用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!   [複製鏈接]

retriever 發表於 19-3-28 13:43
呢個一定有...

咁咁咁...我可能真係同你唔同年代
我當年係乜都自己寫嘅,學校都係咁train, 從來冇提供formula, 所以到現在都仲記得

Elenalan 發表於 19-3-28 13:58
咁咁咁...我可能真係同你唔同年代  
我當年係乜都自己寫嘅,學校都係咁train, 從來冇提供formula,  ...

學校咁TRAIN 唔奇, 快D 嘛, 你讀女校?

SIN(A+B)=XXX 係基本會俾既... 你果條例子, 係唔駛記, 根本好簡單DERIVE 出來既另一個FORM.

V^2-u^2=2as 都有俾, 呢條又係好幾個FORM, DERIVE 亦好直接.

有D 學校可能教學生記哂唔同FORM, 貪快簡單而已!

retriever 發表於 19-3-28 14:23

SIN(A+B)=XXX 係基本會俾既... 你果條例子, 係唔駛記, 根本好簡單D ...

唔係要即場derive, 係要見到就即寫(滚瓜爛熟),不過我地當年都冇花時間理科maths, 我地只係操A. Maths

不過,我真係冇印象會考有俾formula 囉,你回歸後先會考?

retriever 發表於 19-3-28 14:23

SIN(A+B)=XXX 係基本會俾既... 你果條例子, 係唔駛記, 根本好簡單D ...

咁呢d都俾埋?
sin A + sin B
cos A+ Cos B

Elenalan 發表於 19-3-28 14:32
唔係要即場derive, 係要見到就即寫(滚瓜爛熟),不過我地當年都冇花時間理科maths, 我地只係操A. Maths

不 ...

我意思係, 張卷俾個STANDARD FORM, 你想用另一個FORM 去SUB 數字咪做幾步DERIVE 囉...

我相信你講既年代係一樣份卷有印公式俾大家, 不過你地TRAIN 到一埋位就低頭狂即寫(滚瓜爛熟), 無留意到姐...

呢D 亦可能係操卷既副作用, 哈哈!

retriever 發表於 19-3-28 14:53
我意思係, 張卷俾個STANDARD FORM, 你想用另一個FORM 去SUB 數字咪做幾步DERIVE 囉...

你都未答我你邊一年會考

retriever 發表於 19-3-28 13:06
下? 真係咁教?
真係咁教的,好彩個女記性唔錯,用我既方法又俾佢過到關,小學數學KEEP到8X-9X,順利入B1,入埋三大。

Elenalan 發表於 19-3-28 14:32

不 ...

唔好講歷史題啦,無謂拗。

我直接講DSE M2,考試局提供嘅就得10條trigo formula,其他topic大把formula背。

老實,"天下武功,唯快不破"。考試要高分,除了識,就係要快!一來考試局冇比齊公式,就算佢比齊亦唔會睇,等你慢慢查完公式仲要移左移右變吓項,其他叻
既考生都做完份卷啦。

數學唔明要背。明既,更加要背,背到佢本能反應為止,唔係點攞星星呀。

JustAParent 發表於 19-3-28 18:02

我直接講DSE M2,考試局提供嘅就得10條trigo formula,其他topic大把formula背 ...

我係聽R網友講完,好似我冇讀過中學咁,我大學果時都仲有幫高中生補數學包括A. Maths, 冇諗過可以唔使記formula就去公開考試。會考唔係只考得分,係減少失分(人人搶分題你失分就死),用formula熟到自然反應係必需的,但唔代表唔使清concept, concept清楚係最基本要求。

DSE我唔熟,不過最近有打算報考DSE, 當係挑戰一下或者見識下

其實讀理科都好多嘢記,organic chem都大把formula要明左再記。

Elenalan 發表於 19-3-28 18:17
我係聽R網友講完,好似我冇讀過中學咁,我大學果時都仲有幫高中生補數學包括A. Maths, 冇諗過可以唔使記fo ...

