用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局硏究明年學校預早通知自行分配學位 ...
樓主: sell2japan
go

教局硏究明年學校預早通知自行分配學位   [複製鏈接]

goodboy1 發表於 19-3-1 12:57
九華主力收油天學生,自行亦只收到小量尖子,所以學校banding岌岌可危!
九華DSE 近年愈來愈好, 唔係岌岌可危啦........

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-1 12:28
如果落實, 應該將直資同官津既生源水平拉近返, 對整體教育應該係好的。直資資源多D, 應該更有條件教好「學 ...
淨係聽過好多直資水浸,邊間話自己乾塘?

bobbob 發表於 19-3-1 13:08

孔聖堂、地利亞

b3410 發表於 19-3-1 08:58
最快明年,我仔小五喎!如果真係落實,選校策略應該如何調整?
雖然我覺得諮詢討論有排等,不過可能都係兩 ...

我估有些人自行唔再揀高一線。

醒目開學勳章

sukitelfold 發表於 19-3-1 13:10
孔聖堂、地利亞
政策改唔改變對呢啲學校都無影響啦

bobbob 發表於 19-3-1 13:08
舊年聽新聞報的, 因為我無打算讀, 所以無記住校名。記得一定有孔聖堂份。

bobbob 發表於 19-3-1 13:13
政策改唔改變對呢啲學校都無影響啦

只舉二間最嚴峻的例子,一間好似唔做

cf1126 發表於 19-3-1 13:10
今年人多咗, 好多已經一間揀高, 一間謹慎了。

little_yolky 發表於 19-3-1 13:13
舊年聽新聞報的, 因為我無打算讀, 所以無記住校名。記得一定有孔聖堂份。

其他名直,只是賬面扮貧窮,舊生教育基金會,億億聲

醒目開學勳章

goodboy1 發表於 19-3-1 12:57
九華主力收油天學生,自行亦只收到小量尖子,所以學校banding岌岌可危!
我覺得改變政策後九華呢類學校反而會係得益者,因為會搶走部分考入直資嘅尖子,唔駛焗住收油尖旺津小生

醒目開學勳章

sukitelfold 發表於 19-3-1 13:17
其他名直,只是賬面扮貧窮,舊生教育基金會,億億聲
普通直資都水浸,派錢派到人人有份咁滯,都仲呻緊派唔晒啲資助

bobbob 發表於 19-3-1 13:18
我覺得改變政策後九華呢類學校反而會係得益者,因為會搶走部分考入直資嘅尖子,唔駛焗住收油尖旺津小生 ...
好多都係, 我肯定MCS同DG/HY/GH撞咗好多人。

bobbob    發表於 19-3-1 13:25

little_yolky 發表於 19-3-1 12:24
好似話全免學生有D交流活動都係免費。不過, 聽隔離帖話, 中學全科要出去補習, 我正擔心ing, 要儲定錢兩。:i ...

中學DSE補專科,一堂$700閒閒地

little_yolky    發表於 19-3-1 13:33

cf1126 發表於 19-3-1 13:10

我就覺得無論有無新辦法出臺,近年學童多,家長應該都唔敢搏高一線。
有了新辦法,家長一樣搏,不過,就會變成以下必然情況︰

1.面試得天下,家長一般應該都會繼續參加自行,不過會更著重面試。

2.操行﹑表現更著重,男仔操行應該好少有A,可能男仔更多會撲大抽獎。

3.呈一得天下,小學五年級下學期呈分試,就會變得更更更重要。雖然中學最終會在自行階段看到小朋友小五及小六上學期成績,但有些小學的呈二會好遲,小朋友可能都已經要參加自行。所以家長的集中點就會更重著呈一。

little_yolky 發表於 19-3-1 11:56
買花生? 你個係咪出年? 真係大鑊, 臨門一腳至能改。唔知學校D呈分試要唔要再改時間, 我哋3月底至呈三, 有一 ...
其實一早定好目標的話, 自行公佈是否早D其實對部署無乜影響

