用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撒小學 CHAT ROOM
樓主: AmyWonglo
go

聖羅撒小學 CHAT ROOM [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學 CHAT ROOM

心心媽
我細囡囡好彩唔似我剛才拿功課冊看,佢最近在小學量度有122cm高及25kg重。我好矮下,得5呎,經常俾人笑,大女(中一生)唔好彩,似足我,可能是細個唔飲奶又遺傳了我。

中一重係發育時間喎,谷佢多d運動la,,,真係重有機o架~
我老公一家都係普通高度,係我老公特別高d,但佢同我講小學時咁多年都係排隊第一二,都係十零歲開始勁多運,跟住無神神高得多左.......開頭我都覺得佢亂up,但睇暈佢全家就信嘞,,hehehehe
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

但佢地默個範圍都暫時好淺啊,你叫個女平時帶番本中文書返嚟每日溫少少咪得囉,,,英文淨係字母都係好易啊~
我今日都叫左個女睇吓本中文書,覺得邊d詞語深就寫一次咁囉~
咁好過星期日都要無街去嘛,以後每星期都要默書啊,長遠好悶o架!
心心媽 寫道:
唔記得講,下星期開始要默書,星期日無得去街la!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

今日收到通告,一張係星期六要交費用o既興趣班,另一張興趣班通告係for星期五,我見我女張係"土風舞,畫畫,手工",你地係咪一樣o架??????
thx
咁星期六o個d你地有冇打算參加呀?

醒目開學勳章

我個女係工藝天地,普通話和土風舞. 工藝天地係咪手工呀?

星期六我想報中樂,但唔知邊樣啱個女!

我只可替囡囡報一樣,因為她周六早上11:00要學游泳,所以報了中樂(小阮),時間是9:00-10:00,但不知道收唔收。

醒目開學勳章

我都想報小阮或者笛子,邊樣好d呢?

hehe,,我講那個手工咪就係工藝天地囉,因為一時醒唔起所以叫佢手工...hehe
我都開頭有少少懷疑嘞,上次同女班主任傾開電話,佢問我會點揀興趣班俾個女(我話而家只會揀佢鍾意的),跟住就問我個女鍾意玩乜...咁而家三個課外活動都係玩,我諗佢會幾鍾意~
話時話"小阮"係乜?(小丸子我就識,haha)我唔多識中樂呀,不過我個女對樂器無乜興趣,所以無揀呀,,,,,,

本人正考慮讓女兒報讀聖羅撒小一, 請問聖羅撒現在的程度怎樣?功課多晤多?是不是活動教學?老師有愛心嗎?新校長怎樣呢?日常功課她可以應付嗎?因本人很晚才放工回家, 約八,九点, 只可幫她check 功課!  希望各家長給些意見, 謝謝

功課都可以接受,我覺得要睇你小朋友幼稚園係咪勁少功課那些嘞,因為sr.rose同某d名校私校比較,真係唔多功課喎,基本上我諗小一會易d嚟等佢地適應,我個女都大部份功課自己攪掂,只係粗心大意要我幫佢對好功課囉!!
同埋佢都算係傳統教學,你想幫你小朋友搵活動教學?我聽朋友講佢個仔讀o個間真係好"活動",功課唔太多,唔洗點抄寫,英文以story book嚟教,英文功課主要唔係抄寫,而係要小朋友錄音,鼓勵多聽多講,,,我覺得呢一套都唔錯啊,,,,
如果揀傳統教學我覺得st.rose都幾好,新校長新上任未太多機會接觸所以唔清楚~如果小朋友比較識合活動教學,而家見d新學校好似都幾"活動"吓啊,,,,

Thank you for your input.  How about the teachers? are they good?  

The teachers are good. They also have what they call "NET" - what I think stand for Native English Teaching, my daughter likes that very much.
She loves school though she is not from St Rose kindergarten.
The coming English dictation is only from A to M, I think it is gradual and not scaring the children. The English standard is OK as they have supplementary story books and worksheets.

Hi,
My girl got 15 points, do you think she has any chance to get to St.Rose?

cameo,
今日有"圖工"交咩? 我囡囡俾老師寫手冊指她沒有交"圖工",但我在書包及美勞袋都找不到呢! 點算呀??????

