用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)   [複製鏈接]

喜歡砌機
dse 暑假. 去了電腦中心, 找砌機的工

電腦中心, 砌機在商夏

50蚊,一小時, 砌機

有冷氣

可以, 聽下歌

牛起屋企, 慘過死

出去打下工

大學唔知,讀乜

dse 4c+ bio+ict 

被學校昆左讀2x, 學校話 2x 都入到大學。。。。

bio,ict 加埋是垃圾科。。。唉!

不過算, 好彩當時js 1205  ict 分數狂加分

唔知點解, 入左js1205 

但js 1205 , 今天看來

是人生最岩的決定

工程非常好玩

改變了小孩的人生

入到了大公司

見到世面

咁大個仔,第一份正職, 就俾委派重任

本身表達能力不太強
點知大學career fair 

一坐面, 傾下計

頂!!!, 就請,18k 

人工不算很高

但夠啦

起薪太高不是好事

岩岩好就夠

一陣交唔到野被人炒

阿q精神

去到大公司

立即要求寫app

公司, 教到唔教

當你識

返工第一天, 就叫你做野, 寫apps

好彩大學, 學晒

今年公司, 加薪6%

公司 飯局抽獎, 又iphone, 又金器

豪! 

當初入js 1205 時
得dse maths ,bio,ict

微積分, 係乜都未知!

d,in 都唔知係乜

叫你做數, 你就做啦

不要問, 只要信

最後, 到畢業, 都未知咩係微積分

不過gpa 接近4分

總之教授要你識咩

狂睇notes , exercies ,worked examples 

其他大學的sources 

就高分到

小學時, 父母懷疑佢智障

中學時, 初中,時老師懷疑佢中下

中四一野爆, 爆到個maths 5分返來

大學再爆, 教授話我year 2,3 某幾科成績超過了大陸省狀元。。。。

下!?! 

