用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER ...
樓主: kikicookie
go

其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-3-8 09:27
我反而覺得樓主同學仔去in自行係好正路喎, 無人話神直收你一定要讀, DGS收都會想入MCS掛, 又或者SPCC收, 如 ...
哦,我以為佢同學仔一心決定入DGS,其他一概不考慮。如果未有定案又另作別論啦!

little_yolky 發表於 18-3-8 09:10
大家依家搞到我好愁喎。因為我係100%唔會讀的, 只係為攞面試經驗, 諗住報兩間試下咁。而且, 我哋學 ...
我覺得唔好愁, 你想做咩就做咩啦.  有D好人是拿來辛苦又無謂.
我一向都應該是直資收就去馬冇咩機入到官津 (自行同抽), 99% 入讀直資個類.  今年報左多間熱門的1b-2a直資, 去到間間千幾2千人,  好多熟口熟面的同學同校外活動識的朋友, 同校級前列亦有,  差唔多排名亦有. 有男又有女.    有些級前的聽說神直己收, 另自行是最早有特異見的, 神津都已俾晒暗示, 應該最後會去神津, 佢地都來考埋同一間 (非1A神直), 仲要好多時first in 是 group interview, 小組出線制, 如入左同一小組, 而小組出線個係跟校方收到的呈一成績先 (eg 不少人估男英華如是...) , 我地呢D分分鐘second in 都冇.  

但又如何, 反正個game 都是要跟個rule 玩下去,  有冇second , 我又唔會覺得被人侵犯左咩利益啦.   

mcl203 發表於 18-3-8 09:31
點樣可以知道他人報甚麼中學?大家攤晒出黎講清楚?

似乎係咪神化左3私一直,除左佢地其他小學係不可能存 ...
同校好朋友之間會講, 阿大班都係咁的。

kkhon 發表於 18-3-8 09:21
報直資去試水溫好多人都會,我覺得冇乜問題。依家樓主係話同學仔已決定讀A直資,但B直資同自行係吾會讀都照 ...
咪係,我哋談論係基於呢個假設,因為樓主所表達的意思都係如此,我亦如此理解。
不過,被不停的去假設假設假設,咁不同情況的確有不同的睇法。

1) 楼主有本事知道那位同学那么多资讯,学她就可以了。
2)当然其他学校都有可能同时拿多于一个学位,例如吕明才,基湾之类,但只要看看3私1直的升中成绩单,就会明白,他们的头40名都有可能是神校的罗致对象。

HaYi    發表於 18-3-8 09:39

b3410 發表於 18-3-8 09:35
咪係,我哋談論係基於呢個假設,因為樓主所表達的意思都係如此,我亦如此理解。
不過,被不停的去假設假設 ...
你同我都係get到樓主係呢個意思

ar_mak 發表於 18-3-8 08:49
你字細粒就代表斯文,我字大隻就代表激動,無理,打橫黎講。。。呢D算數。
有D事係重要既,首先對家係咪 ...
我d字真是很细隻...我很humble的 (学野啦,细路

醒目開學勳章

家長之間會問人報甚麼中學的,我不會主動問人,但好多人問我,包括不熟悉的,最討厭其中一個好鐘意主動問完我仔成績幾多分,問返佢仔就以"都係咁"回覆我,上星期見到我又走黎問我仔報甚麼直資,我答完問返佢仔,佢就問非所答,問佢仔两日後幾點面試,佢扮諗幾秒,答''唔記得'',走左幾步轉頭問我仔面試係咪一定得,其名奇妙。

HaYi 發表於 18-3-8 09:32
我覺得唔好愁, 你想做咩就做咩啦.  有D好人是拿來辛苦又無謂.
我一向都應該是直資收就去馬冇咩機入到官津  ...
其實只報一兩間, 除時1st in都無得俾人sort list出嚟in。

little_yolky 發表於 18-3-8 09:33
同校好朋友之間會講, 阿大班都係咁的。

未必喎,同校同學一樣,去到呈分靜如深海既例子應唔少~

所以,唔知唔問,自己諗自己係唔錯既行為~

直屬都唔少奸絞例子啦,冼其他學生既例子都唔少,升中諗自己,去少理他人意向,是真是假難料~

猴子爸 發表於 18-3-8 09:37
1) 楼主有本事知道那位同学那么多资讯,学她就可以了。
2)当然其他学校都有可能同时拿多于一个学位,例如 ...

咁例如喇叭,算係乜例子?都係果句,無必要神化3私一直,除非,你係清楚明白強校收生準則~~~

CALVEN 發表於 18-3-8 09:41
家長之間會問人報甚麼中學的,我不會主動問人,但好多人問我,包括不熟悉的,最討厭其中一個好鐘意主動問完 ...
0甘样真是很老土!
通常有人来问分数,报什么学校等等,大家会怎样回应,但又不想太得失对方?
我会答:OK啦,差不多啦,糊混过去就算

HaYi    發表於 18-3-8 12:19

kkhon 發表於 18-3-8 09:39
你同我都係get到樓主係呢個意思

x 2, 不停無限被挑機,無意義既無聊行為~~~

‹ 上一主題|下一主題