用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局慧姸雅集幼兒園&幼稚園 ...
樓主: cecilau
go

保良局慧姸雅集幼兒園&幼稚園 [複製鏈接]

Re: 保良局慧硏雅集幼兒園&幼稚園

morning,

嗯~ 我是明顯受惠的一群,係冇申請學費減免下,都叫終於有資助   
不過呢個制度唔係完公平,曾特首又解畫解得衰,話人地係私校  讀的較有錢咪算lor,但又話人地月入有10萬,結果咪搵來駁。
昨天睇《城事論壇》,席中有人話係好事,政府終於行出第一步,係角度睇的確係件好事。

不過我都係睇d 唔睇d,究竟呢份施政報告講的,係咪一定實行,定還要過立法會…等等情序才實行   

Hello!!!!  everyone!!!!

It's really good to have fees reduction anyway.
BTW, my son's class went to Quarry Bay park to draw pictures today.  He's weak in drawing but he enjoyed the activity.
But he had a minor fever yesterday after school and is still having running nose arr..... ai.... I could not sleep well these two days, very tired......

alienova
好似應該實行的啦.

leungchai
乜佢地咁好有得寫生呀. 咁你仔仔畫左d 乜野呀?
今日佢有無返學呀?
我都好眼訓呀. 因為我細仔訓得好差呀.

Cecilau, ai... my son's drawing skills are really bad and he could not draw anything; and that's also part of the reason I want to go with him.  Yesterday after this activity, I just let him take a rest at home, and today, he's still taking a day off too.  I prefer him to recover better and take more rest before he resumes his schooling, hopefully he should be able to return to school tomorrow.

My maid told me on Monday that quite a number of kids were sick at school, do you know?

Why your son slept bad ar....  Take care ar....  my son's doctor always says it is always a signal of early flu or cough, don't know it's true or not.  Hope your son fine la....

leungchai
你同佢一齊去呀. 咁都幾好呀.
咁我又唔知有其他同學仔病呀.

我細仔剛剛先病好呀... 希望佢唔會再病啦.. 我估可能係出牙仔唔舒服呀... 我都想佢訓好d呀.

咁"ARM"~ 我呢幾日都訓得唔好,不過唔太關阿女事,係自己問題,濕疹發作得特別嚴重,癢死,訓著又半醒地搔,煩死。

星期一~二 係多小朋友唔舒服,只要早上看到門口當值的老師忙著寫紙,而RECEP 檯面又見到多膠盒就知當天有多旺。

不過雪玲都"領野",昨天先請假,醫生話係跟對天氣/空氣過敏有關,都係哮喘,而家要每天聞氣 (有點似被判我邢)~ 不過過去兩  星期, 每當帶她去多人地方, 或行經過馬路,她就咳密了,不用醫生生說也心知不妙~~   
BTW, 空氣真係差左,醫生仲話唔好外出活動…星期六、日悶4啦   

我仔仔星期二都有去公園寫生. 佢好開心. 老師話佢畫高樓大廈晝得幾好.
leungchai 寫道:
Hello!!!!  everyone!!!!

It's really good to have fees reduction anyway.
BTW, my son's class went to Quarry Bay park to draw pictures today.  He's weak in drawing but he enjoyed the activity.
But he had a minor fever yesterday after school and is still having running nose arr..... ai.... I could not sleep well these two days, very tired......

很好啊!有得出外寫生,先唔好係咪畫得很好,是一件挺開心的事啊!
回想轉頭,我都試過一次出外寫生,但都係中學時候的事啦……
雪玲個班11月16日,會有個去蕉坑參觀活動,我報名會去,你們呢? (唔知係咪淨係k1的~)

不過呢排雪玲又   啦!星期六凌晨起高燒,服了藥還不退,又嘔,於是剛過去的週未去左st. paul「渡假」,不過,還有少少lucky的,是她是病房中最輕微的一個,住了一日半就出得院,又唔駛打點滴,又無打過針,唔駛用醫院的「聞氣」(coz佢有私家的~),所以成日跑來跑去。
都幾"arm",佢入了大半日院,結果隔離床來了個同學仔!係c 組的,都應該唔係互傳,因為兩者的情況分別大了~
今天明天都不返學,她以為不返學=可以去街街,真係激水~

呢排咁靜, 大家去左邊

alienova
你女女點呀? 好d未呀? 見到你女女係咁病真係戥你心痛啦. 你有無同你女女打流感針呀? 不如等佢好返同佢打啦. 咁今個winter 可能會病少d呀.

