用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC 2nd interview內容一問
樓主: cody214
go

SPCC 2nd interview內容一問   [複製鏈接]

陽光點的歌 發表於 16-11-9 00:01
是呀,我聽現在讀緊朋友向我分享是貴族係外界標籤,學校是沒有這樣想法,不過無可否認讀spcc有好多富貴家庭 ...

人有私心,無論哪裡,特別父母對自己小孩!

從來介意背景有比較係家長,唔係d細路,細路岩玩就一堆。呢間學校,去到中學階段,真係富貴既可能已經出國,反更多普通家庭既勁人入來。除左上帝,學校對任何誇耀都係壓抑既。所以大部份家長亦表現好nice, 可能係因為堅信學校果套,或者係怕左學校。

自己家庭去澳門,人地去澳洲,細路可能會要求,可能會lur,呢d就會自卑❓ 唔開心梗有,好睇父母點handle, 或者平時落什麼藥。。。

penguinding 發表於 16-11-8 22:08
但日常生活圈子可能都好唔同,小朋友會有比較嗎?
另外唔經校長推薦計劃入學但入讀後自行參加資助既學生唔 ...

受資助係直接向中學部財務組申請。理論上係老師同學唔會知,但如版友所言,同學會講住邊,會講父母做物,呢d睇父母點反應。

家長唔會話你背景普通唔理你,曾受良好教育,禮儀一定好周到。係咪俾細路同你細路玩❓ 我諗除非你細路行為上好大問題,唔係睇唔到點解唔俾。請唔請你去生日會又係另一回事,本來開party就係幾私人既野,唔一定要全班請哂。

資助係全港性,5% 約七個全額資助學位接受幼稚園校長推薦。學校資助支出大部份係全額資助,即入得去既申請部份資助唔多。

想問七個資助位是不是每年也會用盡?

AEteam 發表於 16-11-9 08:13
想問七個資助位是不是每年也會用盡?

舊年簡介會上校長話年年用 "突".

最緊要父母自己不要先比較,再將正確觀念教導小朋友。

陽光點的歌    發表於 16-11-9 08:52

iedummy 發表於 16-11-8 23:31
在家長方面,事实並不是你們一廂情願想得這麼簡單。一係你们不出席任何活动,否则家長一見面,住那及做什么 ...

有朋友細路從小一讀到dse, 佢話感覺唔到任何家庭背景差異既壓力。

呢方面家長既敏感度差別可能係關鍵。

佢係男士,內向低調。游"庭" 會生日party送細路過去後就坐係度食野果隻, 或者送去放低細路,離開做自己野,夠鐘再返來接。

細路間,從小玩到大,好友愛!

retriever 發表於 16-11-9 07:55

人有私心,無論哪裡,特別父母對自己小孩!

謝謝分享

retriever 發表於 16-11-9 08:04

受資助係直接向中學部財務組申請。理論上係老師同學唔會 ...
所以條路父母點樣陪伴行好重要

retriever 發表於 16-11-9 08:21
舊年簡介會上校長話年年用 "突".
我相信係真

回覆 retriever 的帖子

即係會多過7個?咁無關係人士咪可能less than 40?

我覺得就算今年學校唔收我小朋友都唔係天大既問題,雖然佢下年可以報多次,但我地唔會咁做,因佢各方面真係做得好好,我搵唔到理由要佢repeat一年,如果我小朋友真係有實力,最多六年後再戰,到時就真係睇實力

AEteam 發表於 16-11-9 09:07

即係會多過7個?咁無關係人士咪可能less than 40?
舊生70%但唔代表會收足因為學校話唔會收多過而已

回覆 kkqueendom 的帖子

祝好運喔

kkqueendom  謝謝,一切交由上天安排,我專重學校的決定  發表於 16-11-10 09:10

AEteam 發表於 16-11-9 09:07

全額資助, 段估都係非關係人士.

一般非關係人士, 你當少於36人, 即42-7人!

其實我的出發點是如果受助家庭有機會入讀, 請唔好想得太完美.  在家庭背景差異既壓力, 最緊要大人唔好介懷.  要灌輸正確及現實的觀念給自己小孩, 絕不要COMPARE.

而小朋友要努力學習, 絕不可浪費這難得的機會.  相信有好多更優勝過受助家庭的小朋友, 因為要排一條正常的QUEUE而未能進入學校授教.

我本人是欣賞有準備的家長及小朋友, 而絕不會因制度而心存僥倖......請見諒.

咁幼稚園提名全額資助即係最小competition,比related parties 更易入。

AEteam 發表於 16-11-9 09:58

咁幼稚園提名全額資助即係最小competition,比related parties 更易入。  ...

要明白, 村幼可能有唔少符合全額資助條件, 幼稚園校長推薦, 係用佢自己信譽作保, 唔易!

另外, 按制度呢D 受推薦學生, 同樣要通過面試合格. 我理解係FIRST IN 要同等條件達標.

記憶中, 校長有公開透露某年收推薦, 全港只有約20份.

回覆 iedummy 的帖子

讚成。絕對明白你是善意提點。

kkqueendom 發表於 16-11-9 09:18
我覺得就算今年學校唔收我小朋友都唔係天大既問題,雖然佢下年可以報多次,但我地唔會咁做,因佢各方面真係做 ...

考小經歷, SPCC FIRST IN 係其中少有最全面之一. 能通過佢地既 FIRST IN, 在其他學校確有可能係具競爭力人士.

kkqueendom  希望是吧  發表於 16-11-10 09:11

retriever 發表於 16-11-9 10:04
要明白, 村幼可能唔少符合全額資助條件, 幼稚園校長推薦, 係用佢自己信譽作保, 唔易!

另外, 按制度呢D  ...
完全正確
‹ 上一主題|下一主題