用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學 ...
樓主: ATMW227
go

聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學   [複製鏈接]

artroboy 發表於 18-1-23 10:39
如果講以前,原來KC係 勁過QC,港華曾經都風光一時。 spcc原來係spc 分出來的女校生⋯,睇戰績LS 、DBS ,St. ...
前輩, 非常中肯的分析!

回覆 retriever 的帖子

每間學校開幾多班,收幾多學生都受到教局限制,興建新校舍時,小學係計劃每級開4班,但教局最初只批開3班,直到2年前至批開4班,所以唔係學校自己可以決定收多啲學生。

artroboy 發表於 18-1-23 10:39
如果講以前,原來KC係 勁過QC,港華曾經都風光一時。 spcc原來係spc 分出來的女校生⋯,睇戰績LS 、DBS ,St. ...

其實大部份名男校,成績都明顯比以前差左。

某年小學簡介會, 方丈答家長問題時,竟然話兩間保羅係完全無關係。。。

mimi222shi 發表於 18-1-23 10:42
前輩, 非常中肯的分析!
其實Spc 都一直係處於band 1校之列,如果肯比學費都係一個好選擇。讀得好既一樣可再上一層樓,雖然校網無公佈,其實叻果批都有幾間神校offer.

retriever 發表於 18-1-23 10:37
無話唔可以。

不過香港中學入U 統計寫得清清楚楚既唔係咁多。有D 只公報個英雄榜,亦算幾片面。
我會整體看,不會只重"名"

ST JO免費,睇高一線, 加上小學津校, 也能一直保持卓越地位!

我曾見升中版有人講過, 如學校多人打算出國留學, 會直接影響其他打算留港升學的學生心態(朋輩影響大) 呢點係咪算學校文化?

retriever 發表於 18-1-23 10:44
其實大部份名男校,成績都明顯比以前差左。
港華跌到阿媽都唔認得,希望轉咗直資真係搵到出路啦

artroboy 發表於 18-1-23 10:46
其實Spc 都一直係處於band 1校之列,如果肯比學費都係一個好選擇。讀得好既一樣可再上一層樓,雖然校網無公 ...
有無家長可分享小學對唔打算直升中學的學生有何安排?

現讀家長可否分享有幾多精英唔上SPC?

不過, 好奇怪, 咁有"兄弟情"既"真男校"唔係應該成班一齊上SPC?

為何要不顧兄弟情走去他校?

也有疑問, 為何叻學生要走?前輩話"Spc 都一直係處於band 1校之列"

自問對此校認識不多, 希望各位高人能指點!

mimi222shi 發表於 18-1-23 10:47
我會整體看,不會只重"名"

ST JO免費,睇高一線, 加上小學津校, 也能一直保持卓越地位!

你講呢方面唔屬學校文化,可能係性別差異。

當我講故。。。

譬如,保羅男,保羅男女,女拔。

三間都唔少優厚家庭,預左子女中途或最後出國。係咪部份會影響鬥心?

我理解男校係有影響,男女少D。 女校甚至有人堅持考埋DSE 先出國。

mimi222shi 發表於 18-1-23 10:53

問得好!

為何不顧 “兄弟情”去他校?

咪呀媽囉。

你眼見呢度講左咁耐,邊個呀媽講 “咩野情” (連名都講唔出)?

呢度呀媽講 “精益求精”, “更上一層樓”。。。

不過我聽過早幾年有人堅持留低,不去保羅男女。。。

mimi222shi 發表於 18-1-23 10:53

離校率,其中一個原因咪係放洋 或 為放洋作準備囉,傳統學校各有其傳統風格,代代相傳~~~

Ryan_baba 發表於 18-1-23 10:44

每間學校開幾多班,收幾多學生都受到教局限制,興建新校舍時,小學係計劃每級開4班 ...

限制最初3班原因係?

呢方面我冇問過,據知,係舊校舍時都係得3班。

retriever 發表於 18-1-23 11:01
問得好!

為何不顧 “兄弟情”去他校?
小六多數青春期, 一定唔會係阿媽話哂事, 可能呢度既爸爸太高估媽媽的能力!

依家既小朋友, 揀小學都要考慮下小朋友意願(我都係睇佢意願), 無可能升中仲俾阿媽點... ...
唔信啲名校生咁無主見呢!!

mcl203 發表於 18-1-23 11:09
離校率,其中一個原因咪係放洋 或 為放洋作準備囉,傳統學校各有其傳統風格,代代相傳~~~
...
好想聽下現校家長既分析, 外人都係估估下

retriever 發表於 18-1-23 10:54
你講呢方面唔屬學校文化,可能係性別差異。

當我講故。。。
學樂器, 見識好多女拔生, 個個精英, 唔信會係為避DSE而走

mimi222shi 發表於 18-1-23 11:36
好想聽下現校家長既分析, 外人都係估估下

我小朋友當年KG, 30人超過一半以上入DBSPS 和 SPCPS,當中相信近乎又超過一半唔會係HK讀完中學,去分析吓各校離場率唔難喎,睇下School Report 既 S6 Vs S1 就有啟示~~~

只係,校內高年級家長可以知道有無走1個補1個~~~

回覆 mimi222shi 的帖子

出國讀書唔代表為左避DSE,每件事並唔係非黑即白嘅。

HK-MAN    發表於 18-1-23 12:05

其實好的學校有很多, 而點為之 "好" , 唔同家長有唔同著眼點,
人地覺得好, 你無需要一定認同, 因為你會有唔同角度同考慮. 而且, 好的學校有很多, 又唔係只有兩間,
如果你覺得學校好, 你就會覺得值得俾學費, 如果你覺得唔值得俾學費亦好正常, 因為確實亦有唔少好學校係唔需要俾學費的. 家長各自考慮.
如果根本唔了解或者唔欣賞一間學校, 根本無需要去考慮報考, 將時間用來研究你覺得好的學校, 會更有得益.

Ryan_baba 發表於 18-1-23 11:48

出國讀書唔代表為左避DSE,每件事並唔係非黑即白嘅。 ...

咪係,亦有學生志不在港升學,亦有志不止於3大,各有自身目標~~~

retriever 發表於 18-1-23 11:24
限制最初3班原因係?

我記得係當時適齡學童少,避免搶走太多南區學生
‹ 上一主題|下一主題