用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 中天英
go

優才小學 FAQ [複製鏈接]

面試形式

我已為小兒報名2011-12年度小一簡介會,在參考各位的意見後,相信亦很大機會報考GT,想請教小一面試形式、時間長短、內容等﹖

畢竟這應是小兒第一所面試的小學,希望大家可以多作提點。謝。

本人巳登記小-簡介會,亦會為小兒報考優才,希望過來人提點面試時有沒有甚麼要特別注意?

謝謝!

小朋友同家長會分開見; 老師會問吓家長問題, 主要環繞點解報優才、家庭教育等, 而家長响報名表上所答問题, 同埋portfolio所寫既內容, 亦經常問到, 唔會太刁鑽既, 整個過程大约10分鐘。

小朋友就會上課室見老師, 做D乜我就唔係太清楚。

原帖由 olima 於 10-4-14 12:48 發表
我已為小兒報名2011-12年度小一簡介會,在參考各位的意見後,相信亦很大機會報考GT,想請教小一面試形式、時間長短、內容等﹖

畢竟這應是小兒第一所面試的小學,希望大家可以多作提點。謝。 ...

最好清楚學校辨學理念。

原帖由 kalongma 於 10-4-14 15:32 發表
本人巳登記小-簡介會,亦會為小兒報考優才,希望過來人提點面試時有沒有甚麼要特別注意?

謝謝!

我只記得要聽完歌後畫一幅畫,
玩遊戲,輸了要唱歌,
砌七巧板,
讀些中文英文字,計一些簡單的加減數等。
不會太困難。

原帖由 olima 於 10-4-14 12:48 發表

畢竟這應是小兒第一所面試的小學,希望大家可以多作提點。謝。 ...

本人很喜歡優才既教學方法, 但亦想請問優才家長:

優才有否小三及小六呈分試 ?
如將來要考其它中學 , 怎樣?

謝謝幫忙!!!
Kalongma

會考; 將來要升其他中學都冇問題。

原帖由 kalongma 於 10-5-25 15:11 發表
本人很喜歡優才既教學方法, 但亦想請問優才家長:

優才有否小三及小六呈分試 ?
如將來要考其它中學 , 怎樣?

謝謝幫忙!!!
Kalongma

中天英

Thanks You .
Kalongma

中英天:

多謝你的詳細分享~

我小女都是2011-12讀小一. 想多了解以下問題. thanks

1) 優才家長課後還會為小朋友報私人的補習班嗎?

2) 如學業暫時跟不上, 學校又會點處理?

3) 日常生活都是用廣東話同小女溝通, 小女暫時都喜歡英語的, 但普通話就興趣不大, 所以聽方面都比較弱, 學校有無方法改善此情況 ?

- 優才既小朋友上補習班唔多; 通常係因為有D家長冇時間幫小朋友睇功課, 咪靠補習班囉; 响初小, 好少小朋友係因為追唔上功課要去補習既

- 優才係小班教學, 比較容易照顧個別學生既需要; 如果學習跟唔上, 班主任同科老師都會好積極去幫小朋友克服困難;家長既支持當然唔少得, 老師會聯絡家長, 一齊去幫個小朋友。

如果個小朋友最後都跟唔上, 係要留级既, 比多一年時間, 從新再學
3) 日常生活都是用廣東話同小女溝通, 小女暫時都喜歡英語的, 但普通話就興趣不大, 所以聽方面都比較弱, 學校有無方法改善此情況 ?
- 小一開始就教漢語拼音, 小二開始就用普通話上中文堂; 照我觀察, 小朋友好快適應, 普通話都學得好快

原帖由 musicdance 於 10-6-10 14:37 發表
中英天:

多謝你的詳細分享~

我小女都是2011-12讀小一. 想多了解以下問題. thanks

3) 日常生活都是用廣東話同小女溝通,  ...

Hello. 小學是否有term break? 可以淡季去旅行平D?

每年有兩次term break, 分別响十一月同四月, 通常係旅游淡季中既淡季。

原帖由 Jellyfishmama 於 10-6-19 17:36 發表
Hello. 小學是否有term break? 可以淡季去旅行平D?

原帖由 中天英 於 08-11-29 01:37 發表

G1英文一週共8堂, 其中5堂上textbook English, 由本地老師教, 其餘3堂由 NET 教 phonics 同 reading; 不過就算本地英文老師, 都係全堂講英文, 我個仔都上左成年英文課, 先知原來佢個本地英文老師, 係識講中文既。

...

你好 中天英:

想問下你2個仔仔都在優才讀, 仲要唔要再出去比錢補習或學些興趣班?  介唔介意講下 你2個仔仔加埋學費, 其他學習費用及生活費, 1個月使你幾多錢啊?

補習就冇, 興趣班就有好多; 學費就每人兩仟幾, 興趣班費用就肯定多過學費好多。

原帖由 enquiry1 於 10-7-8 14:59 發表

你好 中天英:

想問下你2個仔仔都在優才讀, 仲要唔要再出去比錢補習或學些興趣班?  介唔介意講下 你2個仔仔加埋學費, 其他學習費用及生活費, 1個月使你幾多錢啊? ...

原帖由 中天英 於 10-7-9 00:12 發表
補習就冇, 興趣班就有好多; 學費就每人兩仟幾, 興趣班費用就肯定多過學費好多。

2個加埋, 1個1萬得唔得?  仲未計請工人係咪?

要洗幾多錢好難講, 每個人都唔同, 我洗幾多錢又唔等于你洗咁多錢, 係咪?

其實除左學費之外, 興趣班洗費因人而異, 可以豆零都唔洗, 日日去圖書館睇書都得既; 而且學費已經包左每週二次才華班, 唔一定要另外比錢上興趣班既。

原帖由 enquiry1 於 10-7-12 10:02 發表

2個加埋, 1個1萬得唔得?  仲未計請工人係咪?

原帖由 中天英 於 10-7-15 01:45 發表
要洗幾多錢好難講, 每個人都唔同, 我洗幾多錢又唔等于你洗咁多錢, 係咪?

其實除左學費之外, 興趣班洗費因人而異, 可以豆零都唔洗, 日日去圖書館睇書都得既; 而且學費已經包左每週二次才華班, 唔一定要另外比錢上興趣 ...

多謝你的寶貴意見, 唔該

中兄:

我想問下你,坊間一直傳聞GT好少功課,咁少練習,小朋友既學術根基會唔會因此而唔扎實。我好鐘意呢間學校,但說服唔到自己少功課呢點?點好呢?

唔使擔心,我個女只是上課專心,考試前溫下習,就可以取到不錯的成績,而中英數等也很札實。

原帖由 joeyma 於 10-8-24 00:08 發表
中兄:

我想問下你,坊間一直傳聞GT好少功課,咁少練習,小朋友既學術根基會唔會因此而唔扎實。我好鐘意呢間學校,但說服唔到自己少功課呢點?點好呢? ...

醒目開學勳章

原帖由 joeyma 於 10-8-24 00:08 發表
中兄:

我想問下你,坊間一直傳聞GT好少功課,咁少練習,小朋友既學術根基會唔會因此而唔扎實。我好鐘意呢間學校,但說服唔到自己少功課呢點?點好呢? ...

我最初都以為GT好少功課,但開學不久已有8,9樣功課(好彩不是日日),原來GT只是較少抄寫功課,並非少練習,GT的功課很多是需要理解後才懂做的。除教科書及作業外,很欣賞GT於各科設計了很多一本本的專用教材和練習,以助鞏固學生於該科的知識及擴闊其學習領域。
‹ 上一主題|下一主題