用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學跟小學脱鈎了嗎?
樓主: 9284
go

德望中學跟小學脱鈎了嗎?   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+17-1-31+08:47+編

原帖由 Yanamami 於 17-01-31 發表
外闖,我講得好聽D啫,其實我想指都有幾大比例係上唔到中學部,可以直上既壓力比大部份直屬係大D~~~

回覆 QQMonkey 的帖子

GH小學取錄學生時不以學術取錄?外校生考入時的面試,請問要考甚麼?幼升小升不上的幼稚園生又是為甚麼升不上?是因為德小他們不適合讀德小嗎?是哪一方面?品德?還是因為覺得他們學術追不上?那麼,是因為德幼教德育教得不好?很難理解。

mcl203 發表於 17-1-31 10:40
外闖,我講得好聽D啫,其實我想指都有幾大比例係上唔到中學部,可以直上既壓力比大部份直屬係大D~~~

...

其实中学部6班中又有幾多外來生?有数得計~~自行階段全留俾小学部又有幾多间中学係禁?就靠甲乙部入又有幾多人?
就以我地無中学backup既小学,需要自己努力考中学計,考入GH绝对比入PC容易~

GH幼升小,夠位不收自己人。小升中,夠位又不收自己人。

人情味不值錢,這是事實。

沒有人情味,也是事實。

2jkidsfather    發表於 17-1-31 11:29

回覆樓主:

del

永遠都係.... 靠自己,自求多福。

troubledaisy 發表於 17-1-31 10:58
GH幼升小,夠位不收自己人。小升中,夠位又不收自己人。

人情味不值錢,這是事實。

我明白人情味和學生能力要取平衡。讓最跟不上的學生夾硬升直屬中學對學校和學生也不是好事。

以GH小學生的水準,一個可以平衡長遠栽培/人情味和學生能力嘅figure, 個人認為7-8成係好reasonable,MCS/MSS等band1a 女校也一直收呢個数也不影響中學部成績。而GH以前一直係收呢個数,直至呢幾兩三年忽然每況愈下。

回覆 QQMonkey 的帖子

同意, 大多同學(家長)都給學校6年的"紛焳", 更上一層樓, 產生錯覺.思覺.....

siden 發表於 17-1-31 12:06
我明白人情味和學生能力要取平衡。讓最跟不上的學生夾硬升直屬中學對學校和學生也不是好事。

以GH小學生 ...
上年小六生只有200, 沒有225呀。還有的是,conduct 沒有B以上,都危危乎。
上咗船,都唔可以大安指意,自身努力都是最低要求,有自己中學,升中時總比沒有的壓力少。
學校是有要求,希望學生all rounded,主動學習呢!

大家最初互相配對,合則來,不合則去,沒有什麼大不了。我個人唔認同"大政府",所有責任都歸咎於學校,入到大學,都唔包你畢到業,唔通又是社會的責任?

QQMonkey 發表於 17-1-31 13:02
上年小六生只有200, 沒有225呀。還有的是,conduct 沒有B以上,都危危乎。
上咗船,都唔可以大安指意,自 ...

就算真係200, 咪得嗰53%,個%有幾好睇?同你所講6成幾爭一截。

「合則來,不合則去,沒什麼大不了。」你可真是輕描淡寫。可憐我朋友個女中游份子都在腳震,諗返起當初學校話什麼15/12年長遠栽培,心裏苦過「弟弟」。

你好似唔係好明大家嘅討論重點,從來冇人推哂所有責任給學校。你要維護學校有你的自由。無論你説什麼,這所學校相比其他band1a女校,如何看待自己的親生女,大家有目共睹。数字説明一切。

唉。

我就無謂多説了。

siden 發表於 17-1-31 13:27
就算真係200, 咪得嗰53%,個%有幾好睇?同你所講6成幾爭一截。

「合則來,不合則去,沒什麼大不了。」 ...

從幼稚園升小,到小學升中,佢地都是行精英制,競爭不比無中學back up嘅學校激烈。相信校內家長/學生也要長期處作戰狀態,呢個帖真要給來屆升德小提供好好的「提示」。個人見解:無話人唔人情味,人望高處啫(包括校方和家長們)你情我願。但我承認對於那些上了船(尤其是已在高小的同學),確實剎個措手不及,因為低年級那些還可步處前路;加上升中校網局限難轉身,加大溫習力度考好個試是唯一出路。什麼12/15年全人教育?家長們都真係自求多福,如果只係完全交俾學校去教,這只是天真的想法。雖然好殘酷,但現實就係咁啊!

suzuki12 發表於 17-1-31 13:51
從幼稚園升小,到小學升中,佢地都是行精英制,競爭不比無中學back up嘅學校激烈。相信校內家長/學生也要 ...

