用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗英華書院
樓主: elaine8168
go

深水埗英華書院   [複製鏈接]

ckcleung 發表於 18-12-4 12:24
5tgb  忿忿不平可以理解既,華山,武當,甚至少林都收佢公子為徒,獨係你間昆侖派吾收.你昆侖派咩料啫 ...
入到少林后,发现打低十八铜人的师兄师弟,原来都曾被昆仑拒诸门外,那就肯定是昆仑的问题了,此门派简直不知所谓!

王家爸爸    發表於 18-12-4 15:07

artroboy 發表於 18-12-4 13:27
咁嚴重?b3都收?佢地外放既位於得五十幾六十個,九龍個market 咁大,學費又平,點睇都無可能收b3生。:waha ...
冇錯, 係有特別技能, 所以可由王錦X學校留咗班2年, 本應讀S4, 都可以轉去YW讀S2

IloveJJ 發表於 18-12-4 13:58
就算係真,又有乜好睇唔過眼呢?
只係戥嗰啲waiting list等call嘅家長同學生唔抵。  其實如成績OK, 仲有好多選擇, 不必死等。

papapabababa81 發表於 18-12-4 13:42
回覆 SEA40 的帖子

似乎普遍追音樂和體育成績既男校都會收少少B2 (甚至B3) 呢類學生。
Recap我之前嘅話"讀唔掂嗰啲, 先撥去補底班, 再唔合格就留班, 最後咪讙退囉", 因呢啲B2/B3生在體壇有出色表現, 可代表學校出賽攞獎, 但在香港都係以學業為先, 讀唔成書都會有出路, 不過難行啲啫。

SEA40 發表於 18-12-4 14:04
冇錯, 係有特別技能, 所以可由王錦X學校留咗班2年, 本應讀S4, 都可以轉去YW讀S2
...
我明,但人地改得直資,就係想自主收生。更何況要專注學業成績,點都唔係英華啦。

SEA40    發表於 18-12-4 15:00

SEA40 發表於 18-12-4 14:18
Recap我之前嘅話"讀唔掂嗰啲, 先撥去補底班, 再唔合格就留班, 最後咪讙退囉", 因呢啲B2/B3生在體 ...
其實香港已經教學多元化咗,只靠學術(非最好果批)基本好多B1直資都唔會考慮。(個人睇法)

近年風氣已改啦,單講中學藍球,好多好多學校都外聘校練,有部份教練來自以前精英學生。其他學界體育都一樣。

另外,城大同理大好積極吸納中學體育精英,conditional offer, 曾經為香港出賽,dse 只要33233就入到。 加多利出男神校幫到吾少band2-3插班生繼續大專教育架

ckcleung 發表於 18-12-4 14:47
近年風氣已改啦,單講中學藍球,好多好多學校都外聘校練,有部份教練來自以前精英學生。其他學界體育都一樣 ...
都係果句,小學雞的b1,2,3 分類,有機會一上中學重新洗牌,特別欣賞有些學校會因材施教。
加多利山男校,讚

出到一d 品學兼優學生既學校,當然要讚。

幫到Band 2-3學生升值既學校,都應該俾個like卦

IloveJJ 發表於 18-12-4 14:43
無話抵唔抵。
從來直資收生又好、自行又好、考小學都好,根本唔知學校用咩準則。如果YW真係收咗B3生,嗰個 ...
祝你仔入讀QC!

好多帖都係,傾下傾下唔見咗樓主.可能樓主覺得我問下啫,你地吹咁多版.重吹下吹下吹埋山頭死敵出嚟.

其實5tgb提及的都不是新意念,全樓滿是以你成績,YW不是首選的帖。Y W有收B2生亦非5tgb 獨自陳述。
確實不明5tgb為何提出此陳述會禍及孩子及孩子的學校。至於不收小兒而生氣,相信90%Y W報名生都唔收架啦,為何5tgb會特別生氣呢?
在孩子學校家長羣組中,討論選校過程,就肯定是X X一線直資收我都唔讀架啦,唔通會有人話XX學校收左我,我去讀呀!為什麼在此又是踩人呢?
我本身在很多YW或以上直資學校收生面試心得想分享,但現在看來是自找麻煩了。

以5tgb 此類影衰學校的人,本來想分享學習,選校,面試心得等資料。但現在已收死心信了。

ilyrd 發表於 18-12-4 09:59
放心,我識好幾個不同年级QC家長,QC學生與家長绝對是神校中貼地又平實的,唔浮誇. ...

但我屋企有個QC 家長評其他人仔女嗰間1C-1b 既直資為‘仲咩比個仔讀間咁既學校呀!‘

IloveJJ 發表於 18-12-4 15:44
謝謝呀!不過我呢度講既係大仔,佢無咁叻,只係B1中,無打算考QC,會考英華,但預咗未必得。以QC為目標嗰 ...
身邊朋友經歷, 若真的想入讀英華, 就算1st & 2nd in後落選, 唔使灰心, 留意英華幾時會有叩門試, 大概放榜日左右。

Lindytiger 發表於 18-12-4 16:12
但我屋企有個QC 家長評其他人仔女嗰間1C-1b 既直資為‘仲咩比個仔讀間咁既學校呀!‘
...
為何閣下會覺得Q C家長會有高尚思維呢?QC家長都是普通人一個,會亂講嘢,會亂過馬路,隨地吐痰㗎!

ppmmbb    發表於 18-12-4 17:20

‹ 上一主題|下一主題