用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名 ...
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 23-12-5 12:56
都係果句啦一個願打一個願捱,係父母揀,無得怨

唔怨啦,讀到中學,轉去男女拔頭頂有光環,除非成績好差真係怕高攀,否則呢兩間學校無限量支持運動叻叻同學仔嘅

lailaie 發表於 23-12-5 14:30
很好奇, 點解去到邊都見mss, 明明講緊港同, 最後又會見到mss.
睇左好耐, 忍唔住想借人地個場講番兩句, 唔好 ...

其實又唔駛奇怪,好多事一定有因由。MSS 學校本身沒有任何問題,我亦認識3位朋友/同事的女兒就讀。3位都乖巧伶俐。 MSS變成今日EK 嘅忌諱好大原因係拜2-3位狂熱粉絲所累。幾位粉絲多年在其他post 都踩盡唔少學校。口講唔介意B1ABC, 但只要有人提出係B1B 必惹嚟千字文追擊 ,中槍會員不計其數。最有趣嘅地方係不斷追擊其他學校嘅會員扮無辜唔明點解自己愛校被追擊。 正所謂世上唔會有無緣無故嘅恨,睇EK 多年都睇到化,好多嘢當時運高睇唔到算,都懶得加入戰團。引用鄭嘉穎最新名句 - 「浪費時間」

回覆樓主:

其實係呢個帖出現嘅都係band 1學校啦,不用分得那麼細,DSE 成績年年有升有跌,大家督促仔女好好地讀書,好好地玩樂,好好享受吓做學生的日子囉…唔洗吓吓咁介意ABC嘅停 吧!

lailaie    發表於 23-12-5 15:36

creambun 發表於 23-12-5 15:28
其實又唔駛奇怪,好多事一定有因由。MSS 學校本身沒有任何問題,我亦認識3位朋友/同事的女兒就讀。3位都乖 ...
咁多謝晒你的補充同解釋.
版主都出到聲叫我地唔好再談論, 咁不如到此為止, 讓返個post 比港同.

lailaie 發表於 23-12-5 15:35
版主都出到聲叫我地唔好再談論, 咁不如到此為止, 讓返個post 比港同.
...

希望幾位粉絲回頭事岸

...
搂主都是讲港同的排名:“根據Big Exam 剛出爐全港學校2023 DSE成績排名, 港大同學會書院 (港同) 又創高峰, 成績被估算為全港中學排第4-12位, Big Exam 把港同排在全港第5間, 若然只計直資學校的排名, 港同更可能排到第三位, 只落後於SPCC同DGS 兩大神校.“

到底现在EK可不可以讨论B1A, B1B, B1C?

猴子爸 發表於 23-12-5 15:45
搂主都是讲港同的排名:“根據Big Exam 剛出爐全港學校2023 DSE成績排名, 港大同學會書院 (港同) 又創高峰, ...
可以, 你鍾意講咩就講咩啦, 唔洗引用我架.
我本來想轉去睇第二個POST, 不過你引用我, 所以我就回一回你啦.

我表達完我想講的話, 我冇意見喇, 唔洗再引用我, 麻煩晒.

lailaie 發表於 23-12-5 15:54
可以, 你鍾意講咩就講咩啦, 唔洗引用我架.
我本來想轉去睇第二個POST, 不過你引用我, 所以我就回一回你啦. ...
我只是顺便,没什么意义,你的留言没有什么特别,对不起,令你误会。

醒目開學勳章 王國長老

...

我唔係版主了
我只係一個普通會員

醒目開學勳章 王國長老

creambun 發表於 23-12-5 15:28
其實又唔駛奇怪,好多事一定有因由。MSS 學校本身沒有任何問題,我亦認識3位朋友/同事的女兒就讀。3位都乖 ...

腦殘粉同hater一樣咁令人煩(討)惱(厭)

Charlotte_mom 發表於 23-12-5 17:03

的確煩到一個點 學李思捷個遊戲,問咗100個人,香港最出名嘅中學係邊5間,SPCC, DG, DB 一定有份,重係Top answer。呢幾間太深入民心,無論攞幾多資料話3322低….bla bla bla 都好難改變大家嘅固有思想,都唔知鬧嚟鬧去做乜!浪費時間。

Charlotte_mom 發表於 23-12-5 17:03

的確煩到一個點 學李思捷個遊戲,問咗100個人,香港最出名嘅中學係邊5間,SPCC, DG, DB 一定有份,重係Top answer。呢幾間太深入民心,無論攞幾多資料話3322低….bla bla bla 都好難改變大家嘅固有思想,都唔知鬧嚟鬧去做乜!浪費時間。

creambun 發表於 23-12-5 17:25
的確煩到一個點  學李思捷個遊戲,問咗100個人,香港最出名嘅中學係邊5間,SPCC, DG, DB 一定有 ...

我都睇到頭都大,但點解你又應既?

我都睇哂全個post,好似唔係人地講起先?你都知討厭,你又講?你唔係版主,但係王國長老,好有份量,我一直有睇你分享港同你兩個小朋友學習情況,多謝你令我知道更多,所以以你身份係咪應該保持中立好啲?!

問咗100個人,香港最出名嘅中學係邊5間,SPCC, DG, DB 一定有份,重係Top answer。本人絕對同意

只是有名同成績是兩回事,而且前者是配菜,後者先是主菜。

catf2 發表於 23-12-5 15:33
其實係呢個帖出現嘅都係band 1學校啦,不用分得那麼細,DSE 成績年年有升有跌,大家督促仔女好好地讀書,好 ...

非常同意,自己個讀唔好,間學校排第一都無用,啲同學咪一樣疏遠你

lailaie 發表於 23-12-5 14:30
很好奇, 點解去到邊都見mss, 明明講緊港同, 最後又會見到mss.
睇左好耐, 忍唔住想借人地個場講番兩句, 唔好 ...
Band 3 都有人入到醫科

mimwing 發表於 23-12-5 20:58
非常同意,自己個讀唔好,間學校排第一都無用,啲同學咪一樣疏遠你

幸好我女讀嗰間跟得到,同學間互相幫忙溫書,讀書風氣都很好

醒目開學勳章 王國長老

WFH 發表於 23-12-5 17:30
我都睇哂全個post,好似唔係人地講起先?你都知討厭,你又講?你唔係版主,但係王國長老,好有份量,我一直 ...

唔係人哋講起先? 即係我講起先?你意思係講咩?
多謝你嘅恭維,但請明白我係唔係版主都好,我係某校家長,無論我點表達都會令人認為我有立場的

Sing13 發表於 23-12-5 18:33
問咗100個人,香港最出名嘅中學係邊5間,SPCC, DG, DB 一定有份,重係Top answer。本人絕對同意

只是有名 ...

SPCC 同 DG 就係,3 - 10 一直都好有爭議性。LS,QC,DG,SJ,GHS,SPCS 都有支持者,近年仲多咗幾間屋邨學校例如林護、鄧顯等等。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