小學, 升初中, 是打麻雀, 重新洗牌

初中升高中, 又係打麻雀, 重新洗牌

高中升大學, 又係打麻雀, 重新洗牌

大學出來工作, 又係

有小孩,早開竅

有小孩, 遲開竅。。。。

無計, 各人際遇各不同

自有一片天地

October.    發表於 19-12-25 23:43

教授 year 1 , 第一個sem, 話搵人
java, database

師兄, 幫星展攪apps

要師弟幫手

得啦, 師弟,。 幫手, 幾十蚊一小時

師兄教落很多心得

師兄也爆料, 讀工程的畢業生, 去設計, 無人駕駛

當然, 入到超大公司, 都是少數

大部份畢業 都是15k-19k 

所以offer, 一有18k 

照食

唔諗報碩士住

有工, 做住先

34歲仍是小朋友
在我心目中, 34歲仍是小朋友

讀大學, 讀工程, eee 

三大工程系

去到 上市公司做, 做到十年, 3萬幾

發覺公司無前景, 被炒又唔會

轉左去某間公司

4萬幾

但有些公司,唔可以轉

我同這位34歲的小朋友講

你知唔知那間公司, 臭名遠播

請得你, 俾4萬幾, 實有野要攪

但此位小朋友唔聽

最後轉左公司

之後原來,間公司, 要求佢交出舊公司客戶的資料

要佢叫舊公司的客走

佢唔肯

結果半年唔夠被炒

之後, 又轉工,最近社會環境轉差

佢公司準備撇資

香港OFFICE, 準備唔要

又準備失業

工,唔會搵唔到, 但你要有心理準備, 降下GRADE

我叫左, 後面,學多點程式

34歲,的小孩, 我仍當小朋友

因為你在社會經歷未夠深

容易做作錯誤的決定

轉工係要, 但你都查下,咩公司 先

伏公司。。。。

2012年考大學, 考入讀土木工程
POLYU , 畢業左幾年, 而家人工, 大概4萬5 千蚊

舒服

叫左幾個大學同學入來一齊做

幾個大學同學, 做左自己下屬

可以圍威喂。。。。

不過高佢地一級

準時收工

POLYU 土木工程, 都難讀

香港地,男人唔可以搵錢少

少個崩都唔得

不過識左個女朋友, 每個月都無乜錢儲

4萬幾FING 晒? 都有3千蚊儲

土木工程, 非常難讀, 非常難讀

所以父母, 子女一出來

先叫仔女,開個數, 俾多少家用

看看仔女,開什麼價

其實, 都係幫佢儲錢

你估父母, 真係等係個幾千蚊開飯呀? 餓死左N世啦

在大學, 大家同學關係對等
即係在醫科時

佢非常冷靜,  不談論如何讀好醫科, 因為未出成績, 未知自己方法 是否可以拿到好成績

佢知道,DSE,IB,ALEVEL , 大學畢業再讀醫科第二個的同學的缺點

DSE 學生, 缺點在於 走堂誇張, 不發表意見, 想自己關起房讀, 讀到識, 不過是 最後2,3星期才開始讀

IB 學生, 缺點在於, 無一套完整讀書方法, 思考力慢, 轉數慢,

ALEVEL 學生, 缺點在於, 不承認自己落後

大學畢業再讀第二個DEGREE的同學, 暫時見 佢地應處理醫科比較成熟

但尚不知道分數

IB,ALEVEL 醫科生, 好似成日驚遲到咁,

IB, ALEVEL 醫科生, 知今次考試唔計分

但都想做好

DSE學生, 知今次唔計分, 不在乎成績

瀟洒

IB, ALEVEL 好想考好今次成績, 但我認為佢地好多有心無力

本身個個都係44,45分IB, ALEVEL  3,4A星 入來

對自己有自信, 通常都係自己讀

佢地能力是IB, ALEVEL 最好個批, 點解攪到自己垃圾咁

好勤力 整NOTES , 整埋垃圾NOTES , DETAILED 欠既

你整乜NOTES ? 整完等於無整....

醫科大考前, 我已警告IB,ALEVEL 學生會低分

佢地信, 但又唔係好信

考完才信

但算啦, 人是極主觀

你盡左力, 但不代表你會醫科合格

再不將讀書方法大變, 否則極高機會FAIL
如果FAIL 這班 主觀的學生, 我絕不會傷心

原因好簡單, 醫科對合格渣緊一點

對病人, 對社會也有好處

DSE 的內容唔算好難
淺過IB,ALEVEL

但出卷, 就好難, 同埋要好高分才能拿5星星

例如 PHY要88% , CHEM 90% , BIO 80%

才能5星星

我認為非常非常困難

所以, 多數都要打定輸數。, 5星星
我建議父母打定算數, 5星星

但5星, 我估勤力是可以

做齊市面上,最難又解釋齊的練習

之後夾到MATHS 5星星

MATHS 5星星= 7分

PHY,CHEM,BIO 5星= 18分

25分, 4科 , 

中文, 英文, 通識= 最好2科 11分

如果本身, 英文好, 5星, 再加中文通識是旦一科 5分

攪店

擦邊入醫科

MATHS是在咁多科,最易5星星的

因為你個POOL 是包晒所有學生

有文科人, 商科人, 佢地數學唔得

在咁大埋人, 拿 5星星,是最有機會

http://www.cccmkc.edu.hk/sites/default/files/files/s3_to_s4_streaming_talk_1819_may_parents_post.pdf

22頁

科目, 是存在 歧視

3X, 得一班

其他3班, 應凶多吉少

CHEM/ECON最易沖高分, 學校認為

http://www.tkpss.edu.hk/v2/020_organisation/020-220_career/4com/F3/f3_2014-2015.pdf

https://ethz.ch/content/dam/ethz/special-interest/math/department/Research/Research_Groups/Sznitman/Lectures/Lecture01.pdf
https://ethz.ch/content/dam/ethz/special-interest/math/department/Research/Research_Groups/Sznitman/Lectures/BrMoStCa13.pdf

