用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 找不到好中學、DSE 考不到好成績、入不到三大,這是因為 ...
樓主: jiljill
go

找不到好中學、DSE 考不到好成績、入不到三大,這是因為 ...   [複製鏈接]

我自己工作遇到的三大生一般黎講都比非三大好,不論支筆或可靠程度

Vana 發表於 24-4-10 20:38
我屋企人就係10幾年前本地 law 畢業,極易揾工喎,無背景,第一份工係英國大  law firm,最記得當時 train ...

一般嚟講冇咩背景、冇咩人脈嘅學生一般都會走 CPC stream,不過做 solicitors 比較悶,同去大公司做management trainee 冇乜分別。  Litigation stream 好玩,但係做 barristers 隨時要食三五年穀種,唔係人人捱到。

Jean1769 發表於 24-4-10 20:58
我自己工作遇到的三大生一般黎講都比非三大好,不論支筆或可靠程度

學校已經幫你篩選過,有得揀我都請三大生。

jiljill 發表於 24-4-10 20:32
當年人人話 Poly Acc 勁

勁個批一樣全入 HKU/CU

Poly Acc勁,應該係轉學位前果批勁,之後改制已經~

jiljill 發表於 24-4-10 21:44
學校已經幫你篩選過,有得揀我都請三大生。

EK友好奇怪,雖然世事冇必定既答案,但總係有得反下~

A話3大好,B話未必係,A話收生要求高,B話要求高未必好,A話1A學校好啲,B話1A我唔痕入,下增1000字,一定有得反下~

mcl233 發表於 24-4-10 21:52
Poly Acc勁,應該係轉學位前果批勁,之後改制已經~

dse直入poly那批ok, 副學士那些上就差好多, interview 要寫篇文, 睇完嚇死

mcl233 發表於 24-4-10 21:57
EK友好奇怪,雖然世事冇必定既答案,但總係有得反下~

A話3大好,B話未必係,A話收生要求高,B話要求高未 ...

吃不到的葡萄

poonseelai 發表於 24-4-10 22:04
dse直入poly那批ok, 副學士那些上就差好多, interview 要寫篇文, 睇完嚇死

同風光年代差太遠了,以前叫做米系,學生叫自己做職業學生,讀2.5年可以收工~

jiljill 發表於 24-4-10 20:42
邊間中學畢業?LLB 咩 honours?

紅磚女校,我印象中佢in 大學時有睇佢中學,仲話佢呢間中學出黎英文唔擔心

但實習時,佢話比較多國際學校畢業生

咩 honor 又真係唔記得了

Jean1769 發表於 24-4-10 20:58

我第一份工係做大公司 management trainee, 當時 15個 MT, 全部三大 fresh grad

後來 HR manager 因為要陪我地個屆 MT 去外地 training, 熟左有晚飲野先唔小心透露出黎,其實咁多人 apply 但第一步係叫 clerk 將三大既 applicant 抽出黎再揀人 in

佢話無可能睇哂咁多申請者,即使係三大入面都好多人可以揀

但其實公司相關業務,poly 係有出人,之後幾屆係 extend to poly , 再之後應該間間都有機會了

jiljill 發表於 24-4-10 20:32
當年人人話 Poly Acc 勁

勁個批一樣全入 HKU/CU

當年CU PAC 最勁,我讀大學那年HKU ACC/FIN 第一年開但收生都唔低分㗎,然後就科大,我冇識過人成績夠會去讀Poly Acc,唔讀三大

夠分唔讀三大水泡科讀Poly Account就聽過

Vana 發表於 24-4-10 22:12
紅磚女校,我印象中佢in 大學時有睇佢中學,仲話佢呢間中學出黎英文唔擔心

但實習時,佢話比較多國際學校 ...

外資 firm 要求好高,名校畢業、成績好,缺一不可。Local firm 易入,但可能做一世 AS。

jenjenny 發表於 24-4-10 22:31

當年CU PAC 最勁,我讀大學那年HKU ACC/FIN 第一年開但收 ...

所以我話同科必選三大

mcl233 發表於 24-4-10 19:12
如果港大收生要求係衆院校之冠,當然可以理解會比較自負,正常~

HKU學生入去讀嘅時候唔一定會覺得自己好叻,但讀完之後就會開始覺得自己叻因為身邊嘅人尤其是姨媽姑姐係咁會講你好叻,其實連同外國人講都係,佢哋第一個反應都係good university,除非係超出名嘅大學,一般嚟講跟地方命名的都是哪個地方最好的大學,就好似東京大學同早稻田,就算早稻田排名高啲,我都會覺得東京大學勁啲

jenjenny 發表於 24-4-10 22:46
HKU學生入去讀嘅時候唔一定會覺得自己好叻,但讀完之後就會開始覺得自己叻因為身邊嘅人尤其是姨媽姑姐係咁 ...

呢啲說話你講可以,我講就會畀人鬧。

另外,HKU比較多名校生讀,例如我去瑪利曼參觀,個學生就同我講佢哋啲同學(我諗佢幾叻)入唔到牛劍就讀HKU,SPCS 的親戚就話入唔到港大就去英國,佢哋唔會講中大科大。我哋嗰個年代就更加唔使講,CU 有段時間難入過港大,但係名校生都係讀港大多,除非中大PAC、BBA等當年的半神科。但題外話,名校生的讀書能力我並不覺得特別強,反而大部份都在職場發展不錯,又係嗰句,人脈好緊要

jenjenny 發表於 24-4-10 23:00
另外,HKU比較多名校生讀,例如我去瑪利曼參觀,個學生就同我講佢哋啲同學(我諗佢幾叻)入唔到牛劍就讀HKU ...
EK年輕家長大多覺得,人脈並不重要

jenjenny 發表於 24-4-10 23:00
另外,HKU比較多名校生讀,例如我去瑪利曼參觀,個學生就同我講佢哋啲同學(我諗佢幾叻)入唔到牛劍就讀HKU ...

你講嘅現象我都觀察到,我哋可能係同一個年代嘅人。

jiljill 發表於 24-4-10 23:04
你講嘅現象我都觀察到,我哋可能係同一個年代嘅人。

我個年代剛好港大又開始勁返,港大始終係港大,中大水尾,科大新開咗幾年唔算好成氣候,不過校舍靚都好多人叻人讀

jenjenny 發表於 24-4-10 23:10
我個年代剛好港大又開始勁返,中大水尾,科大新開咗幾年唔算好成氣候,不過校舍靚都好多人叻人讀
...

唔,我老過你   
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