用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 2007年8月開學宏福幻兒園既媽咪一齊入來傾下 ...
樓主: 626mama
go

2007年8月開學宏福幻兒園既媽咪一齊入來傾下 [複製鏈接]

天藍,

而家都好大左個"窗",真係好凍,凍到定唔順,都要坡返條坡肩保保暖,呵呵~~~昨天剛剛完成(自已整),可能用唔慣,好以怪怪地,不過唔埋喇,照用。

我公司除了日本人老細,佢最大,都係我上司,日本人老細,幾年就會換另外一個人來,我同事係這間公司做超過十年,日本人老細都要睇睇佢個面色,夏天佢地穿西裝,熱到死死下,都唔感叫開冷氣。

本應張相唔係好起眼,軒爸材了軒軒個頭出來,原全唔同晒。
多謝。

原文章由 天藍 於 08-1-3 10:21 AM 發表
626mama,

我都好似ElainAiolia咁話如係我一早同
佢開片, 你環保我支持, 我都好環保我買
野都用環保袋, 但咁冷仲開窗想冷C人咩!
冷病叫佢比番藥費你, 有時做事都要睇
情況, 咁樣咁涷仲開窗好容易病, 你同事
係咪老 ...

天藍,

唔該晒 我會記實下次就識打。

原文章由 天藍 於 08-1-3 10:47 AM 發表
626mama,

個"窗"速成打 "JK"

各位,
新年快樂! 祝個個都乖乖聽晒媽咪話
除夕果日公司放早(3:00pm)鬼咁多野做所以無留言sorry!!
我地果晚又係婆婆到開P,我番到去一邊整野食匡匡企係廚房門口扭計叫囂:我要媽咪我要媽咪…心知有d古怪,點知原來佢唔舒服,跟著一抱上手又嘔又痾,醫生話佢可能感冒菌入腸,但佢本來無感冒徵召架,都唔知點解,一睇完醫生d咳同鼻水就無停過,而家睇左兩次都未好呀。我地睇住電視倒數時匡匡已經 lu~

我細個時阿媽話d老人家講著襪訓覺唔好,會生蘿蔔仔,我問咩叫蘿蔔仔 但阿媽都唔知 。好凍好凍時我都會照著襪訓,仲要一沖完涼全身揸好晒lotion(連腳板底)先著,第二朝對腳不知幾滑添 唔知係咪我怕熱唔怕凍,呢幾日我都唔覺好凍好凍,所以都未有著襪訓。婆婆新居向北就真係幾凍下 加上個磁磚地冰冰凍,但無論幫匡匡著襪定著毛毛拖鞋,佢都除左去唔肯著(因為阻住佢周圍走跑跳),於是佢對腳板同孖條無分別 ,不過我都 算喇~ 因為見佢幾次一著襪/毛毛拖鞋就跌倒,一舊大蕃薯咁撻係地

ElainAiolia,

天氣咁涷你唔好話子聰唔願起身,
我都唔想咁早起身返工, 不過, 迫
住無辨法搵食嘛!!!
子聰原來12號生日好快就到啦!!!
聰聰好快正式踏入三歲
又大個仔啦!!!! 個日會點樣同子聰
慶祝生日???
你買番個電暖水袋未, 睇o黎仲有得
凍, 唔好涷親, 保重身體!
近來都比較靜, 好多都請埋黎幾日假
連埋一假期一齊去玩 or 旅行比較著
數。

pcdogxx,

鈞渝以家返全日情況點呀???
得閒上來報告下~~

hongmimi,

你係咪放假, 幾日唔見人???
今次放假無鼻塞啦!!!
原文章由 ElainAiolia 於 08-1-2 23:39 發表
天藍,
子聰其實12號生日:time: ,不過學校o係8號同佢開生日會 ,佢果班得13個小朋友,得佢1個係1月份生日,所以負責買一磅半生日蛋糕

626mama,
你個同事都好抵死o下:evil: ,比著我已一早同佢開片喇:ranting ...

ElainAiolia,
聰爸真係將水豆傳左俾佢妹妹! d菌好鬼強真係好難防。咁我諗聰爸都就好番喇~ 妳地之前唔係話病到差唔多好,然後搵人傳左去就會好咩?