佢地星期四上圖書堂時要做一張圖書工作紙,好簡單咁油顏色,我見個女係在學校已經完成左o架嘞,你個女會唔會係唔見左呀??重有啊,我女話老師叫要用一個file去存起圖書堂的工作紙!!!
如果真係搵唔番張紙,而你又驚個女唔識同老師交代,咁不如你寫張紙仔俾林老師囉,等老師知道係唔見左,或者老師會補過一張俾佢呢~
wankwok 寫道:
cameo,
今日有"圖工"交咩? 我囡囡俾老師寫手冊指她沒有交"圖工",但我在書包及美勞袋都找不到呢! 點算呀??????

其實我女搭校車我好少機會見到老師,但從我個女口中,有好幾個無教佢任何科目的老師佢都話鍾意,我自己感覺上係"差極有限"...hahahah...又或者因為老師都係女仔,會細心d對小朋友卦,,我女好鍾意佢地囉,,,,
另外,我同過佢班主任都簡單傾過兩次偈,覺得佢都唔係"求求其其"o個種,即使新學期要同時面對三十幾個新學生,但我發覺佢無忽視我個女,總之...good!!!hehehehe~
anneyeung 寫道:
Thank you for your input.  How about the teachers? are they good?  

cameo,
謝謝你!我知那一張了,我囡囡昨天已完成,只因我不好,自作主張替她放在膠folder內,又擺了在書包後面較隱蔽地方,而又忘記跟她說,今次真係寃枉了!林老師寫手冊是寫了在欠交功課記錄那一頁,真奇怪連一次機會都唔俾,可能她已對我囡囡有偏見了,因為她今日又被調位了。雖然,她表面上完全無因此而唔開心,但剛才瞓瞓下醒了坐著哭,唔知與此有否關係。但對我就打擊好大。我大女小學期間從來未曾發生給老師寫手冊的事件,年年攞操行獎。今次真係大件事了。再這樣下去,學期未完都唔知會給調位多少次,寫手冊多少次,好驚呀!!!!!!!!會唔會趕出校呀????????
從我囡囡今日透露出的資料,她應該被調了去你囡囡隔離,因為她說和"午膳長"坐,姓余的,寫字好靚,林老師俾好多A-她,食飯又食得好,所以林老師對佢好好。當我問佢林老師是否也一樣鍚她時,她搖搖頭,笑了笑,無答我。情況真叫人擔心。返了唔夠一個月學,被調位四-五次,真係唔知佢在學校表現差成點。都唔知是否需要搵定學校轉了。   

wankwok,
我個女今日都有話同學調位呀,落左校車無耐就同我講嘞,佢好似好鍾意同你個女坐喎,重話一齊做d咩引後面兩個同學仔笑到死死吓...咁兩個咁fd,又坐前左,其實都可以係一件好事呀...咪咁諗la...
其實我女強項係寫字,但相對英文佢好差(emma poon變左emily moon),你個女都總有強項o既,可能你未發覺啫,我女開頭都好似對學校無乜感覺咁,慢慢朋友仔多左,見佢都好似開朗左,佢對學校歸屬感大d都會影佢學習態度o架,只少佢自己會著緊自己d野多d先丫,其實你真係好擔心個女o係學校有問題,咁真係不妨寫張紙夾去手冊同林老師講吓,你可以講你個女返到屋企d事佢知,講你擔心個女乜野,問問佢學校情況,,,,我上次都係咁,林老師即日就打左電話覆我,重同我個女o係學校傾番個問題......你試吓問左先la,好過估估吓咪重擔心~~

醒目開學勳章

wankwok

調位好小事啫!我女隔離個同學仔昨天都被老師調左去其他位,咪當識多幾個同學仔羅!我地作為媽咪的千其唔好比壓力d小朋友,攪到佢地以為做錯大事咁,有童年陰影架!

我諗妳應該寫張紙仔比老師,同老師了解下妳囡囡上堂的情況,妳囡囡講的說話可能已經加左佢自己的感覺落去,不太準的.同埋老師亦應該不會對妳囡囡有偏見的,開學都未夠一個月!

我個女都比老師寫左手冊話欠交功課,我問呀女,佢都唔知咩事咁,我重激氣喇!

醒目開學勳章

siubabe

我個女都係第一round以15分抽到個位的,妳都可以試下呀!
‹ 上一主題|下一主題