用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績創新高
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績創新高   [複製鏈接]

retriever 發表於 23-9-12 12:53
我不知道港中學額中(F1計)有多少是港小昇上, 但如果英雄榜有過半係子弟兵, 已經係頂瓜瓜的戰績!!

而家係 ...
顺從數字去睇, 三分一就三分一, 四分一就四分一, 如果係個source四分三, 但result係二分一, 數字上係细左係事實.

morningsun 發表於 23-9-11 21:54
播道,真道,聖馬珈利,培僑,王錦輝,優才等等, 呢D中一冇擴班,小六平行班直升中学,一定冇港同中一擴班 ...

唔會瓜,咁年年D人升中仲去面試?玩咩,間間都擴架啦。邊啲會少收街外生?近期比人狂插果D津校囉,人少難辦大事~

mcl233 發表於 23-9-12 14:03
唔會瓜,咁年年D人升中仲去面試?玩咩,間間都擴架啦。邊啲會少收街外生?近期比人狂插果D津校囉,人少難辦大 ...

起碼當中有一間少收街外生,三私一直最近两年冇人入過。

twhkleung 發表於 23-9-12 12:58
我角得p1入好, s1先入也好, 都係母校個仔女, 入得就冇需計住, 只不过#170咁講, 從分析角度先咁講下而已. ...

好似不適用於某些學校,係仲有分的,甚麼原校生云云。原校生仲可以追溯至是否P1入~

Sing13 發表於 23-9-12 14:10
起碼當中有一間少收街外生,三私一直最近两年冇人入過。

少收=冇收?哦,果間1A下化,33222%幾多啫?你代言應該介紹下啦~

retriever 發表於 23-9-12 12:53
我不知道港中學額中(F1計)有多少是港小昇上, 但如果英雄榜有過半係子弟兵, 已經係頂瓜瓜的戰績!!

而家係 ...

如果要衡量埋小學部,是否要唔可以只睇英雄榜呢?英雄榜係好睇既,如自己有份參與~

mcl233 發表於 23-9-12 14:13
少收=冇收?哦,果間1A下化,33222%幾多啫?你代言應該介紹下啦~

「唔會瓜,咁年年D人升中仲去面試?玩咩,間間都擴架啦。邊啲會少收街外生?近期比人狂插果D津校囉,人少難辦大事~」

你之前既問題是少收,唔是冇收㖞?

中一收生外來生一個都唔收既,全港官津直私,你介紹下啦有冇一間啦?

順便介紹埋你最熟個間band1A津校,3322%幾多啫?

Sing13 發表於 23-9-12 14:24

「唔會瓜,咁年年D人升中仲去面試?玩咩,間間都擴架啦。邊啲 ...

你果間你話係1A㗎嘛,仲乜咁神秘啫,1A唔會連33222外人都估唔到吧~

知既,我就真係唔怕講喎,再加上,坊評又唔係1A,但都可以讚下既,起碼夠吉士出3仔~

Sing13 發表於 23-9-12 14:24

「唔會瓜,咁年年D人升中仲去面試?玩咩,間間都擴架啦。邊啲 ...

刪~

mcl233 發表於 23-9-12 14:22
如果要衡量埋小學部,是否要唔可以只睇英雄榜呢?英雄榜係好睇既,如f自己有份參與~
...

我只係話英雄榜過半子弟兵係輝煌戰績!

因為而家唔係講緊GENERAL POPULATION...

EK人 很喜歡華山論劍, 但武俠小說裡, 只有高手過招, 少有提及少林派收子弟多過華山派多少; 或者張無忌係武當外援, 力戰群雄唔算數...

老實講,港同可以吸到幾多外來1A生?這幾年可能多啲… 但1A生放港同做first choice 的相信仍然不多。
自己原校的1A生也可能有所都流失吧!
所以無論點計,港同的升值能力係好高的,這也是港同最令我欣賞的地方。

你地幾位前輩的隱喻, 我还未猜到晒, 就不參与討論了.

不過假設性咁計計.
- 港同S1學生100%由75%原校生和25%外來生组成.
- 假設到S6時比例不变.
- S6 "有份影相嘅超過一半係港小直上的", 當65%?
- 如有份影相人數是总S6人數50% (3大率>50%)
- 咁即throughtrain有份影相佔總throughtrain人數是 43% [=50%*65% / 75%]
- 而外來生有分影相佔總外來生人數是 70% [=50%*(1-65%))/(25%)]

咁S1的外來生拉高成績之說不無可能.

twhkleung 發表於 23-9-12 20:13

不過假設性咁計計.

師兄係咪有甚麼料想爆?如果有50%學生可以有份影相, 若我冇記錯係咪5+ 51.X%, 咁師兄是否想表達另外既50%學生取到1.X% 5+%先?~

twhkleung    發表於 23-9-13 07:00

不過假設性咁計計.

其實外來生可以拉高公開試成績應該無爭議, 呢個亦應該係收外來生既目的, 包括津校和直資...

在EK 最多人拗, 係THROUGH TRAIN 既巨大優勢, 係所謂收納天下兵器...

所以個比較唔係自己比自已, 係THROUGH TRAIN 直資比較津校...

我個人其實對呢D 所謂各門派華山論劍爭拗唔係咁在意!

twhkleung    發表於 23-9-14 17:45

我囡囡係今年中一外校生入港同。因為小朋友喜歡港同,我哋雖然較想她入傳統名校,最後亦尊重小朋友的選擇,今年升讀港同中一。

1)學校沒有分精英班,以混合制編班,小朋友之間沒有比較的壓力
2)中英數會按能力分組上,每組廿多人,因材施教
3)學校希望學一體一藝,培養全人發展
4)中英文都係校本課程學習,老師悉心編制

5)一班有3個班主任,其中一個係net teacher
6) 雖然只有一年一考,但很多評估,unit test,測驗,所有評估也計算在考試分,對學生的學術有一定的要求
7)老師學生關係好,教學方法有心思設計,令學生投入課堂
8)有pop up 測驗,學生不會預知。如果少於50 分,必須補考。老師尊重學生,不會在課堂公開補考名單,而是個別約見學生補考
9)學校家教會很好,會幫助中一家長解答問題

我對港同的認識慢慢加深,慢慢亦欣賞這所學校,至少見到小朋友開心適應中學生活,可以講,港同係用活動方式教學,引導小朋友思考。另一方面,港同對小朋友學術要求都很高!

twhkleung    發表於 23-9-19 00:42
猴子爸    發表於 23-9-15 12:40

不過假設性咁計計.

港同據當年 S1 admission FAQ
原校生佔 S1 學額 68.75-75%

http://web.archive.org/web/20170724042110/http://www2.hkugac.edu.hk:80/en_us/notice/faq.html

Q2: How many S1 students will be accepted for the 2017-2018 school year? How many places are open to public application, after deducting those reserved for HKUGA Primary School graduates?

A: The school will operate 5 Secondary 1 classes, providing 160 places. In 2017-2018, there will be 40 to 50 places open to public application after deducting those reserved for HKUGA Primary School graduates.

根據Big Exam 剛出爐全港學校2023 DSE成績排名, 港大同學會書院 (港同) 又創高峰, 成績被估算為全港中學排第4-10位, Big Exam 把港同排在全港第5間, 若然只計直資學校的排名, 港同更可能排到第三位, 只落後於SPCC同DGS 兩大神校.

chanshadow 發表於 23-11-27 00:24
根據Big Exam 剛出爐全港學校2023 DSE成績排名, 港大同學會書院 (港同) 又創高峰, 成績被估算為全港中學排 ...
有 big exam 加持實至名歸

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