用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦
樓主: evelyn317
go

07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦 [複製鏈接]

RSG媽媽,

請問你張大頭照是否你囡囡? 好正喎!

原文章由 AndyRain 於 08-1-25 15:50 發表
同樣, 而家做人亞媽既又係要有18般武藝架, 唔係點頂得住日新月異既升中選生要求呢??!!

講開時事, 而家考常識仲慘, 除了溫書, 除了tip埋老師出卷個幾時出卷, 個期有d mei新聞.  邊個去搵呢d料呀??? 咪又係d亞媽:surp ...

你真係講得啱! 所以我咪多啲上嚟取經囉, 有時呢度啲媽咪都會大家報料的, 真係多謝佢地!:D

Hi! My son is P4 & just finished 1st exam on jan 18.
Hope can share with other P4 parents here.

有咁正就好啦

原文章由 肥仔媽咪 於 08-1-25 16:32 發表
RSG媽媽,

請問你張大頭照是否你囡囡? 好正喎!

fp,

佢肯 promise 你, 証明佢都大個仔 & g 定! ...I guess d boys 系遲 d 發力 ga!....u know, my little boy is studying P.1 la...佢都系relax & no nervous ga!...不過我覺得 gum 都好, 大家都冇 mud pressure ma!...cos, 我預左佢遲 d 先開"hill" ga!  

ah 女 ok la....今次都叫做keep 到! ....我收貨 ga la....5想俾佢gum 大 pressure!
原文章由 fp 於 08-1-24 09:42 發表

Hi I&I Mom,
long time no talk la! my son result is not really good,
just I don't expect too much which will not disappoint
so much , he just still in middle range!, need to work harder and harder ...

Just want to say "hi" to all P.4 mamies!

u're right!....真系跟c 人!
原文章由 RSG媽媽 於 08-1-25 14:09 發表
都好難怪既
依家讀書要18般武藝精通
成績叻之於又要兼顧課外活動
3言2語 電腦 時事 都要曉

我地以前返學 邊有咁多花款啊

我女 school 今年冇出時事題...but 3 long questions with open end answer, 3題 x 8 分!....聽 ah 女話都c 好多人!   
原文章由 AndyRain 於 08-1-25 15:50 發表
同樣, 而家做人亞媽既又係要有18般武藝架, 唔係點頂得住日新月異既升中選生要求呢??!!

講開時事, 而家考常識仲慘, 除了溫書, 除了tip埋老師出卷個幾時出卷, 個期有d mei新聞.  邊個去搵呢d料呀??? 咪又係d亞媽:surp ...

醒目開學勳章

嘩, 咁重分既long quest呀?? 會死人喎.... 係咪出課文d野先? 這些open end 既long quest唔單止係考常識, 仲考埋中文tim, 因為中文唔好, 表達唔到又俾人扣分了.

原文章由 asinai 於 08-1-29 13:05 發表
我女 school 今年冇出時事題...but 3 long questions with open end answer, 3題 x 8 分!....聽 ah 女話都c 好多人!   

嘩!咁細個就要應付open-end long Qn,我林佢哋見到D題目好無耐.....其實D老師都好勤力, open-end 難改好多!

原文章由 asinai 於 08-1-29 13:05 發表

[ 本文章最後由 fatkk 於 08-1-30 13:19 編輯 ]

Andyrain & fatkk,

佢地份常識卷系200分ge, so 比重都算ok, at least 佢果班冇人5合格...but平時 GS no. 1 ge 都會幾低分0下...而好彩 ah 女 this time 都算ok!   內容是書有cover的, 只是要see d 小朋友識5識轉!  cos, 佢地 school 講明exam會有5 g 幾多個% 系開放忄生 + 高階思維 questions會出!

e.g. according to my daughter said la, 有条系gum:  你贊5贊成香港實施9年强迫忄生免費教育?  if agree / not agree, then give reasons to support yr anwser.

