用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI ...
樓主: christina
go

荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI [複製鏈接]

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI

必必

我仔仔真好想學好耐,本想比阿仔學幼兒班, 待他不要怕水, 玩下,點知我老公就講要$700.waste the money. :evil:

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI

summer:我個女都有d燒, 我都想佢發d好番.

必必:你見我mom, 咁未見到我個仔lor, 因為佢今日打針. 原本想放假, 但近日好多野要打(公司), 日日都差不多成10張紙, 所以唔想放假(幾有責任心) , 個仔真的好抵打, 差不多成15lbs la. 不過我都驚佢打完針發燒啊.

010:你好pro, 我知萬一派到唔好學校, 都要註冊, 不過我多數會交留位費架la. 你有乜野可以再講我地知. 你個仔或者今日又講我女無返學, 想做老師話比我女知.

hi maku

無任何追求 (絕對唔係方力申果種), 其實, 我個老公游水都好ok, 可以自已教, 但我想比個女學下, 教下d手勢, 但唔好拖住教果d.  thank you

hi christina

希望妳個女快d退晒燒.

summer_66

其實ymca姿勢教得好正统, 手或腳不直, 就算游到, 都吾比你升。
但外面例stanford, 教完你10堂自由style, 見到你游得幾步, 就講學識.

我的目的, 就是希望女女以游水作為長期運動方式,
ymca又平又正统又有權威的游泳會,
附合我的平, 正的要求
如果, 你還想拿着ymca張沙纸考小學, 都好有用。

可能在ymca學,會好慢,可能要年幾才學懂freestyle, 外面泳班幾個月就得。
因每堂有成6個小朋友一起學,我女女中班重有10個小朋友tim,再加上要求/識的定意吾同。

其實,我最想找南华會的教練學, 1:1 會學得好快同好好,但要400/per hour起, 我就比吾起

hi maku

thank you, 妳咁詳細資料, 咁 ymca 學游水會有幾多級升 ?
妳個富婆南华會教練 $400/per hour, 一定比得起   

醒目開學勳章

咪係   

summer_66 寫道:
hi maku

thank you, 妳咁詳細資料, 咁 ymca 學游水會有幾多級升 ?
妳個富婆南华會教練 $400/per hour, 一定比得起   

010/summer-66

我一起玩班朋友就個個就比得起    又吾要返工, 又有工人, 好羡慕,  大家努力吧

summer-66
分别初1,2,3中1,2,3 高1,2,3 深1,2,3 和研续班
共13班

今日工行開始召股,記得申请....哈哈

hi 010

我想問下妳, 琴日我走左之後, 個女係唔係都係無麥反應, 好似好陌生咁, 我問老公個女掂, 佢淨左話"無野"  

maku:我知南華會好, 但地方咁遠, 你老公有車就得, 我就no way.  

hi maku

個個女人都係想有咁生活, 但我自已都係要做野先得, 唔使為生活而打工就最好, 無壓力. 妳係高薪人仕又識咁多野, 我已經好羨慕妳

ymca 分咁多級, 我諗學晒都要1x幾年, 咁學到幾多級, 先會自已識游水 ?

今早, 同事已經比左工行 form, 我都係例牌1手.

hi 010

閃得咁快

下午唔見yanyanmama, 又自己放自己假.   

summer_66

我樣樣識小小, 扮晒代表zai .你吾要羨慕我

要真自已識游水, 要學到中一,二。
我女女就中一合格, 可以用freestyle 游個堂来回兩次(50米)

christina
個個都想比最好的野自己小朋友, just try our best. 

maku:工行你諗住入幾多手(富太)

hi maku

唔係掛識多國語言, 又識投資分析都話識小小野, 咁我真係唔知掂算.  

妳個女都好叻, 咁好似佢咁功力, 要學幾耐 ?

christina
我估工行, 人人有份, 所以抽一手(long term)
工行market capitalization 太大, 首日好難大升

christina 寫道:
maku:工行你諗住入幾多手(富太)

summer_66

我女女在 Kwai Chung YMCA就學了差不多1年, 
但之前在Tsim Sha Tsui YMCA 幼兒班就學了半年。

hi maku

妳個女學左咁短時間, 已經咁叻
咁起步, 係唔係由幼兒班開始 ?

summer_66

係由幼兒班開始, 因怕水, 初初哭了5堂,每次都要tum,
陪她練,其後又話腳碰吾到地又怕, 又吾想学, 跟住又話男教練, 又吾想学。

做家長少d EQ,耐性, 都不得。
所以回想, 女女可以有這個成绩, 我都好满足, 安慰.

学琴都一樣, 如果可以陪她一起学, 真是事半功倍   

醒目開學勳章

summer
你囡囡OK喎,好投入好定,就算上次主日學放學時,佢未見你都識自己係度玩-放心,佢幾有胆色,會爭取自己想要的玩具,唔會比人”虾”到嫁.不似我仔仔,我一遲d去接佢,佢會周圍揾我,試過有次又係守主日聖餐,我好晏先落到去,個antie話佢想喊呢!所以我自己多數好快落去看住佢地玩,因為我見佢地無咩人手看小朋友,有d大個d男仔會較難控制,好怕撞到小個d小朋友,

maku
嘻嘻,你點講都無人會信!

Carmen
但哥哥答問題時又唔涉及聖經故事內容喎!所以我又唔知佢係咪整古你囉!

yanyanmama
其實你要諗清楚你想比囡囡讀津校定私校,唔好比人影響自己!
相信若讀『祟真』唔會辛苦過讀『浸聯』.大前題係一所學校派位有咁上下,一定要付出-呢點我由最初接受唔到,到而家已經好無奈好痛若地接受左啦!
特別係呢幾個月係咁比較不同私小�直資�官津小學的教學、功課、老師態度.相信到仔仔明年入小學時,我會有晒心理準備,同佢一齊戰戰兢兢地”並肩作戰”(真係慘過自己返新工...)

正如必必�我妹妹�大部份經驗家長所言:一係唔理小朋友成績,就咁比佢係間學校到開開心心自由發揮,唔係係香港讀那間津小�官小�私小�直資都會一樣,(當然選擇國際學校另計),我地的確無法避免”送’仔囡’入呢個”苦”口!呢個就係大家不停呻的”香港教育政策的悲哀”啦!

分別只係我地自己的態度,對小朋友的要求.

敢說就算僥倖入到名校:如DBS, DGS,SFA,SPCC(其實重有好多...只係記唔晒....)唔等於就唔使煩d小朋友便會得到好成績.因為no pain no gain!
同樣道理,就算留係一所二線津校,唔等於小朋友一定唔能夠讀出好成績!
除出看小朋友自己的本事,就係靠家長努力啦-你看maku/必必便知!

summer:maku個女同佢mom一樣, 美貌與智慧並重, 學乜都好叻   
‹ 上一主題|下一主題