用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智
樓主: hkwcr
go

庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智   [複製鏈接]

bbc2018 發表於 20-12-27 13:45
自行,叩門上智唔係大部分收1A生嗎??聽講喜歡收他區1A生添,某幾間直私另計。

深水埗區惟一一間band 1A ...

1A以外,都仲有1B同1C,都唔係直入B2既抽入有機會係1A,亦可能係1B/1C。叩門仲威,我哋唔考筆試既。

想,就緊係間間學校都想收1A生,你都要他區1A報至得㗎,每一區都有地區名校,又有傳統名校,咁1A選擇都多既。係我家兩個無乜選擇啫

gigayan 發表於 20-12-27 13:43

上智係上年好,今年都回落返,和SMCC比都未得嘅

以DSE 4+ 成績計, HTC 真係好過SMCC, 不過5+就應該未

SMCC 轉左一條龍後,成績真係大跌,加上自行位較少,好難回復昔日光彩

bbc2018 發表於 20-12-27 13:59
您要知地區學校1A生係會選上智,不是嗎??
深水埗普通學校級頭女仔,最大心願真的就係入上智。
之前朋友囡級一,一直就係希望同朋友一起入上智。不過被鼓勵多幾次後,出去試幾間神校,全中!才知原來外面的世界很精彩。

PTL_L 發表於 20-12-27 13:46
其實我都係覺得,九龍區學校的老師對港島學校認識唔多,咪一窩蜂向九龍區介紹,我識有九龍區學校直情叫學生 ...

阿大當年報自行,班主任問報邊間,我話上智,dead air咗兩秒,問我:邊區㗎?

Ktfk    發表於 20-12-30 13:31
Yanamami    發表於 20-12-27 14:26

creambun 發表於 20-12-27 13:59
未必唔認識,老師本身都可能以前港島區返學,只是可能唔建議九龍/新界區學生跨區到灣仔及東區咁遠返學。
...
咁又要睇下九龍邊區,如果計觀塘、九龍灣區,過港島區是不遠的。

cmir 發表於 20-12-27 14:06
以DSE 4+ 成績計, HTC 真係好過SMCC, 不過5+就應該未

SMCC 轉左一條龍後,成績真係大跌,加上自行位較 ...
SMCC的老師,課程設計,都係一樣。雖然生源唔同,少了外來精英,不過12年一條龍栽培出來,我估再差都有個譜。如果是尖子,學校本身是有能力去培養的。

bbc2018    發表於 20-12-27 15:12

little_yolky 發表於 20-12-27 14:07
阿大當年報自行,班主任問報邊間,我話上智,dead air咗兩秒,問我:邊區㗎?
...

呢間我又識喎,話說阿女舊校的班主任就係上智畢業,起舊學校教數,又nice又教得好。

gigayan 發表於 20-12-27 13:43

上智係上年好,今年都回落返,和SMCC比都未得嘅

應該話係今年失手喔,之前一直好好的。我估係停課對我哋理科影響好大。你睇文科都係差唔多。

PTL_L 發表於 20-12-27 14:11
呢間我又識喎,話說阿女舊校的班主任就係上智畢業,起舊學校教數,又nice又教得好。 ...

其實如果唔係Yanamama,我都唔識呢間學校⋯⋯

Yanamami 發表於 20-12-27 13:48
俾我係1A生都唔会揀上智啦~上边講过SFA既1A女係唔会以上智為目標。

如果阿大當年係1A,我一定揀MCS

little_yolky 發表於 20-12-27 14:12
其實如果唔係http://www.spcs.edu.hk/schoolprofile/2020-2021/03SchoolReport20192020b.pdfYanamama,我都唔識呢間學校⋯⋯
而家舊班主任都有叫舊校成績好的師妹考慮呢間。

bbc2018 發表於 20-12-27 13:59
您要知地區學校1A生係會選上智,不是嗎??
旅港5个,荔天17个,寶血会嘉靈……唔知係咪1A,问yolky就最明白此1A不同彼1A既道理,间间学校都有1A, 实力不会-样啩……旅港荔天既1A大概同聖家油天有出入吧~以前我地小学入GH既都係1B-1C生,唔会話GH係1C校啩?

個人認為,全港B1a學生個範圍不是那麼窄,神級中學無可能百份百只有B1a學生呢!

little_yolky 發表於 20-12-27 14:12
其實如果唔係Yanamama,我都唔識呢間學校⋯⋯
我算唔算害左你?

SMCC仲要接收哂天神真係難為巧婦了……

YmOra 發表於 20-12-27 14:25
個人認為,全港B1a學生個範圍不是那麼窄,神級中學無可能百份百只有B1a學生呢! ...
認同呀

YmOra 發表於 20-12-27 14:25
個人認為,全港B1a學生個範圍不是那麼窄,神級中學無可能百份百只有B1a學生呢! ...
我覺得EK講的1a,.其實係1aa

SMCC 近年只選擇性公佈5+成績,都幾難可以詳細比較,大家都只能估估下。

gigayan 發表於 20-12-27 11:19
你幫吓手推呢個帖出去,等大家唔好以為上智可以同一眾1A傳統女校比啦!
...

幫幫手,炒熱哂,阿妹好危險!

Bobo1210    發表於 20-12-27 15:28
Yanamami    發表於 20-12-27 15:05

b3410 發表於 20-12-27 14:42
我覺得EK講的1a,.其實係1aa

同感。所以,參考完EK後再作少少的"微調"就合自己嗰個孩子用。
‹ 上一主題|下一主題