用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 31 網 - 循道學校
樓主: 8864
go

31 網 - 循道學校 [複製鏈接]

Re: 抽到net(31)循道小學下午校

雖然很渺茫,也想在這裡問一下:請問有沒有人的兒子在迦南畢業?

由於我兩個兒子(2歲及5歲)只在此校讀一年,所以希望有舊生家長可將舊冬季校服送出,以節省金錢及更環保.如有舊校服,請PM我.謝謝!

JJ1122,

I got 10 points this year (5 pts from 1st born, 5 from same religion), do you know the chance of getting in, because it seems a lot of applicants with brothers or sisters there.  

Thousand thanks

哎也!激死我啦! 我保留左所有冬季校服幾年,等人要,連樽領衛衣都買咗,上個月很失望的掉了。  現在剩下一件有拉鍊t-shirt, 及兩條衛褲,還要嗎?

你可問王主任,她應該識很多畢業生家長。

[quote]
雖然很渺茫,也想在這裡問一下:請問有沒有人的兒子在迦南畢業?

由於我兩個兒子(2歲及5歲)只在此校讀一年,所以希望有舊生家長可將舊冬季校服送出,以節省金錢及更環保.如有舊校服,請PM我.謝謝!
[quote]

gigivinda 寫道:
哎也!激死我啦! 我保留左所有冬季校服幾年,等人要,連樽領衛衣都買咗,上個月很失望的掉了。  現在剩下一件有拉鍊t-shirt, 及兩條衛褲,還要嗎?

你可問王主任,她應該識很多畢業生家長。

唉!真傷心死我了,早知我早一個月係度問啦!我在bk各個forum發過訊息,都是0回應,絕望之下才在這兒試試,竟然給我找到,可惜有點相逢恨晚.

我兒子是唸九龍塘新開的那間全日制迦南,所以我不認識你說的那位王主任.或許,你兒子還有同學仔未丟掉那些校服?

我pm我電話給你,你可否打給我,看如何交收那些校服?謝謝.

Hi gigivinda,
你囝囝讀一循or一道,唔知係咪同班呢?
gigivinda 寫道:
Aoi,

油天真係一間好學校。數年前我就見過新油天校長,和坐在學校裏觀看早會,及早會完畢上課室情況,感覺上老師有愛心和學生有禮貌。

不過我會選循道,因為除了校園及見報率外,油天有的,循道都有,但油天沒有中學,和循道每班人數少些。論成績就不相伯仲,循道還好一點點---油天52%band1,循道56%,但基本上差不多,大家都有許多畢業生派到頂級名英中。

至於方樹X,我就.....我上星期到XX青少年中心,方樹X的同學真.......

講開又講,我真多謝JJ1122,她講得好有道理,最終我都揀了循道,亦覺沒有揀錯。  Thank you JJ1122。

多謝各位家長提供寶貴意見, 上課時間其實都係比全日學校返少了1小時多左右,而且我也考慮過其他各方面的因素,都會選循道,希望有機會同大家碰頭啦, 因為我都係得15分, 要由上天安排了.
我想問下如果小一真係入唔到, 小二多唔多人退學而可以插班呢?因為我聽一個家長講, 好多小一,二家長會對就讀的學校不如當初想像般, 所以好多學生都會大執位. 叫我唔駛太在意小一入邊間,之後插班都好多選擇喎.

Aoi>>祝您成功.
Aoi 寫道:
多謝各位家長提供寶貴意見, 上課時間其實都係比全日學校返少了1小時多左右,而且我也考慮過其他各方面的因素,都會選循道,希望有機會同大家碰頭啦, 因為我都係得15分, 要由上天安排了.
我想問下如果小一真係入唔到, 小二多唔多人退學而可以插班呢?因為我聽一個家長講, 好多小一,二家長會對就讀的學校不如當初想像般, 所以好多學生都會大執位. 叫我唔駛太在意小一入邊間,之後插班都好多選擇喎.

Hi jj1122

收到通告要買運動服, 請問知唔知兩家公司造的quality是否一様?  

謝謝

係呀,我都想知,Thank you!

QQ媽媽 寫道:
Hi jj1122

收到通告要買運動服, 請問知唔知兩家公司造的quality是否一様?  

謝謝

QQ媽媽, Cleo,
今次係交比約瑟起板, 做紙樣先架.  所以就算向世光買所有質地, 顏色都要做到同約瑟一模一樣先比賣. (我係聽老師咁講)  我估兩間應該差唔多.  
--- 2J 作品

e, 咁搵約瑟有 so 喎,又平D,又唔洗特登去一轉尖沙咀。

JJ1122

Thank you.  

Hi all

好耐冇傾計啦!    

你o地會唔會同小朋友一齊去學校旅行呢?

jj1122

你兩位小朋友跟英文老師上堂情況如何? 原本想找上門教, 但找不到... 所以想再問問你小朋友位老師如何, 如ok,  希望她有時間啦教我囡囡.

QQ媽媽>>學校可以比家長同小朋友一齊去?下午班無這個安排播..
QQ媽媽 寫道:
Hi all

好耐冇傾計啦!    

jj1122

你兩位小朋友跟英文老師上堂情況如何? 原本想找上門教, 但找不到... 所以想再問問你小朋友位老師如何, 如ok,  希望她有時間啦教我囡囡.

Stevexu,

學校可以比家長同小朋友一齊去?--> yes, but my son said only allow one of the parents, not both.

下午班無這個安排播--> I think pm class also has the same arrangement.

stevexu 寫道:
QQ媽媽>>學校可以比家長同小朋友一齊去?下午班無這個安排播.. [quote]
QQ媽媽 寫道:
Hi all

好耐冇傾計啦!    

jj1122

[/quote]

:  :

ElizabethLAI >>小朋友有佢地自己o既世界,我都係唔佐住他們學習自立la... :wink:

QQ媽媽,
Last year I wanted to join, but my girl refused me.
This year she wants me join but I can't, I have a business trip at that period.   連測驗我都唔向HK, D期真係睇佢自己.  佢爸爸又靠唔住.  兩個曚鬥曚.  

英文老師so far okay.  

--- 2J 作品

Pls advise whether the new PE uniform (the blue one) can be worn in whole winter? My girl said her teacher told that the old PE uniform (the white one) should be worn in normal weather while the blue one can only be worn in low temp. below 12C?

Is it true? cos I don't want to buy both blue & white PE uniform.

本人也是住荃灣,小女小學時也是搭馮先生車
早上6:45上車

I asked my son and he said that you can choose long-sleeve or short sleeve sports uniform in winter according to the whether; however, they must wear the new blue long trousers instead of the old white one.
‹ 上一主題|下一主題