反而要擔心會否因為中學被迫要早D公佈結果而修改過往面試安排, 攪到更混亂, 以及與呈三時間有更多衝突

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-1 14:10
其實一早定好目標的話, 自行公佈是否早D其實對部署無乜影響

反而要擔心會否因為中學被迫要早D公佈結果而修 ...
係呀, 好似我哋今年有間都係三月尾in, 佢哋就一定要提早in了。應該要定個時間, 必須要某日子前完成呈三, 然後至公布, 咁就唔存在造馬hea考既問題。不過, 我估一般都係三月底前考晒了。

不妨留意下著左色果段:

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190301/59316960

教局建議升中自行收生提早放榜 學界反彈料需暫緩

升中派位「自行分配學位」及「統一派位」在每年7月初同步公佈結果。教育局早前建議中學「自行分配學位」提早放榜,即於每年3月就通知獲錄取的「正選生」。新措施原定明年實施,惟本報獲悉,有直資學校不滿改制不利其收生而反對,另有資助中學不滿教育局方案趕急及未完善,預料改制很大機會要暫緩。

教育局發言人指,過去一直有家長表示希望預早知悉自行分配學位申請結果,以掌握更多資料作選校決定,故教育局建議最快由2020年度中一派位(即2020年9月入讀中一)開始,讓參加派位的中學提早通知「正選生」,相關家長毋須參加4月統一派位選校。

不過,最終自行分配學位結果仍會跟統一派位結果同步在每年7月初公佈。當局相信建議安排有助減低學生及家長壓力,並正就建議諮詢相關持份者,包括中、小學議會及家長等,聽取不同意見。

香港道教聯合會鄧顯紀念中學校長劉志遠透露,教育局近兩至三天在中學學位分配組(SSPA)一個會議上提出上述建議,形容方案「好急、好趕時間」。他相信一般津貼中學會歡迎自行派位提早放榜,但目前方案明顯不完善,例如只准公佈「正選生」、不准公佈後備生名單。以該校為例,每年都有數名「正選生」最終選擇不註冊入讀,改為後備生補上,「係咪應該公佈埋後備生?最少知其實仲有希望。」

劉認為改制並非只是「改一改時間、提早少少知結果」,他解釋升中自行分配學位階段可選第一、第二志願,但中學方面並不知道學生排序,「就算3月公佈名單話我想收呢個學生,但原來我間學校係第二志願,個學生走去第一志願,但仍然統一去到7月後註冊,咁3月個名單原來都係咁唔穩定,家長點參考?」他建議升中自行分配效法升小的機制,即自行階段只准選一校。

另據了解,全年度收生的直資中學因擔心不利收生,極為反對教育局方案。有教育界人士透露,此方案拋出短短數日已引起爭議,難以短時間內獲得學界、家長共識,當局很大機會要暫緩方案。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-3-1 14:18
不妨留意下著左色果段:
其實就算收唔到通知, 都可能係自1同自2既waiting, 最後係有機會收.

但如果EDB俾家長公佈自行結果後可去直資抽飛, 呢班waiting既學生就真係無咗機會了

而且, 相信收到自行結果通知既學生, 一定少過30%, 可能20%都無, 因為相信會有不少會同時取得自1+自2通知既學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-1 14:22

其實就算收唔到通知, 都可能係自1同自2既waiting, 最後係有機會收.

但如果EDB俾家長公佈自行結果後可去直 ...

所以要做都應該係EDB自己做番,綜合自一、自二結果,將「暫定派位結果」加落
大抽獎表上,接受就不用填統一甲、乙部,不接受就照填落去。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

subb 發表於 19-3-1 09:26
https://news.mingpao.com/pns/教育/article/20190301/s00011/1551378847223/恐失收生優勢-直資校反對

所 ...

政策實行本來就係應該方便市民方便學生, 而唔係維護直資收生優勢, 直資不應該本末倒置
‹ 上一主題|下一主題