用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
樓主: carmenlook
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?   [複製鏈接]

993rs 發表於 21-7-8 11:55
點解會變成侮辱學生既 post?

唔打算去討論行邊條 path 有著數。有人既制度、就會有人去 manipulate 個 ...

睇到你呢句「EDB難為左香港既小朋友」,好到肉,又傷心

只知本身都係有d錢嘅家庭

993rs 發表於 21-7-8 12:31
你小朋友入到 IB school 咪叫佢地試下用小六既中文程度考個 7 返來?
我一向都贊成 IBO replace EDB 架,香 ...

嘩,取代DSE,咪可能,有機會成條村都成為狀元~~~

回覆 mcl203 的帖子

50000個人就會出3000個狀元,實打破健力士世界紀錄.

PeterWong2021 發表於 21-7-8 12:16
學制易取高分,唔關學生事,點樣使你睇成侮辱學生?  

IB 同DSE 兩個唔同制度的考試,但可用來報讀同一間大 ...
其實呢個換算制度, 只係英國UCAS俾英國大學收生用
澳洲 (ATAR), 美國 (AP, GPA) 等本身亦有自己一套換算制度

如果真係要怪, 就怪 EDB 同考試局, 多年嚟都唔為桿衞自己既考試, 為佢制定一個香港本身適用既國際學歷既同DSE成績換算制度, 任由大學自決

對DSE同國際學歷既學生, 其實一樣唔公平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 21-7-8 13:18

如果係咁,即係有成村人原本夠資格入 OxBridge?係咪証明 DSE 篩走左一村人材?係咪更加証明 EDB 罄竹難書?

之前都過,若果係正常情況下,每年量產~30-40位狀元。今年浮現>130位狀元,係校評佔IB成績一個唔低嘅%,係咪反映IB評分標準出現問題,一次量化寬鬆即刻將超過100位,可能係200-300位嘅校評狀元浮咗面。係道理上,校評具完美資格嘅,我估,理應係具備成為狀元資格。但原來,之前嘅校評完美者,大部分係不能成為狀元,校評和外評可以出現咁大差異~~~

993rs 發表於 21-7-8 13:40
如果係咁,即係有成村人原本夠資格入 OxBridge?係咪証明 DSE 篩走左一村人材?係咪更加証明 EDB 罄竹難 ...

咁又似係喎,咁Oxbridge可以目標收香港仔就掂晒~~~

香港學生能用 IB 報考大陸學校嗎?
大陸係香港學生一個越來越重要海外選擇

https://www.isd.pku.edu.cn/info/1465/5617.htm
好像只能國際學生才能用 IB,香港學生只能 DSE

993rs 發表於 21-7-8 12:31
你小朋友入到 IB school 咪叫佢地試下用小六既中文程度考個 7 返來?
我一向都贊成 IBO replace EDB 架,香 ...

我覺得人啲係度擺數據講道理喔,你小朋友讀IB?呢度冇人發洩,大家就事論事,事實就是如此,IB大部分人中文水準的確麻麻,要同經過中英文篩選的傳統學校學生爭學位,其實是有不公平。朋友仔仔讀IB,而家英國讀書,寫封中文家書都不通順

Azzurro 發表於 21-7-8 14:05
香港學生能用 IB 報考大陸學校嗎?
大陸係香港學生一個越來越重要海外選擇
內地人都不可以用IB報考內地大學,這才是公平。內地10幾億人,個個家庭都將小朋友讀書視做第一大事,這才是他們眼中根本利益,如果像香港咁樣玩法,分分鐘世界大亂。

mcl203 發表於 21-7-8 13:18
😂好搞笑,如果要像古代狀元一樣騎馬游街,會不會整個九龍大塞馬

https://ibresources.org/ib-past-papers/

可能各位大大都很清楚 IB 試卷
我就第一次睇。。
我覺得 IB 中文無疑比 DSE 中文簡單一點,但是也不是特別特別簡單
可能係評分比較鬆手

試卷難度
評分準則
全部學生高低分比例
我認為係三個完全不同範疇的事情。。

joyce76123 發表於 21-7-8 14:05
呢度冇人發洩,大家就事論事,事實就是如此,IB中文很爛,要同經過中英文篩選的傳統學校學生爭學位,其實是有不公平。朋友仔仔讀IB,而家英國讀書,寫封中文家書都不通順

請問「IB中文很爛」、或者上面黃生講既「小六程度考7」有咩數據參考?

其實如果IB中文很爛,醫科反而越收越多,咁醫科 faculty 都幾爛

joyce76123 發表於 21-7-8 14:23
😂好搞笑,如果要像古代狀元一樣騎馬游街,會不會整個九龍大塞馬 ...

到時可以好似古時咁,例如,可以比拼下太古城Vs西九Vs美孚,邊度風水好啲~~~

Cantonese_B_HL
呢個應該係香港初小水平。。

Chinese_A2_paper_1_HL
應該係香港初中水平

Chinese_B
應該係香港初小水平

Azzurro 發表於 21-7-8 14:44
Chinese_A2_paper_1_HL
應該係香港初中水平
之前無認真去研究...... 似乎IBDP Lang A HL中文, 可能比 IGCSE 中文仲易......
如果DSE 中文改用呢個難度, 中文達3起碼見8字啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Azzurro 發表於 21-7-8 14:25
https://ibresources.org/ib-past-papers/

可能各位大大都很清楚 IB 試卷
俾你引左去睇下... 又確實唔難啊...
‹ 上一主題|下一主題