我以前YEAR 3 教

唔泵好MATHS, 小孩大學捱打

張單, 父母要埋

我喜歡工程, 教的MATHS,唔會太過份
難是真

但非難到, 無得攪

大學讀MATHS,PHY  涉及的數學超深

我都覺得深

如果有人仔女要大學要讀MATHS,PHY

我會叫三思

你一定後悔咁濟

難到你想放棄

我會同你講, 如果讀左, 會發生什麼事

你自己決定

我叫IB學生, 轉讀書方法
唔係死得

唉! 7個IB醫科生

我睇住佢地出事

1個無事

無事那個漢基的

HANDLE 得幾好

其他6個,唔想講間 IB學校,  最出色那幾間IB中學
所以有個Y2 MBBS 的IB 45分師兄

話自己算勁, 考80-100 左右在醫科

大概我估2-3個45分IB 會退學

落後太多, 根本無得攪

個人太主觀, 等醫科大學大大力, 大大巴摑醒班IB 狀元

父母繼續吹湊IB 

我睇下 班IB 生在香港讀大學點樣讀到讀到無晒自信

繼續吹湊

保持客觀
即係, 你如果IB,ALEVEL 學生

入到香港讀 大學

9月到12月

你可以用 頭6星期, 用自己方法讀

總之你鐘意點讀都OK 

WEEK 1-6 , 你IB 小孩, 可以用 自己方法

點都得

中間有MID TERM 

同埋ASSIGNMENT

如果你感到極度 食力, 估自己死Q緊大考

要立即, 同我改變 讀書方法

因為IB個套, 在中大, 港大, 科大讀神科係生存唔到

WEEK 1同IB學生叫佢轉讀書方法, 采你有味

等IB 小孩舐大獲野, 才叫佢轉讀書方法最好

總之開頭, 俾你自由發揮

WEEK 6, 才轉我讀書方案, 仲有大把時間

俾你地自己玩下 ,半浸死下先
如果你是客觀的人

你見到自己方法讀書, 自己好勤力都讀唔店, 要立即轉方案讀書

但如果覺得自己跟到, 你照返 自己行緊的方案

直到出事為止

這是客觀的人

主觀的人

是永不會覺得有問題

無問題? 等你GPA 收你檔最好

最好踢埋出校

有冇問題,唔係你說

你FINAL EXAM 個分會話俾你

保持客觀

香港讀書, 大把時間 追學業

只怕, 學生不肯承認自己問題

我最憤怒, PBL , 有個英基女仔
44分IB 醫科

落後好多

但佢是幾勤力

我唔係否定佢人品

佢人品善良

上堂, 永不遲到

這是非常要好的性格

是一個好人的品質

但考試無情, 你讀唔店, 就要走

我緊張佢, 同佢解釋左, 你咁樣玩落去

會被踢出校

係唔係, 睇得TVB劇太多

善良, 勤力, 就能保證好成績?

晒氣啦

我只是感到無比的傷心

要做的做左, 要講的講左

https://hkumath.hku.hk/course/MATH1013/files/exam1Practice.pdf
港大的卷, 一般深過理工大學, 同城大

深少少

理工大學, 教少一些野, 不重要的野

不影響出來工作

https://hkumath.hku.hk/~bkane/teaching/UnivMathSS14/UnivMathS14.pdf

大學NOTES 就係咁

大學NOTES , 集中找EXAMPLES 

因為NOTES 講理論, 一般齊的

只是EXAMPLES, EXERCISES 我嫌太少

有個NON JUPAS  女仔
高中成日考得好

好勤力,整NOTES 

我同佢講

你咁樣會出事

醫科, D野多到

你無可能好似以前咁整NOTES 

佢采我有味啦

因為中學 BIO, 全級第一

駛我講點讀書?