差點還唔醒起佢地幼稚園都要in 2次,真想找幼兒精英

suzuki12 發表於 17-1-31 13:51
從幼稚園升小,到小學升中,佢地都是行精英制,競爭不比無中學back up嘅學校激烈。相信校內家長/學生也要 ...

明白的,無論家長或學校,focus on自己利益係人之常情。看到HY轉直資也是同樣道理。

只是HY比較均真,入小1當刻已知中小脫勾。德望係入kinder/小1果刻中學仲收差不多8成,到畢業則收5成多,使家長失預算。

GH primary 係好好學校,如果可以多收一些上中學,也有助小1吸納多些有質素學生入讀。

siden 發表於 17-1-31 14:06
明白的,無論家長或學校,focus on自己利益係人之常情。看到HY轉直資也是同樣道理。

只是HY比較均真,入 ...

我直覺咁估...GHS會否太重視体藝成績...而影向咗學校直升/收生既意向
始終要保持体藝既競爭力唔係易事...一定要擁有適量才能既學生
除非已認同好打得又讀得既學生係大量供應 ...收生唔難~~~

siden 發表於 17-1-31 13:27

「合則來,不合則去,沒什麼大不了。」 ...
所以就是道聽塗說law. 你要有偏見,亦沒辨法,我只希望其他家長不給你嚇親,失去信心。由考幼稚園開始,老師已説她們不是一條龍,她們行精英制,這説法,我都覺得係,基本上,香港教育,都是行這套,就是這樣現實,無奈!
我們班家長,由小一開始,都有心理準備,可能升不回中學,從不會大安指意,只要阿女讀得開心,就順著個勢而行,得就直上,唔得,亦不是世界末日,眼見第一round 入不到的同學,都派到很好的中學,或考到不錯的直資,這不是很好咩? 有一個,很多科紅色,派去band 2, 考全班首幾位,自信返哂來。
不是講得輕鬆,要留在中上游,真的要"適當"付出,真的no pain, no gain, 死讀書真的不行啊!阿女還在努力中

QQMonkey 發表於 17-1-31 14:46
所以就是道聽塗說law. 你要有偏見,亦沒辨法,我只希望其他家長不給你嚇親,失去信心。由考幼稚園開始,老 ...

無意冒犯。
但你之前說「最終上了GHS有6成幾,即粗畧估計,德小可上德中的應7至8成,但有人放棄吧了」 明顯不是事實。你是GH家長怎麼連上年收幾多都搞錯?

同意意有學生中學部唔收,去了其他band2a校非常開心。

請明白,我很尊重貴校絶對無意抹黑。只是其他將入讀的網友如果無心理準備,大失預算比被我嚇親的後果更嚴重。

祝令千金順利升上GHS中學部。

街外人多口講句:

GH係香港少數會轉做直資既天主教學校, 而升中有唔會有太多保障俾自己學校既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:街外人多口講句:GH係香港少數會轉做直資既

原帖由 hkpapa852 於 17-02-01 發表
街外人多口講句:

GH係香港少數會轉做直資既天主教學校, 而升中有唔會有太多保障俾自己學校既學生 ...
how about spc? also dss ?

就順著個勢而行,得就直上,唔得,亦不是世界末日,眼見第一round 入不到的同學,都派到很好的中學,或考到不錯的直資,這不是很好咩? 有一個,很多科紅色,派去band 2, 考全班首幾位,自信返哂來。

唔信!

德望位處偏僻地區,本身又唔係超班學校,招生不易。如小學學生咁勁,睇唔出咩理由咁絕情。

但我估德中的算盤打唔響。人無信不立,此舉可能令走得到嘅學生都走埋,更影響水準。

QQMonkey 發表於 17-1-31 14:46
所以就是道聽塗說law. 你要有偏見,亦沒辨法,我只希望其他家長不給你嚇親,失去信心。由考幼稚園開始,老 ...

明白你係GH fans,熱愛學校。但數字說明一切。呢幾年第一輪收少咗自已小學的學生係事實,亦都係大家覺得失望的地方。

另外,你話德小面試冇考學術。以前確實只係考下畫畫之類,沒有考學術。但近兩年已加入學術元素如英語聆聽、理解等,想收番D學術水平有番咁上下的小朋友。希望GH第二時真係可以提升番第一輪收番自已小學學生嘅比率,比番個信心家長...

3hearts  but from reading this post, already will vote out....  發表於 17-2-1 21:54
‹ 上一主題|下一主題