用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今屆升中派位結果又出奇現象
樓主: mrs.so
go

今屆升中派位結果又出奇現象   [複製鏈接]

ssss4s 發表於 22-7-30 22:59
已有真正B1話甲乙都填曾,入唔到,證明無任何位比B2-3,唔好亂講了
真正B1?甲乙都填曾? 無證明就唔好亂吹

王家爸爸 發表於 22-7-31 19:51
證明在哪裡?

無所謂,你咪試下囉,大家都係聽返黎,行家黎傘,只係唔好人地講乜就信乜,當場戲睇咪好,咪講到真咁樣叫d band 3去博大霧

王家爸爸 發表於 22-7-31 20:08
真正B1?甲乙都填曾? 無證明就唔好亂吹

有人講左今届填左甲乙 填1都無,信不信由你,我信,因為上年我都見過,年年都有人吹,吹吹下就當真?

頭10都唔中,中band 1,證明呢10間都滿哂,但band 1仲有位剩,無圖唔洗講,講到都當唱歌

mrs.so 發表於 22-7-28 09:15
Whatsapp group講,家長們見到O咀。

某些仔女入名校後家長會搬遷去堅尼地城,又有某些家長比較有膽識去挑戰EDB 派位制度, 建議要求所有都市傳說當事人現身說法,冇證冇據直接叫佢OFF 吧

今屆 傳聞
Band 3 ……入曾記
填1×……都入曾記
Band1填1……都唔入到曾記
大家都冇證冇據……去證實呢啲嘅真確性,各有各說
朋友講、網上講 、家長group講

Rpp 發表於 22-7-28 08:53
舊年識得一個第十三志願入了MCS,第一志願係張永慶。

自一後備入

PingWu_FB 發表於 22-7-28 09:20
冇可能
朋友仔呂小B1A生
甲一乙一曾記都未中

如果有妳這例子, 真是無可能band 3 生碌入曾肇添, 如果真有此事, 報上教處電腦出錯了, band 1 生一定派先, 隨機號點差也吾可能結果如此

B3 生派入B1 校, 我覺得有可能, 當然, 要符合好多因素:

1. 呢個B1學位好大機會係B3生校區借位, B1校本區所有學生就算填晒30個號碼都唔會派到呢D借區位

2. 他區B1-B2學生好少數搏呢D借區位, 所以呢D借位可能放到好後, 未去到呢D借區位前, 呢班B1-B2生已派去其他校, 等唔到去呢個B1借區位了

3. 輪到B3生, 正常會填B2-B3校, 不過可能佢個隨機編號大, 一直派唔到借區位之前嘅選擇, 去到呢個借區位時, 比佢編號小嘅學生好多已經派左學校, 所以佢係個list 入面排頭兩個, 所以派到比佢

早年識得有位家長講自己個係好差成績,但係好好運派左B1中學,都照讀不過就年年考得最差嗰個,當時聽到無為意。

回覆樓主:

大家有無諗過校務處入分出錯?

回覆 dandan2006 的帖子

仲有……剛剛見到有個話呈一考級101,呈二考級71,屬band 2組別
葵青校網入到可風(甲一、乙一都放可風)
自行也是可風
有人話佢備取生入….乜可風咁易入架,band 2自行備取生?
都唔知信唔信好?

又有好多band 3抽到Band 1,什至Band 1A
有冇咁誇張……

曾肇添今年有四個位俾KL3。

王家爸爸    發表於 22-8-2 10:23
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

katabo 發表於 22-8-1 17:09
B3 生派入B1 校, 我覺得有可能, 當然, 要符合好多因素:

1. 呢個B1學位好大機會係B3生校區借位, B1校本區所 ...
B3生派入B1校,我覺得可能性好低。要符合既因素係:
個學生唔係真係B3(BANDING係用標準分,唔係平均分)。

同樣B1生派入B3校,可能性亦好低。要符合既因素係:
個學生唔係真係B1(好多家長FF自己既B2,甚至B3小朋友係B1生)。

奥脫福 發表於 22-8-2 09:57
曾肇添今年有四個位俾KL3。
KL3既B2有可能入,但係B3既機會應該唔高。

Candice2010 發表於 22-8-2 03:43
回覆 dandan2006 的帖子

仲有……剛剛見到有個話呈一考級101,呈二考級71,屬band 2組別

可能借位果5個,博個個唔敢填

回覆 cattz288 的帖子

咁真係超好彩要所有葵青band 1組別既人都冇揀可風嗰五個位
然後佢band 2都仲有位入到

Candice2010 發表於 22-8-2 13:34
回覆 cattz288 的帖子

咁真係超好彩要所有葵青band 1組別既人都冇揀可風嗰五個位

一係學校低估左佢banding   

回覆 王家爸爸 的帖子

B1生派入B3校,可能性亦好低。除了你的推測,還有一個不大可能情況,填表人無視遊戲規則,自視過高,只填寫少數心儀的學校,留空了其他的話...

iriscslmak 發表於 22-8-3 04:07
回覆 王家爸爸 的帖子

B1生派入B3校,可能性亦好低。除了你的推測,還有一個不大可能情況,填表人無視遊戲 ...
B1生派入B3校,或者B3生派入B1校,我認為係無可能既。唯一既可能性係個所謂係個B1生,其實係B2,而個家長錯估咗小朋友既實際情況,進取咁選校,咁就基本上入硬B3校。
所以家長最重要既係正確估計自己小朋友既實際情況,然後根據實際情況去選校。
‹ 上一主題|下一主題