用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中選修科
樓主: IloveJJ
go

高中選修科   [複製鏈接]

retriever 發表於 17-11-15 07:48

你果區,男仔放聖LU 乙二好正路啦。

我都聽過類似 retriever 的分析,話揀某啲科或唔揀某啲科是入唔到精英班的,尤其在男校。有親戚當年 A level 讀中史,叫想讀的人要三思,同睇故事好唔同,好多嘢記,永遠記唔哂,難拿高分,叫人唔好揀。真的要搜集多啲資料,問多啲讀過的人!

TwinWong 發表於 17-11-15 07:24
每選科開個位唔多 熱門科通常成績弱個批爭
一定蝕底 9成9無得比你
轉校頂多去次級學府 小朋友又未必願意  ...

都明白嘅!這個決擇實在不容易,心理質素要十分強,家長的善後功夫亦唔少才有理想的預期結果,不過,我都認識一些jm,願為咗讀(理科三寶:化學、生物、物理)或(工程類:物理、M2)而另找Banding較低的學校,"適應期"尤期辛苦,不過都只用上中四半年時間已經習慣晒了,當中的學習差異、內容的淺教或深教的差異、學習氣氛的差異等等,都需要學生作自我調節,當中的努力付出可說是多人一倍,但總好過响舊校讀著不明不白不喜歡的選修科目,就連1%的辛苦也不願不想的付出,一邊相是有價值的辛苦;另一邊相卻苦不堪言地捱三年,最慘係眼見好朋友讀著喜歡的理科三寶,而自己可以做嘅就只有登人開心,心情實在難受的呢!前者會是""苦得快樂"",而後者就是""苦得要命"",其實,好多時入唔到心儀的選修科都是{理科三寶或M2}科目,而這些課程若想找以英語為教學的中學,响大多數學校來說都可以找到用"英文"為教授語言和考試文字,這方面可不用擔心的呢!友人jm個細仔後悔初中沒有勤力讀書,jm和她的老公都認為轉校會好,與細仔傾咗好耐,得出初步想法,基本上,細仔係同意離開,只是人生經驗唔夠,怕去到另一環境未必一定可以使成績提升,縱然達到目的可以修讀理科三寶,一家人為此事傾過無數次,終於得出這最後要解決的問題都總算是有進步的呢!因為細仔的疑慮,jm和她老公就憑著她們的經驗幫細仔解開疑慮,她老公與細仔報咗個短期課程,課程的第一堂下課後二人往快餐店食晚餐,細仔急不及待說過不停地話:有D人好老都嚟上堂呀?!有些人解極都唔明成日問老師問題?!老師要我做的步驟我好快就做妥,但係要等埋其他人呀?!有些人手腳好慢呀?!... ...不停地發爐蘇,爸爸沒有說話太多,只對他說:那麼,你一定學唔曉課程內容啦?!你的表現和成績就一定差啦?!老師派嘅筆記和建議看的書籍,唔晒講,你一定睇唔曉架啦?!唔駛諗啦!你一定讀唔掂哩一科的呢?!?!?!孩子好似明白多咗一D嘢!第二堂,第三堂,... ...都沒有再發爐蘇了,還看晒老師建議的參考書,也認識到一兩位大佢少少嘅同學仔一起交流心得的呢!他們一家又再次為是否轉校問題開家庭會議,真的十分開心,這是最後一次會議,終於有了決定了,細仔決定轉校,爸爸只問一句,你明白爸爸媽媽讓你去上堂的用意嘛?!細仔答:明白,爸爸續說:你應該已經有曬心理準備,去到新學校可能要面對最壞的情境,但絕對無阻你的學習和你的大學夢想呢!

Isaacmommy 發表於 17-11-15 08:51
我都聽過類似 retriever 的分析,話揀某啲科或唔揀某啲科是入唔到精英班的,尤其在男校。有親戚當年 A lev ...

拉開少少話題。

最近我較喜歡睇外國學者寫既中國歷史(細路亦鍾意聽歷史故仔)

佢哋史觀係好唔同,重影響分析等等,有趣好多。唔似我哋舊時學中史(華人史觀)一堆HARD FACTS。

唔知而家呢代,學中史有無唔同。

IloveJJ 發表於 17-11-15 09:35
我問咗,精英班俾揀三科,任揀(不過我都懷疑中史成績未必好),有人讀中史的。我哋學校,如果肯定B1,又唔會 ...

點解你好少提港同?

唔考慮?

但南區喎。

YmOra 發表於 17-11-15 09:19
都明白嘅!這個決擇實在不容易,心理質素要十分強,家長的善後功夫亦唔少才有理想的預期結果,不過,我都認識一 ...

肯轉同轉到當然好
事實係成績弱難有學校收
我大女當年佢同學
轉到都係B3校至肯收

TwinWong 發表於 17-11-15 13:43

肯轉同轉到當然好

是的,好講機遇呢!感恩的,有的去了B2b和B2c中學,有的去了B3a中學,大家都讀得開心呢!其實,轉校重讀一年中三亦是另一出路,想揀心儀"選修科"仍然有可能的呢!

retriever 發表於 17-11-15 07:56
其實呢兩科跟揀科有關嗎?

老餅年代,讀蘿睇英文,讀蘇掃睇分。

其實想知大學讀 Law 嘅男仔 DSE 多數揀什麼 electives。聽說好多 B1 男校要 讀M2 和理科先入到精英班,而入唔到精英班就好難考到達 Law 的收生要求,所以想知到 law 的男生是揀什麼electives 的, 難道是 phy  chem, bio?

Isaacmommy 發表於 17-11-15 20:33
其實想知大學讀 Law 嘅男仔 DSE 多數揀什麼 electives。聽說好多 B1 男校要 讀M2 和理科先入到精英班,而 ...

確實有男校所謂精英班係修M2 的。

佢哋爭崩頭入精英班,但班死仔好現實DROP M2唔考。因為精英班無論老師,考卷仲有士氣好唔同。

在大學來講,主要係睇英文加計分。

retriever 發表於 17-11-16 06:37
確實有男校所謂精英班係修M2 的。

佢哋爭崩頭入精英班,但班死仔好現實DROP M2唔考。因為精英班無論老師 ...

Law 除咗 Eng, Eng Lit 梗係有 History 着數D.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-11-16 08:02
Law 除咗 Eng, Eng Lit 梗係有 History 着數D.

可惜無乜 B1男校有齊 History 同 Eng Lit,  甚至有些連 History 都無,只得一科中史,但呢科成績唔好,被視為垃圾科,好無奈!如小朋友成績達標入精英班,但因為 Electives 関係被踢出精英班好似有啲問題。

Isaacmommy 發表於 17-11-16 08:30
可惜無乜 B1男校有齊 History 同 Eng Lit,  甚至有些連 History 都無,只得一科中史,但呢科成績唔好,被 ...

科選擇少,放一大堆限制,孩子不能盡展所長,明顯不是為了孩子,是為了學校。當然有問題。香港教育缺少資金咩?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-11-16 08:08

我都睇過有帖講,揀History對讀Law有幫助。

收生始終計分。

HISTORY 當然係好嘢。讀人文或社會科學,讀歷史幾時都有幫助。
‹ 上一主題|下一主題