學生有學生應該做嘅事,大人有大人應該做嘅嘢。DSE大人不應亂考。想知依家考試係點,找份past papers看看好了。

我係聽R網友講完,好似我冇讀過中學咁,我大學果時都仲有幫高中生補數學包括A. Maths, 冇諗過可以唔使記fo ...

老老實實,唔係SUB 數字,公式記來做物鬼呢?

我印象中唔係咁多要數字答案喎。物理有數字答案,但公式俾埋你,唔記得邊個FORM,轉一轉就得啦。PURE MATH 更加PROOF 來PROOF 走,更無SUB 數字啦。

當然,明左再記係效率問題,但HKCEE 年代,除咗科數要咁爆之外,我諗唔到第二科。HKAL,根本有D 科70+ 已經攞A,唔駛記公式低頭即做喎。

如果你講A MATH,真係諗唔到有咩要記。。。

你係講CALCULUS, D 完, IN 完果D 算係記公式牙?

JustAParent 發表於 19-3-28 18:02

我直接講DSE M2,考試局提供嘅就得10條trigo formula,其他topic大把formula背 ...

希望我唔駛有朝一日咁樣教細路數學。

不過話時話,朋友教仔數學明CONCEPT,確係俾“懂”事長鬧佢口水多過茶,快D 背左佢算數。

retriever 發表於 19-3-28 18:50
希望我唔駛有朝一日咁樣教細路數學。

不過話時話,朋友教仔數學明CONCEPT,確係俾“懂”事長鬧佢口水多過 ...

我唔係講學習數學,我係講數學考試。

October. 發表於 19-3-28 17:06
真係咁教的,好彩個女記性唔錯,用我既方法又俾佢過到關,小學數學KEEP到8X-9X,順利入B1,入埋三大。:waha ...

果日睇到編問,關於培道中學校長。話說佢出身女校,入科大讀數學。入到大學,認識到D 男同學思維,先知學習數學原來唔駛係咁背野。自此改善左佢學數既方法及思維,仲希望將呢種方法,教俾怕數學既女學生。

retriever 發表於 19-3-28 18:44

老老實實,唔係SUB 數字,公式記來做物鬼呢?

SinA+SinB, 你點即場derive條formula出來?

Elenalan 發表於 19-3-28 19:08
SinA+SinB, 你點即場derive條formula出來?

問題唔係我而家識唔識DERIVE 你呢條FORUMLA。

我既問題係。。。

佢哋唔俾既公式,又唔係DERIVE FROM 佢哋俾既公式,隨便記得一條公式都可以用嗎?

retriever 發表於 19-3-28 18:59
果日睇到編問,關於培道中學校長。話說佢出身女校,入科大讀數學。入到大學,認識到D 男同學思維,先知學 ...
咁校長大學讀得數,數底肯定好先啦,佢當然易俾叻同學啟發到,你講既方法當然理想,但我女數底一般,碰到有啲TOPIC佢唔明就係唔明,我認為有啲野佢暫時唔明,有朝一日開咗竅先至明都唔緊要,以後又唔係要以數學搵食,為咗考試取分,咪叫佢死記背咗佢囉,如果成日低分好打擊自信,我覺得呢招係WORK,先分享。

retriever 發表於 19-3-28 19:12
問題唔係我而家識唔識DERIVE 你呢條FORUMLA。

唔明你講乜。我會考年代,全部靠自己計,SinA+SinB,你唔去記,我好奇你點樣即時憑concept 去derive =2sin (A+B)/2 cos (A-B)/2。
呢d前人多年研究心血,我考試可以用幾分鐘derive出條式?

retriever 發表於 19-3-28 18:47

如果你講A MATH,真係諗唔到有咩要記。。。

我係講我有讀亦有幫人補A. Maths
但講maths formulas, 例如geometry/ trigon 公開考試係冇提供公式(我年代),不過可能我地年代唔同,我做past paper由1985年做起,都唔見有提供公式。或者我老濛懂唔記得了,你又死都唔肯講你邊年考,真係死無對證。
‹ 上一主題|下一主題