考完醫科考試, 同我講好大機會FAIL 

佢聲稱下個SEM, 同我方法讀醫科

我估不會

因為你平時叻開的人

認低威,只是暫時

醫科SEM 2 , 一開學

所有野,。 會照舊, 極度主觀, 分數也會低

但6月中的考試,我估會合格的, 僅僅合格
我同佢講, 有一個要求

萬一衰埋6月考試, 留班一次
我估佢6月中, 會繼續用自己方法讀醫科

而我認為會失敗

但港大醫科會出卷, 無咁難

俾佢過到關

但萬一過唔到, 我建議留班

俾一個深深的教訓佢

如果你仲想做醫生

https://www.amazon.com/s?rh=n%3A7701405011&brr=1&rd=1

鬼佬幾十年前, 一早, 已經用我個套 讀大學

所謂我個套, 不是我獨創

只是好成績,的人,唔會同你講自己點解好成績

因為講左俾你聽, 你跟, 麻隨時勁過佢

SCHAUM, 是專出大學書的出版社

以瘋狂的EXAMPLES , 同解釋簡精出色

大學NOTES +優質書取勝
我建議父母謙卑一些,唔係會累死仔女的(我除外, 我不用謙卑)

這本是舊版

我在家擺低在 留念

第一張相, 影不太好

是教授, 給學生的深情對話

叫學生狂做題目

且不同程度, 不同類型

否則難以大學成績好

大學教授唔會叫你整NOTES 

盡快搵搵質 資源讀書

我無法入睡
我知今次醫科, 好多人舐野

測驗,考試的目的是什麼?

就是俾你知道你識幾多野

其實考試目的, 就是搵食。。。。

但考試前, 要高分

你必須測驗

我以前, 考ALEVEL, 

有MOCK 

MOCK 你都有啦

但我地仲有PRE MOCK

PRE PRE MOCK

PRE PRE PRE MOCK

最後ALEVEL PURE MATHS 接近一半人 A 

老師, 同我地測驗, 測到識為止

讀書, 讀到幾時停?

讀到識為止

點知識?

書後的練習 你識做麻識

做1,2,3,4,5本咁去

可以跳空來做, 做單數

及難那些

讀書高分唔難, 個人性格要夠穩定 及客觀

可惜今天, 仍有多少這樣的人及父母?

父母性格穩定, 才能傳遞 好的性格給子女

寫埋訓2小時, 8點45-9點AM 同老婆出去食早餐
DSE  MATHS,PHY,M1/2 如果高分

我認為MATHS 你大概要20-50份MOCK 卷

PHY 大概10-20份

M1/2 10-15 份MOCK 

PHY 為例, 睇熟REVISION GUIDE ,NOTES 先

之後可以睇返書, 做書的問題

之後睇情況, 如果本身差少少, 先看數十條EXAMPLES 先

能力強的話, 直接做題

PHY, 首先做住1本MC, 1本LQ 先

做完, 睇下自己錯什麼

做完後, 再做1本MC, 1本LQ 

之後可以做下MOCK 卷

PHY, 我建議DSE, 5本MC, 3本LQ

如果都係分數唔夠高, 6本, 7本, 8本MC 加上去

總之加到高分為止

咁樣操法

操到得為止
因為DSE 制度下

必須守住MATHS,PHY,M1/2 ,CHEM 三科先

BIO 要馬拉松式時間

我會將BIO 的FOCUS 在假期

長假期時

https://www.singyin.edu.hk/images/contents/school/calendar_c.pdf

平時不溫BIO, 但長期

9點AM 起床, 9點30分AM, 開始溫書

9點30AM-12點 每天溫BIO ,21/12-2/1

13日假期

12日用來讀書, 一天放假

如中四, 大考考12課

早上每日讀一課

早上用來讀BIO, 晚上, 則用來做BIO,MC+LQ

中間溫PHY,CHEM,雜科

及睇住1月上學期FINAL EXAM, 那些考先, 溫那些

‹ 上一主題|下一主題