用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行上智/maryknoll
樓主: gordonccc
go

自行上智/maryknoll   [複製鏈接]

cafeva 發表於 20-12-22 23:23
Big exam 就算把啦。LS,DB都係1B。不過我都希望MSS公佈埋5+成績。今年入U既科都好好!
講真MPS越来越强, ...
同意,但身邊很多家長信Big exam 最無奈是學校老師也參考,還建議家長比較中學

所以,家長不能懶

cxtan 發表於 20-12-22 19:12
回覆 bettyay 的帖子

心儀呀, 怕高攀唔起咋TKO一程巴士可到TST 呀, 所以更想

有無音/體強項?
聽講舊年舊油天有個成績非最前嗰批,係籃球及中國舞校隊,家姐讀緊 SMCC,派位派得幾差,但叩門入左 SMCC

朝早見到搭地車過海再過番 TST 及佐敦女校的為數不少...

B.B.BaBa 發表於 20-12-23 08:37
有無音/體強項?
聽講舊年舊油天有個成績非最前嗰批,係籃球及中國舞校隊,家姐讀緊 SMCC,派位派得幾差, ...
SMCC 好似要自行有揀過先可以叩門(有錯請指正)

回覆 B.B.BaBa 的帖子

Hello bb Baba . 我囡無乜太多活動,有8級琴。
英文不錯,無了。。。

回覆 cmir 的帖子

我都估計,自行無就無,這校應該無叩門位淨吧

CABmama 發表於 20-12-23 11:38
回覆 cmir 的帖子

我都估計,自行無就無,這校應該無叩門位淨吧
未必嘅, 可能會要直資唔要SMCC, 又或者放SMCC 係自二, 但係自一得左。到時叩門再試, 都係交份表, 唔試一定冇機會嘛

jacknetpass 發表於 20-12-22 23:55
同意,但身邊很多家長信Big exam 最無奈是學校老師也參考,還建議家長比較中學
觀塘區羅陳楚思,big exam上年評1C,唉!今年評返正常啲係2B。羅陳英文班好似只有1班,數學某啲班是英文(有錯請指正),其他全中文,那點會可能係同蒙、觀中呢啲1C同級呢?上年,我已經嘗試叫朋友多番考慮,因佢小朋友一個1尾、一個2頭,又唔敢講太白,點知當然冇理我,唉唉!自行及大抽獎,收哂兩個,我覺得浪費左小朋友既學習能力喇。不過話分兩頭,佢哋讀得好開心,因為全中文咁濟!

jacknetpass    發表於 20-12-23 19:57

cafeva 發表於 20-12-22 23:23
Big exam 就算把啦。LS,DB都係1B。不過我都希望MSS公佈埋5+成績。今年入U既科都好好!
講真MPS越来越强, ...
但mss確實要處理中文問題,要由mps 入手。確實就算較好一班的同學,中文成績都是一般,以我所知咋,可能唔係,歡迎網友提醒資訊。

PTL_L 發表於 20-12-23 13:00
但mss確實要處理中文問題,要由mps 入手。確實就算較好一班的同學,中文成績都是一般,以我所知咋,可能唔 ...

以我所知,眾名女校之中,MSS 中文科一向較弱。MSS囡囡叻英語出名好,較多放洋開拓眼界,同時也可避開死亡之卷也未定。

Ktfk 發表於 20-12-23 13:44
以我所知,眾名女校之中,MSS 中文科一向較弱。MSS囡囡叻英語出名好,較多放洋開拓眼界,同時也可避開死亡 ...

可以將MSS和SPCS或GHS比較一下,相信中文DSE都似乎都係咁上下~~~

jacknetpass    發表於 20-12-23 14:17

Ktfk 發表於 20-12-23 13:44
以我所知,眾名女校之中,MSS 中文科一向較弱。MSS囡囡叻英語出名好,較多放洋開拓眼界,同時也可避開死亡 ...
呢樣都係,某私小校長級分享,佢囡囡MSS學生,當年就是為避中文,擔心繼續在港考dse 會被中文影響入唔到心儀科目,所以高中避走,亦順利在他方升讀心儀科目。

mcl203 發表於 20-12-23 13:49
可以將MSS和SPCS或GHS比較一下,相信中文DSE都似乎都係咁上下~~~

咁如果連中文都可以提升到成績,會唔會突圍而出?始終生源未必解決到,始終係津校,仍然靠收插班、升中收自行幫幫手,但終究都要向自己學生落手。

PTL_L 發表於 20-12-23 13:00
但mss確實要處理中文問題,要由mps 入手。確實就算較好一班的同學,中文成績都是一般,以我所知咋,可能唔 ...
據聞MPS 已經加強左中文.

Ktfk    發表於 20-12-23 15:08

PTL_L 發表於 20-12-23 14:01
咁如果連中文都可以提升到成績,會唔會突圍而出?始終生源未必解決到,始終係津校,仍然靠收插班、升中收 ...

你知唔知果10名分享DSE 心得學生幾多來自MPS?

MPS 好少收插班生.

自行收到既係咪好過原校生?

duplicate

PTL_L 發表於 20-12-23 14:01
咁如果連中文都可以提升到成績,會唔會突圍而出?始終生源未必解決到,始終係津校,仍然靠收插班、升中收 ...

似乎仲未係瑪記嘅收生取向,始終呢個係佢哋辦學理念,將來改唔改就還看以後如何~~~

PTL_L 發表於 20-12-23 13:58
呢樣都係,某私小校長級分享,佢囡囡MSS學生,當年就是為避中文,擔心繼續在港考dse 會被中文影響入唔到心 ...

我朋友當年也有類似擔心,最後寧捨棄強英語境,女女中途由 MSS 轉去 SPSS 。

{註: 冇話決定啱唔啱,只是某些家長確有此concern。也可能是個別情況}

cafeva 發表於 20-12-23 14:03
據聞MPS 已經加強左中文.
咁就好喇!其實Mss都做緊野,希望遲啲有明顯成效!

cafeva 發表於 20-12-23 14:05

MPS 好少收插班生.
唔知!
不過朋友二就是插班到mps,再上mss,升中亦有其他offers,但選留mss。

cafeva 發表於 20-12-23 14:05

MPS 好少收插班生.
其實如果真心要睇要知,唔係睇唔到,因為有分班分組上堂,而同學們有自我介紹(個別班)。
‹ 上一主題|下一主題