用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 06年小一新生家長
樓主: wyl
go

06年小一新生家長 [複製鏈接]

Re: 06年小一新生家長

Boris,

其實我家的情況跟你的差不多, 都是在職父母, 而且我們沒有用全職工人, 只有一個part-time工人每天來三小時負責接我囡放學和煮晚飯。女兒的功課溫習全靠我, 我放工到家約六時半, 七時吃飯, 九時睡覺, 可想而知在短短的兩小時內要做的實在很多。 自從升了小一後, 我連與小女講睡前故事的時間都差不多沒有了, 我囡很抱怨我為什麼現在都不講故事, 但很多時實在很累, 沒精神。 星期六我囡的課外活動schedule全滿, 我一整天就是帶著她去不同的centre學不同的東西, 只有星期天可以休息一下。 不然實在連喘息的機會都沒有

TWMa,

第一堂是9/9,因為我8/9收到通告,便給電話學校問係唔係第一堂要帶埋支票交錢囉,不過9/9當日下午掛咗紅雨,所以學校打嚟話Cancel,隊服和舞衣應該第一堂先派,老師話著住學校運動衫先,但沒有講需唔需要著技巧鞋,我會比囡囡帶埋去,如果不須要就下次唔帶。

到時見到再相認喇 !

大家的生活都非常忙碌,其實係唔係我地要讀小一識應班多d呢

Apricot,

Sorry for late reply because I slept early yesterday.

Yes. I didn't got any notice or memo from school on 13/9.

Szema

Hi Roxena,

pls chk pm!

thx
apricot

pls check PM
apricot 寫道:
Hi Roxena,

pls chk pm!

thx
apricot

roxena 寫道:
大家的生活都非常忙碌,其實係唔係我地要讀小一識應班多d呢

我哋呢幾個家長係唔係算好彩呢, 起碼大家可以互相照應下, 交換意見、情報, 又可以儘量對齊功課, 有d囡囡仲已經係好朋友      

你哋有冇參加校際朗誦? 我見冇哂消息, 係咪即係冇比老師揀選? 因為我囡去年都有參加幼稚園組的, 今年都想俾佢繼續參加...

wyl,

有參加。不過都係冇消息。我囡囡對上兩年都有參加,所以我都想讓她繼續玩。但係如果老師沒有揀她,我就不會自行索取表格幫她報名。唔同幼稚園組,小學組會有很多學校派由老師正式訓練的朗誦隊參加,水平會高好多,我怕我和太太會訓練不來。

wyl 寫道:
你哋有冇參加校際朗誦? 我見冇哂消息, 係咪即係冇比老師揀選? 因為我囡去年都有參加幼稚園組的, 今年都想俾佢繼續參加...

wyl:
我都有俾阿囡參加選拔, 佢話老師要佢用普通話同英文讀d金句. 仲話覺得自己讀普通話時同爽爽讀得好似 (笑死我).
不過, 我亦冇收到任何消息, 只是抱住一試無妨的心態俾個傻珠玩下, 所以都冇再問.

TWMa:

o下!讀普通話時同爽爽讀得好似? 咁我肯定你囡囡無機會喇,因為爽爽果o的普通話真係... 可以講話係笑死人...

不過咁,雖然我知道爽爽果d普通話真係好唔掂,一定唔會入選,我都一樣同佢報普通話朗誦,等佢更清楚知道自己的弱點。

TWMa 寫道:
wyl:
我都有俾阿囡參加選拔, 佢話老師要佢用普通話同英文讀d金句. 仲話覺得自己讀普通話時同爽爽讀得好似 (笑死我).
不過, 我亦冇收到任何消息, 只是抱住一試無妨的心態俾個傻珠玩下, 所以都冇再問.

TWMa:

係呀,好在o係 BK 遇到幾個同校同級的家長,安心好多。我o地真係算幾好彩,我見大部份其他學校的 BK 討論專區都係「水靜河飛」,我們這裡算是熱鬧的了。

TWMa 寫道:
我哋呢幾個家長係唔係算好彩呢, 起碼大家可以互相照應下, 交換意見、情報, 又可以儘量對齊功課, 有d囡囡仲已經係好朋友      

Boris 寫道:
o下!讀普通話時同爽爽讀得好似? 咁我肯定你囡囡無機會喇,因為爽爽果o的普通話真係... 可以講話係笑死人...

頭先打電話俾個傻妹, 佢話有 surprise 俾我, 原來係寫字攞到 A. 佢即刻提議今個星期日帶佢去沙灘!
由俾老師提要注意字體到攞 A, 睇嚟都要應承佢.

dear all p1c parent,

pls check today homework, if any missing or error pls let me know, thx!!

Hi everyone,
wyl 寫道:

No news that means not been chosen. Notice will be given to successful candidates. They have to stay after school 3 times a week to practise !!

BTW, my girl is also not on the list !

apricot

TWMa:

恭喜晒!  你囡囡努力得到回報,好值得比個進步獎。不過天氣轉涼,小心身體。

TWMa 寫道:

頭先打電話俾個傻妹, 佢話有 surprise 俾我, 原來係寫字攞到 A. 佢即刻提議今個星期日帶佢去沙灘!
由俾老師提要注意字體到攞 A, 睇嚟都要應承佢.

apricot:

嘩!一星期三次要求咁高。

咁沒有收到小女入選的消息反而是個 blessing in disguise 了。哪兒來這麼多時間呢... (小女星期二、五已分別參加了學校的樂器班和游泳班了,再加三天留校練習豈不是全個星期都遲放學?!)

我覺得學校在通告內應清楚講明學生如入選須每星期最少三天課後要留校練習,讓家長有心理準備才報名。

apricot 寫道:
Hi everyone,

No news that means not been chosen. Notice will be given to successful candidates. They have to stay after school 3 times a week to practise !!

BTW, my girl is also not on the list !

apricot

一星期三次特訓? 咁我囡冇入選都冇所謂, 如果日日要5:30先返到屋企做功課, 仲邊有時間溫書   

我都覺得好好彩,唔入好過入,我會搵出面D課外活動,這樣時間會容易D安排。

roxena,

你真快手。如果沒有你,我真的沒可能在放工前就已經知道女兒今晚有幾多功課要檢查。

roxena 寫道:
dear all p1c parent,

pls check today homework, if any missing or error pls let me know, thx!!
‹ 上一主題|下一主題