[ 本文章最後由 asinai 於 08-1-30 11:27 編輯 ]

嘩!條題目唔單只係GS咁簡單,重要作吓文講吓D見解...你個女都幾叻女喎!
原文章由 asinai 於 08-1-30 10:39 發表
Andyrain & fatkk,

佢地份常識卷系200分ge, so 比重都算ok, at least 佢果班冇人5合格...but平時 GS no. 1 ge 都會幾低分0下...而好彩 ah 女 this time 都算ok!   內容是書有cover的, 只是要see d 小朋友識5識轉! ...

原文章由 asinai 於 08-1-29 12:58 發表
Just want to say "hi" to all P.4 mamies!

佢地 school 講明exam會有5 g 幾多個% 系開放忄生 + 高階思維 questions會出!

Asinai,

聽你講你囡囡間學校嘅考試模式都幾另類, 是否私校來的?

囝囝(9)最近早上小解需時越來越耐, 5 – 10 分种, 仲要早D叫佢起身, 唔係會遲到….. 最近佢仲話有時不只早上(1),
間中平日都會呵好耐….. 令我有D!

請教大家這是不是正常?

thanks. ....佢常識科分數都有上有落ga....只是今次好彩未算失手吧!
原文章由 fatkk 於 08-1-30 13:19 發表
嘩!條題目唔單只係GS咁簡單,重要作吓文講吓D見解...你個女都幾叻女喎!

[ 本文章最後由 asinai 於 08-1-31 10:35 編輯 ]

Hi, 肥仔媽咪

0我...原來這是另類嗎?....我以為是trend, e+ 興多思考, 5好c讀書 tim!   佢地中, 英都改左照TSA 形式出wor!...gum你地系 dim ga?
原文章由 肥仔媽咪 於 08-1-30 14:11 發表

Asinai,

聽你講你囡囡間學校嘅考試模式都幾另類, 是否私校來的?

[ 本文章最後由 asinai 於 08-1-31 10:55 編輯 ]

是因為天氣凍ma...i've no idea lei...but 應該5會 gum 耐!

如果担心, 不如看看e生.
原文章由 fatkk 於 08-1-31 10:20 發表
囝囝(9歲)最近早上小解需時越來越耐, 成5 – 10 分种, 仲要早D叫佢起身, 唔係會遲到….. 最近佢仲話有時不只早上(第1督),
間中平日都會呵好耐….. 令我有D驚!

請教大家這是不是正常? ...

原文章由 fatkk 於 08-1-31 10:20 發表
囝囝(9歲)最近早上小解需時越來越耐, 成5 – 10 分种, 仲要早D叫佢起身, 唔係會遲到….. 最近佢仲話有時不只早上(第1督),
間中平日都會呵好耐….. 令我有D驚!

請教大家這是不是正常? ...

佢要用咁長的時間痾你有否聽到佢係痾得順暢亦或好難先痾到? 如果唔暢順就最好去見醫生問一問了!

原文章由 asinai 於 08-1-31 10:34 發表
Hi, 肥仔媽咪

0我...原來這是另類嗎?....我以為是trend, e+ 興多思考, 5好c讀書 tim!   佢地中, 英都改左照TSA 形式出wor!...gum你地系 dim ga?

我仔仔間是傳統私校, 雖然今年考試都改了用TSA型式出試卷, 但題目方式大致上都同過往分別不大, 所以我才覺得你囡間學校好似港大同學會那種學校.

asinai & 肥仔媽咪,

謝謝你們的回應!
都唔係好暢順, 希望佢都係暫時性啦!我會襯新年假幫佢'餃'好佢!

原文章由 肥仔媽咪 於 08-1-31 11:41 發表

佢要用咁長的時間痾你有否聽到佢係痾得順暢亦或好難先痾到? 如果唔暢順就最好去見醫生問一問了!
‹ 上一主題|下一主題