用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私立學校收費及辦學質素的再思
樓主: greenleaf
go

私立學校收費及辦學質素的再思   [複製鏈接]

家長追求與別不同既另類教育,追求兩文三語既特製環境,結果造就如雨後春筍既各類獨資私校,幼稚園最多,依家仲搞到去小學,仲話搞埋去中學。

個位港姐開既幼稚園最後有無執笠?

之前將軍澳間臻美黃乾亨小學,又標榜為咩首間創意教育數碼學校,結果搞到七國咁亂,最後仲比褔建中學收埋。一諗起呢啲新聞,就會對話滿口宏願話要反傳統果批"教育家"怕怕,都係果句:憑咩你可以推返傳統? 實証何在? 用幾個人既名氣就搞得好一間學校?

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090529/00176_026.html

Vanadium 發表於 18-6-12 16:19
家長追求與別不同既另類教育,追求兩文三語既特製環境,結果造就如雨後春筍既各類獨資私校,幼稚園最多,依 ...
其實有時D人好矛盾, 有錢又真係愛自由, 為何不選"鄉師自然學校"或者去主張"華德福"理念既學校?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-12 16:30
其實有時D人好矛盾, 有錢又真係愛自由, 為何不選"鄉師自然學校"或者去主張"華德福"理念既學校?
...
我反而想知佢地九龍分店係咪正式有牌可以九月營業??

punlik 發表於 18-6-12 16:39
萬一入左間Band3 多過Band1 既小學, 小朋友亦不喜歡操練, 請教教育專家應該如何處理? 上多D補習班嗎?
...
你要請教教育專家, 咪俾錢去問老趙同大頭仔囉!

唔收你錢既一定唔會係專家, 所以呢度唔會有教育專家

Felix223    發表於 18-6-12 16:55
mcl203    發表於 18-6-12 16:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 18-6-12 16:39
我反而想知佢地九龍分店係咪正式有牌可以九月營業??
佢地有冇講過, 佢地九龍分校其實係油尖旺中學網?

唔好再成日有人話九龍城分校

punlik 發表於 18-6-12 16:32
如果你唔認同依種教學方法. 用腳投票揾間多D操練既小學就是了. 推得出市場, 會有贊有彈. 始終都要靠口碑.  ...

我從來唔批評教育手法,我只覺得做教育既人,要專業少少,如佢間學校係用緊咩手法,有咩研究或外地施行成功經驗去backup,所以引入去學校既運作,最終想有咩效果,都比啲samples黎睇下(如外國例子)。有人buy唔代表件事應該係咁。好多美容醫療都有人buy,大把人比錢去做,但係咪代表正確? 社會部份聲稱健康食品其實都係呃錢,特別傳銷果啲,都一樣大把人買,咁係咪代表呢啲食品應該存在?

我對得水既教育係無評價,只係回應校主主題,若然得水多支持,肯定將會有更多幾個人名人合資搞既私立學校出現,甚至日後得水自己老細理念搞唔埋又分拆多一間稍不同既都得,教育好似依家私立大專咁商品化,個人感覺就好麻麻。

punlik 發表於 18-6-12 16:52
好的, 數据王, 請幫忙用你既大數据分析一下可行既方法.
我認為理想既教育是直私官津都提供愉快學習既學校, ...

增加大學本地收生名額.

特首一上場已經做咗啦! 每年加多2500個SSSDP位, 又資助銜接學士學位既副學士課程
相信未來兩三年, 只要達3322, 近乎必入8大, 或必定取得JUPAS degree

但咁樣係咪好事呢?

當周街都係有學歷無能力既人, 咁社會又會變成點?

現實中, 有不少官津小學, 都提供愉快學習, 如不少主收NCS既學校, 主收SEN既學校, 佛教學校... 但點解家長唔去揀?

選擇永遠是有的.

實上, 要求小朋友操練既學校, 又佔官津校多少比例? 真正對小朋友有"要求"既, 係家長還是學校?

punlik 發表於 18-6-12 16:52
好的, 數据王, 請幫忙用你既大數据分析一下可行既方法.
我認為理想既教育是直私官津都提供愉快學習既學校, ...

增加大學學額都需要根據中學畢業生嘅水準而定。當大學學位好似台灣咁氾濫,大學degree就會貶值。之前或我地呢代喺香港讀大學嘅都係精英,但依家比以前門檻已經降低,唔再係精英嘅專利。

punlik 發表於 18-6-12 14:04
睇完新校長既表現再作評價吧.
我相信新校長是一個有能力既校長.
(其實我對佢全無認識, 但是當年一間地區 ...

“好多報章對佢既報導相當正面,至於私校上任校長在另一間小學離任時反而未見好似你咁好既評價.”

呢尐咪懂得利用傳媒自我宣傳同唔懂得利用傳媒出鱔稿嘅分別囉原來真係work!

至於天虹嘅成就只係從一間瀕臨殺校嘅小學到收生充足,呢個成就係基於改變收生策略,廣收新港人及雙非學童做到全院滿座,而非教學成效去吸引到其他本地家長。如果呢位校長咁好,依家小朋友讀緊德萃嘅家長當年有冇考慮過去讀天虹?

Felix223    發表於 18-6-12 17:44

punlik 發表於 18-6-12 17:35
相信未來兩三年, 只要達3322, 近乎必入8大, 或必定取得JUPAS degree=>所以越來越多家長會選愉快教育既學校. ...
我既選擇係:

以上皆非

一係去傳統學制, 一係去有track record既國際學校, 再唔係就 Home Schooling

Soundervolt 發表於 18-6-12 17:40
“好多報章對佢既報導相當正面,至於私校上任校長在另一間小學離任時反而未見好似你咁好既評價.”

呢尐咪 ...
如果收夠學生就係功績, 咁我認為興德, 啟晴聖十架既校長更加叻!

retriever 發表於 18-6-12 08:29
你無開名,但大家心中有數。

正如你不開名,係指出呢熱炒年資少既私校既陷阱危機。
係咪得水小學?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

hkpapa852 發表於 18-6-12 17:47
如果收夠學生就係功績, 咁我認為興德, 啟晴聖十架既校長更加叻!
啟晴聖十架係因為新校舍,同佢隔離開新邨,大把唔知頭唔知路的新香港人支持,收生先有改善
‹ 上一主題|下一主題