妳講被抖”,我就覺得唔係真凍既問題…即係得一個人孤獨時,無論著幾多衫有幾多被都會唔夠,但有老公係身邊就唔會,呢d叫”冷”(妳明唔明,我都唔知自己講咩 )。總之”冷”就係妳好鬼掛住妳honey啦~

中六合彩我都想呀! 可惜今期未到我等我睇下邊期多d多寶先~

626mama,
妳張新相好靚喎! 好似軒軒似d拍廣告多d喎~ 一係搵個廣告講有個細路好鬼頑皮(匡匡演),食過隻維他命糖就變得好乖(軒軒演)

妳個古怪同事又會咁既? 唔係日本人黎架? 係咪年紀大既老人家? 咁硬生生既… 其實佢係咪有都市病(痴線)架? 妳要小心d …

ElainAiolia , 天藍,

多謝妳地話比我知,睇下而家得唔得丫。
http://hk.myblog.yahoo.com/shirby

原文章由 626mama 於 08-1-2 02:52 PM 發表
各位,

封面相大家一齊黎玩啦!
http://www.magmypic.com/

我剛剛整左兩款,比大家睇下丫。
http://hk.myblog.yahoo.com/shirby/article?mid=450&new=1

不過我唔識換大頭相,返去叫軒爸幫我攪攪先。 ...

hongmimi,

我自作聰明以為你放假添!!! 原來你忙o者!!!
匡匡以家睇醫生好d未, 仲有無呵同嘔, 聽
到匡匡病心都痛埋, 希望匡匡早日康復!!!
匡匡咁低得冷唔著襪同拖鞋, 昊藍一時時有
時會著, 有時又唔會, 不過, 以家天氣咁涷
一早起身我都開定個暖氣, 等個廳暖先
叫仔仔起身返學
我都同你一樣係屋企倒數時仔仔都訓啦
原文章由 hongmimi 於 08-1-3 11:05 發表
各位,
除夕果日公司放早(3:00pm)鬼咁多野做所以無留言sorry!!
我地果晚又係婆婆到開P,我番到去一邊整野食匡匡企係廚房門口扭計叫囂:我要媽咪… 我要媽咪…心知有d古 ...

天藍,
都係放一日啫...無鼻塞!

擒日同匡匡完成埋最後任務,雖然病緊,連老師都話佢個鼻仔紅晒,但都in得唔錯喎~

有樣野好好笑,一入去老師自我介紹:我係陳老師,出到去匡爸問匡匡邊個送禮物俾你呀? 匡匡答:Miss Chan囉!

各位,

匡匡唔舒服,又嘔又痾,醫生話佢可能感冒菌入腸,咁真係要小心d,上次軒軒感冒菌入腸,都係之前無感冒特徵架,只係見佢唔係好玩。又係一睇完醫生d咳同鼻水就無停過,我上次睇左最小5次醫生都未好,後來仲有小小肺炎,妳真係要小心d睇住匡匡呀。

祝匡匡怏怏好返,身體健康。唔好再請醫生飲茶喇。

襪訓覺會生蘿蔔仔,我細個時生過,生係d腳指度,硬硬地好以蚊丁呁,勁痕,點解都唔止痕,仲會為持好久都唔好,睇醫生都冇乜用,我又聽人講,我唔著鞋,對腳好凍,凍親就會生出來,
我有兩位女朋友,對手一冬天就生蘿蔔仔”年年都走唔甩,所以對手非常之粗糙。有一個朋友仔,對手貼晒十隻手指膠布,真係好攪野,應該冇咩用。所以一凍,我成日叫住軒軒穿毛毛拖鞋,打死都話佢好靚,佢訓都唔想除,靚丫嗎。

我問咩叫蘿蔔仔 但阿媽都唔知 。好凍好凍時我都會照著襪訓,仲要一沖完涼全身揸好晒lotion(連腳板底)先著,第二朝對腳不知幾滑添 唔知係咪我怕熱唔怕凍,呢幾日我都唔覺好凍好

磁磚地真係好冰凍凍,夏天就好正,冬天就好凍同撻地好滑,匡匡
撻蕃薯真係要小心d呀。撻地咁硬。

原文章由 hongmimi 於 08-1-3 11:05 AM 發表
各位,
我地果晚又係婆婆到開P,我番到去一邊整野食匡匡企係廚房門口扭計叫囂:我要媽咪… 我要媽咪…心知有d古 ...