聽日我都會同細仔打流感針啦. 因為細佬心臟有事, 所以醫生話最好打針呀. 咁佢就唔會病得咁serious啦.

11月個個trip 我會叫99去啦. 咁你係唔係會放假陪佢去呀?

係唔係明天萬聖節party??
:verycold:

雪玲又病, 不如試下比佢學swim, 童童病小左....

alienova 寫道:
不過呢排雪玲又   啦!星期六凌晨起高燒,服了藥還不退,又嘔,於是剛過去的週未去左st. paul「渡假」,不過,還有少少lucky的,是她是病房中最輕微的一個,住了一日半就出得院,又唔駛打點滴,又無打過針,唔駛用醫院的「聞氣」(coz佢有私家的~),所以成日跑來跑去。
都幾"arm",佢入了大半日院,結果隔離床來了個同學仔!係c 組的,都應該唔係互傳,因為兩者的情況分別大了~
今天明天都不返學,她以為不返學=可以去街街,真係激水~
:verycold:

Hi Alienova,
Hope shuet ling recovers soon.  Do let her rest more at home before attending full day school.  Last week, I let my son to rest nearly 3 days at home and he recovered faster.

Ar... you could consider to give "Lingzhi honey" where I bought from Mannings as a supplement to shuet ling.  My friend recommended this to me and I found my son's health better.  Also give more Chinese soup will help.

Take care la....   Ar... today is the Halloween party, I saw many kids wearing different clothes, so funny!!!

Hi Candy0615,
Where do you let your kid to learn swimming?
What's the duration of the course?  Or on an one to one basis?

玲玲在家中休息了四天,今天才返學。其實她基本都沒事了,係還有幾聲咳,醫生開了隻勁咳水,於是成日迷迷糊糊咁
今日萬聖節party,之前我不停地咁提「想唔想返去開halloween  party ar? 咁就快d 好返」「…咁就快d 食多d 飯啦」其實佢好緊張,因為佢好鐘意聖節 d南瓜頭!

ceci,
冇諗住俾佢打流感針,因為對她作用不大 (流感跟一般感冒好像有點分別)。不過經過今次,我反而諗著同佢打肺炎鏈球菌針,住院期間有個仔仔中左,結果佢要係醫院打足至少五日針,聽到都得人驚,而且都講到好似可大可小。

candy,
我個女怕水ar..... 平時沖涼開少少花灑,都好似劏豬仔咁
本來諗住9 月份俾佢學跳舞 (佢又鐘意),不過被其他事拖著,擺到而現在…

leungchai
靈芝蜜我有試過,不過有過敏反應(皮膚起疹),食了一'二 次,就放左度雪櫃度   

alienova
玲玲可以返學就好啦. 健康的身體真係最重要呀. 希望佢可以增強抵抗力啦.

肺炎鏈球菌針 -- 我兩個仔都打左啦. 都係買個安心呀. 雖然係好貴, 但係都值得呀. 我細仔仲要打4針咁多呀.

Cecilau:

Where do you plan to send your 2 sons for primary school?

Is reputation of 慧硏雅集good for applying for famous primary schools?It is only open for 2 years...

Can the homework keep up with the standard of famous primary schools?

Jasmine-4711
我唔諗住讀好出名的學校, 只要係區內的好學校就足夠啦.
我唔清楚好出名的直資會點呀? 不過如果係津校, 睇下有無機會抽到啦.

我諗普通的小學應該無問題的. 不過famous 就唔清楚啦.

我識得一個小朋友讀係好famous的幼稚園的媽咪, 佢仔仔考好多好famous 的直資小學都fail呀. 佢話叻的小朋友都係屋企谷佢地的, 同幼稚園無關呀.
‹ 上一主題|下一主題