用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要投胎,就要投閱讀派的家長
樓主: eviepa
go

要投胎,就要投閱讀派的家長   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-1-11 16:43
跌市時,要保本,不會想加按,你真係唔識投資,哈哈!

你真係唔睇路。

因為你講到套現好易咁。「要套現」,例如有急事,就唔輪到你保唔保本。記住,個情境係呀Mak講的『企在懸崖邊」,邊仲有得你選擇保本定套現。

再講,跌市時揸定放,係投資者設的止蝕位,和整體實力,市場前境,各方面需要而言。邊會有「跌市不要放套現」,咁一既而論的方法。一跌市就個個唔放,就唔會有跌市喇。明嗎,投資大師。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

artroboy 發表於 18-1-11 15:53
去書局看下d作業變知道係家長問題or 教材問題

個D係閱讀理解,不是文學。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ABC-DAD 發表於 18-1-11 15:33
PM 不用了,謝謝你資訊。那沒樓的年青人,首次置業按偈可做9成,對嗎?
Stamp duty 也可省回不少吶。
...
我同事剛剛買咗樓一年, 係二手私樓嚟, 都係做到九成按揭。

ar_mak 發表於 18-1-11 12:48
你似乎幾喜歡我講果個懸崖邊喎,係架,企係果度睇野,風景係最好。供書教學咁濕碎,係指,一個擁有物業既, ...

牛頭角順嫂都讚,不知是否講我呢?我對號人座先。

放心,上年供玩哂啦。
仲有返工,有收入,有租收,儲緊cash, 靜待入市機會。

放工全程投入细仔呈分試(叫呀細認真D),陪個大仔做功課(叫呀大不用太認真),日日開壇作法!

再每星期抽一日陪下吳尚俊拍拖,投資下感情,下半生幸福靠老公啦!

little_yolky 發表於 18-1-11 17:22
我同事剛剛買咗樓一年, 係二手私樓嚟, 都係做到九成按揭。
首次置業係5%stamp duty?

shadeslayer 發表於 18-1-11 17:11
個D係閱讀理解,不是文學。
你其實同我討論d乜?

IloveJJ 發表於 18-1-11 16:44
我反而覺得要信心多啲
見你胸有成竹咁,就知你信心滿滿。

yovin 發表於 18-1-11 17:25

放心,上年供玩哂啦。
咁醒嘅, JM

artroboy 發表於 18-1-11 17:42
你其實同我討論d乜?

呢位 c hing 位千金好似已入大學,而且當年係讀國際學校,或者唔太理解其實而家中小學中國語文科嘅要求已接近初級嘅中國文學,咁做係因應文憑試要求。我睇過文憑試嗰十二篇文言文範文,當中嘅《師說》同《月下獨酌》係我嗰代(1992會考)中國文學嘅課文嚟㗎。

artroboy    發表於 18-1-11 19:06

ABC-DAD 發表於 18-1-11 17:49
咁醒嘅, JM

辛苦左四十年, 喺沙士時橫掃十樓,卒之上年供完哂,我要透氣,休息下啦!

現在要多看書,關心下社會去扶老攜幼,把幸福分享下弱勢社群,好似前輩你咁!
你每次分享嘅歌和心聲,我都有咀嚼回味。
我記得D年青人佔旺時,我行去慰問學生,你有份 在EK安慰我。

最近收養一隻行動不便,又有皮膚病嘅小狗,佢日日跟住我,好似有第三個仔咁!所以睇好多狗狗書。

所以閱讀幾時開始都可以,但機會就要自己爭取和把握。

各位,我小學時全班四十人考第三十七(每次都係尾嗰幾個),如今一樣大學畢業,一樣感覺幸福。大家要加油呀!

October.    發表於 18-1-11 20:27

yovin 發表於 18-1-11 19:54

辛苦左四十年, 喺沙士時橫掃十樓,卒之上年供完哂,我要透氣 ...
沙士期橫掃十層樓?!你本身財政都極之雄厚下喎

YolandaTam 發表於 18-1-7 18:32
我見得最多中英文考前列而幾乎不閱讀嘅係小女啲同學。佢哋中文閱讀卷,課文死背高分,閱讀理解其實中等同 ...

講得好中!見到佢地所㨂既範文⋯⋯⋯嚼之乏味,內容空洞無物。為中國語文科默哀。
「佢哋作文老師當範文派俾同學,我看畢只覺係一堆成語,修辭同所謂佳句東拼西湊而成。」

little_yolky    發表於 18-1-24 09:36

ar_mak 發表於 18-1-11 17:29
企懸崖邊睇既風景係最靚,好多人都會想企上去,咁我就要睇下大家有咩裝備,連安全帶都冇條就話爬上去睇,緊 ...

要講也講哂,無謂無限 loop

IloveJJ 發表於 18-1-11 17:17
你真係9唔搭8。

只駡,不解釋,無理由,便是漫罵。

yovin 發表於 18-1-11 17:25

放心,上年供玩哂啦。

牛頭角順嫂也要搶住認。言論自由,你有野想講,講就得,唔使揾人過橋的。
‹ 上一主題|下一主題