[ 本文章最後由 626mama 於 08-1-3 11:48 編輯 ]

hongmimi,

張新相我自己仲未睇到
咁我地一齊做星媽喇 。有伴

我個女同事40出頭,都唔算年紀大丫 ,可能妳話齋 ,都市病。

好以我個舊同事成日話自已有星期一候群證
即星期一唔想返工

原文章由 hongmimi 於 08-1-3 11:14 AM 發表
626mama,
妳張新相好靚喎! 好似軒軒似d拍廣告多d喎~ 一係搵個廣告講有個細路好鬼頑皮(匡匡演),食過隻維他命糖就變得好乖(軒軒演)

妳個古怪同事又會咁既? 唔係日本人黎架? 係咪年紀大既老人家? 咁硬生生既… 其實佢係咪有都市病(痴線)架? 妳要小心d …

hongmimi,

匡匡咁叻你In得咁好, 希望快D收到
匡匡既好消息
原文章由 hongmimi 於 08-1-3 11:29 發表
天藍,

擒日同匡匡完成埋最後任務,雖然病緊,連老師都話佢個鼻仔紅晒,但都in得唔錯喎~

有樣野好好笑,一入去老師自我介紹:我係陳老師,出到去匡爸問匡匡邊個送禮物俾你呀? 匡匡答:Miss Cha ...

hongmimi,

證明匡匡醒目仔 ,大過都可以業餘做翻譯員:loveliness: 。

原文章由 hongmimi 於 08-1-3 11:29 AM 發表
天藍,

有樣野好好笑,一入去老師自我介紹:我係陳老師,出到去匡爸問匡匡邊個送禮物俾你呀? 匡匡答:Miss Cha ...

626mama,
係呀! 醫生話匡匡有d肺炎呀! :cry:

吓! 睇5次好係喎! 我公司有得claim唔怕請醫生飲茶,但可唔可以唔好病咁耐呀! 食藥食到佢個人好"蚊爭"

即係凍親就會蘿蔔仔,咁無理由著襪訓咁暖都生架?

hongmimi,

原來匡匡都有小小肺炎呀!醫生話而家唔好比佢走咁多,走時吸到D凍空氣入去,最好唔好比佢吸到二手煙,咁樣會令到個氣管好容易敏感,唔係都會好難好嫁。我上次睇了好多個醫生,得一個咁樣同我講炸。

都係聽聽埋埋,都唔知邊個才對,今次兩個版本,剛好雙反。

原文章由 hongmimi 於 08-1-3 12:02 PM 發表
626mama,
係呀! 醫生話匡匡有d肺炎呀! :cry:

吓! 睇5次好係喎! 我公司有得claim唔怕請醫生飲茶,但可唔可以唔好病咁耐呀! 食藥食到佢個人好"蚊爭"

即係凍親就會生”蘿蔔仔”,咁無理由著襪訓咁暖都生架? ...

各位,

跟排天氣成日令到個鼻好乾,
好唔舒服,唔知妳地會唔會呢?
以前飲D蜜糖就會好D,
而家飲了蜜糖都唔得。

TO ALL,

:cry: ,呢排忙都CC下, 又年底, 又月頭, 又少左個人, 日日係度OT,做C人 :tongue:  , 31/12我O左一個hr度者 (因為我將d野攞返屋企做), 如果唔係..... ...我依家都係親lunch time黎留言....:( :(

hongmimi,
匡匡冇事呀嗎? 肺炎攪唔好可大可小家, 真係要小心d啦, 呢d天氣好蝦人既, 凍完兩日又話熱番, 出街就北風呼呼吹, 入商場就焗死人, 唔病至奇, 翔仔到依家d咳鼻水同都未停過. 食藥都食都佢驚, 就連訓緊覺佢都發開口夢係度叫"唔食藥呀!!" "唔食藥呀!!" ...

祝:  所有係2008年都身體健康, 開開心心!!!

pcdogxx,

多謝你送既禮物呀: : , 不過我暫時都唔會俾佢食住 (因為佢仲咳緊), 暫時會比佢玩住先.....不過到時唔知d糖會唔會俾佢整碎哂呢.... ..今日真係唔好意思都冇時間同你傾計tim, 因為趕住返工, 雖然最後都遲到 .

翔仔日日返學校都係咁喊法家, 聖誕前一兩日曾經好叻冇喊, 不過依家又回復舊時咁, 都唔知幾時先會再好d.....

好啦, lunch time完又要努力做野:( , 遲d再追番d留言....

各位,

開新版喇,請去另外一邊報到啦。

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1

post 錯...

[ 本文章最後由 pcdogxx 於 08-1-4 22:26 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題