 11:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:licpd 的帖子

唔好怒氣!你可以同我一樣去派位中心舉報!

licpd 發表於 15-7-28 10:35
都系個句,如果人人見到不公都不出聲,習以爲常,你估邊個得益?
普通家長是弱勢的一群,講出不公發泄下嘖 ...
參加個D學校舉辦既"黑箱作業"收生面試而期望有完全公平既待遇?

人地連個籠門都無話你知係邊 (符合咩條件先收), 你連投訴人地有冇搬籠門都無辦法呀!

karen55407 發表於 15-7-28 10:38
唔好怒氣!你可以同我一樣去派位中心舉報!
我小朋友沒申請過派位,但你甘好心可以講下詳程系點做幫下有需要的家長。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-7-28+10:26+直

原帖由 licpd 於 15-07-28 發表
普通家長是弱勢的一群,講出不公發泄下嘖 ...
多謝發聲。其實佢哋無知,更加說明我哋要站起來發聲!至於什麼胡鬧地球保衞論欺凌之說或以大欺小,本人只感到是兒戲玩意。想必是大家心中有英雄,卻未能在香港看到所致!再次重申我不是英雄,還望更多更多有識之士能多走出一步,為了下一代,完善香港。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+15-07-27+發表

原帖由 chanti 於 15-07-27 發表
我有,之前我住非41區,見鄰居女校服妈特別,又橙又藍,冬天裇衫有花,原來係瑪記,後來同佢熟左原來係借親 ...
多謝發聲!

回覆:心淡

有怎樣的家長,便有怎樣的孩子!感激有這樣的家長,才讓我的孩子充滿競爭力!

引用:Quote:licpd+發表於+15-7-28+10:35+都系個

參加個D學校舉辦既"黑箱作業"收生面試而期望有完全公平既待遇?

人地連個籠門都無話你知係邊 (符合咩條件先 ...
不如打個比喻,大蘋果公司請CEO, 有一百人見工。最後原來是場戲,一早Steve Jack內定入選,見到唔洗見。你話公平嗎?當然你話佢唔登報紙都得,你吹呀!佢你公司唔係有請人程序嗎?同樣官津直資是納稅人的錢,為何不是要公平公開公正?是天大的問題嗎?!

torunpoland  Steve Job?  發表於 15-7-28 16:27
torunpoland  Maybe it is Steve Job?  發表於 15-7-28 16:27

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-7-28+10:33+失望

其實所有幼稚園, 小學, 甚至部份中學既所謂招生面試, 一向都係"黑箱作業"嚟決定收咩學生, 你地真係相信佢地 ...
只有規矩法律,數據分析才是最公平可行;你不是有同樣信念嗎?!

引用:有怎樣的家長,便有怎樣的孩子!感激有這樣

原帖由 karen55407 於 15-07-28 發表
有怎樣的家長,便有怎樣的孩子!感激有這樣的家長,才讓我的孩子充滿競爭力!

...
其實靚仔又唔可以話有競爭力⋯

ylmanhk 發表於 15-7-28 10:58
不如打個比喻,大蘋果公司請CEO, 有一百人見工。最後原來是場戲,一早Steve Jack內定入選,見到唔洗見。你 ...

事實上不少大公司既所謂招聘, 其實真的只是一場戲.

即使有內部推薦, 也必須通過公開招聘既過程. 面見完公開招聘既申請人"確定"沒有比內部推薦更"適合"既人選先可以錄用.

回覆:ylmanhk 的帖子

老細都係想揾適合人選啫!公開招聘就係想揾個有能者居之,誰不知仍然強差人意,唯有用另一種途徑去掘角又有何不可?

ylmanhk 發表於 15-7-28 10:47
多謝發聲。其實佢哋無知,更加說明我哋要站起來發聲!至於什麼胡鬧地球保衞論欺凌之說或以大欺小,本人只感 ...
其實現實可能大部份家長都知,不過BK是一個平臺給家長發下聲,我都系贊成講出來或者有些新手家長唔知呢!

ylmanhk 發表於 15-7-28 11:00
只有規矩法律,數據分析才是最公平可行;你不是有同樣信念嗎?!
香港亦係一個講証據既社會, 如果你有証據証明人地違規 (不過, 首先要有規則, 但.... 有嗎?), 先會有公正既論斷.

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-7-28+10:58+不如

事實上不少大公司既所謂招聘, 甚實真的只是一場戲.

即使有內部推薦, 也必須通過公開招聘既過程. 面見完公 ...
對,大公司大機構黑箱作業也有法規的。正如大家所言,假如中標者明顯是非最佳人選⋯你叫我哋點忍???

回覆 ylmanhk 的帖子

點為之最佳人選?

回覆:ylmanhk 的帖子

所以我支持閣下追究到底!

‹ 上一主題|下一主題