用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)
樓主: JamieMa
go

Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-10-4 09:47
我小朋友當年有同學仔表示,佢爸爸一定要佢轉去家姐果間,佢成績未算係頂,其實亦配合學校風格,只係,佢 ...

宜家有Whatsapp有Wechat有Line,通訊發達當然唔會咁易失聯啦,但轉校後嗢返舊同學大家話題已經不一樣,唯有跟新同學建立關係。我相信您並不了解LS或DBS呢尐男校同學之間既Brotherhood係乜嘢一回事。今年喇小60週年籌款又會筵開過百圍,有機會去感受下呢種情懷就知唔係有同學電話號碼就可以做到。

回覆 mytambb 的帖子

小一入學前能有百樂遇上千里馬之事嗎?
如果能, 就不會由小二開始玩淘汰賽, 一直收插班生直至小六,
這個遊戲一直在一線小學發生

nobody2018 發表於 17-10-4 10:16
回覆 mytambb 的帖子

小一入學前能有百樂遇上千里馬之事嗎?

以我所知,SPCCPS唔多收插班。

朋友的兒子六年中學生活是如此渡過: KC->SPCC->李寶椿聯合. 因為佢兒子覺得有滿足感.
現在李寶椿聯合已不是尖子杯茶.

mytambb 發表於 17-10-4 10:07
咁請問SPCC收生看什麼?
今年有一個東區名小,踢波好,級十左右,但生的高大,入了。

Soundervolt 發表於 17-10-4 10:16
宜家有Whatsapp有Wechat有Line,通訊發達當然唔會咁易失聯啦,但轉校後嗢返舊同學大家話題已經不一樣,唯 ...

友情又唔只喇沙獨有既,我小朋友當年6人組,5位留係原校喎,話題我都想佢地少D,可能你囝未升中,亦無打算走,未必完全明白~~~

IloveJJ 發表於 17-10-4 09:37
係?多數唔係級三內咩?但我識嗰個係 級一喎!仲係年年級一添喎

我哋學校年年考级一果個SPCC冇收,反而收咗3個其中兩個级五、级十內,级十二果個仲有獎學金,但三個都冇運動及音樂特異。所以我認同SPCC收生很特別。

mcl203 發表於 17-10-4 10:29
友情又唔只喇沙獨有既,我小朋友當年6人組,5位留係原校喎,話題我都想佢地少D,可能你囝未升中,亦無打算 ...

我阿仔過左馬路上書院了,我地之前都有其他學校offer,就係阿仔意願所以選擇留係LSC。6人組? 不過女仔同男仔真係大不同,LSC/DBS呢尐學校下下都講幾十人,之前暑期係大球場睇小英超都三廿幾個老友同學一齊去。

mytambb 發表於 17-10-4 10:21

以我所知,SPCCPS唔多收插班。
會收小二至小五插班生,但係好搶手,大約半年之後開始留意學校網站。

Hellomimi112 發表於 17-10-4 10:37
我哋學校年年考级一果個SPCC冇收,反而收咗3個其中兩個级五、级十內,级十二果個仲有獎學金,但三個都冇運 ...
可能面試時啲科學題答得好。

BBKDWLAM 發表於 17-10-3 10:43
喇小去QC,真係少,知幾年前有一個,聽聞級三內的,其餘會考慮跳船的多考慮SPCC。

大家少提及的分別仲有 ...
三間學校的換血率同提早出國讀書的比率應該好唔同,亦會微調學校成績.....

Agreed!

根據 Spcc annual report, 每年中途離校生人數(按全校人數%):-

2012 - 86 (6.6%)
2013 - 102 (8.2%)
2014 - 77 (6.2%)
2015 - 68 (5.5%)
2016 - 80 (6.4%)

每年每級約有1x人離校 (估計當中部份係提早出國),換血率應該幾高下 。

入讀新生人數(包括中一及各級插班) / 應考 Dse / Ib 人數:-

2013 - 265 / 161
2014 - 246 / 176
2015 -254 / 160
2016 - 257 /188

以一間男女校, Spcc 能盡挑最項尖學生又有選生時間上的優勢,考試成績比兩間官津男校高是必定的。基本上很難也不應該用公開試成績直接比較Spcc 和兩間男校。

個人認為三間同是最頂尖的學校,在同一 level呢!

mcl203 發表於 17-10-4 10:29
友情又唔只喇沙獨有既,我小朋友當年6人組,5位留係原校喎,話題我都想佢地少D,可能你囝未升中,亦無打算 ...
無可否認,友情呢樣嘢唔係喇沙獨有,一般單性別學校都係咁。

Soundervolt 發表於 17-10-4 10:38
我阿仔過左馬路上書院了,我地之前都有其他學校offer,就係阿仔意願所以選擇留係LSC。6人組? 不過女仔同男 ...

男仔性格當然同女仔性格唔同,我咪一早講咗,想聯總有辦法,想失聯亦都有計,母校情,你試下係我小朋友面前踩下佢,佢當年面試回校長係,若只論成績,佢回留番係原校,母校係一間非常好既學校,校長亦即回你小學教得你好好。所以,選校應係從適合性出發,我小朋友母校校長,當時係中學部校長,亦鼓勵佢應以更能excel自己為出發點,毋須為放棄直中而遺憾~~~

王家爸爸 發表於 17-10-4 10:44
可能面試時啲科學題答得好。
這才是SPCC收生方法的重點(無論中一或插班).

王家爸爸 發表於 17-10-4 10:48
無可否認,友情呢樣嘢唔係喇沙獨有,一般單性別學校都係咁。

我都唔明白,點解可以存在咁大誤解~~~
‹ 上一主題|下一主題