用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

其實學校通告都有段聲明話...

除以上三間校車公司外, 其他所有車輛實未獲本校同 意, "擅自盜用" 本校校名, 故發生任何事故, 均與本校無關!

如果選乘褓姆車, 咁所有風險就要家長自己 承擔番架喇! 仲有呀, 坐校車既學生, 若有遲到既話, 學校就唔會罰...但坐褓姆車遲到, 學校可能會記低小朋友遲到啊! 我諗...可以既話, 都係盡量坐番校車吧!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-7-17 00:30 發表
BMW,

有位高年級的 ghs 家長提醒我,保姆車不能
駛入校舍,只可以係校門對面落車,只有校
車至可以入學校,我原本都有諗下搵保姆車
,但聽完果位家長咁講我就唔敢博囉!

...

Thanks for your information!!
好詳細AR!!!

原帖由 AM 於 09-7-16 17:08 發表
夏天著白色外套(可以到街外買, 吉x島, 永x童裝部有, 唔駛買咁厚, 薄薄地開冷氣和初秋時著)

夏天唔多見人著深緑色的冷背心, 呢件有GHS簡寫, 係Bollard(荔枝角) 買, 通常係秋天買冬季運動服時一併買埋.

白色運動鞋,  ...

所以都係校車会好D! 唯有8月1日直接同校車公司傾下可以点安排La!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-7-17 00:30 發表
BMW,

有位高年級的 ghs 家長提醒我,保姆車不能
駛入校舍,只可以係校門對面落車,只有校
車至可以入學校,我原本都有諗下搵保姆車
,但聽完果位家長咁講我就唔敢博囉!

...

校車問題(青衣南區)

原帖由 BMW 於 09-7-17 11:29 發表
所以都係校車会好D! 唯有8月1日直接同校車公司傾下可以点安排La!

本人的女兒將於9就讀德望小學一年級,近日收到有關校車資料,發現該校的校車是經青衣南區, : 美景花園、藍澄灣、青盛園等。

而本人就住在青衣美景花園,想請問有多少德望的家長有同樣的問題,而又怎樣解决?

請多多指教!

Yiu Yiu mama

聯絡Driver直接問下。或者...8月1日註冊当日直接問校車公司。

原帖由 YiuYiu2002 於 09-7-17 16:50 發表

本人的女兒將於9月就讀德望小學一年級,近日收到有關校車資料,發現該校的校車是經青衣南區, 如 : 美景花園、藍澄灣、青盛園等。

而本人就住在青衣美景花園,想請問有多少德望的家長有同樣的問題,而又怎樣解决?

請 ...

十月媽咪,

你無講錯, 但對唔住, 我唔知邊間係KCS, 可唔可以講中文名 ?

想問大家GH D 中文深唔深? 因我見過書局D EX. BOOK 中文都似幾深 ?

書包我一定唔會買粉紅色、黃色,我大女
P.1 我就買左個紅色 Hello Kitty 細 size
書包俾佢,襟用亦襟污糟,可以用到P.3
,到佢P.4 要換個大 size,佢揀左個粉紅
色 twins star,用左唔夠半個月望落去個
書包已經污污糟糟 (灰灰地色),所以今次
細女上小一揀書包,我極力游說佢揀 d 顏
色深少少既,初頭佢揀個深紫色 Kuromi
款,但後來佢諗左一陣就講可能好多同學
仔會揀呢款,到上課時有可能拎錯左人地
個書包喎,最終佢選定左一個深紫色富貴
貓 .... ^ - ^

原帖由 BMW 於 09-7-15 10:15 發表

大家打算買Mug書包??

穎晴媽咪

本人收到通告後發現挍車是不經本屋苑的,奇怪的是原來差不多整個青衣南都沒有一個站,其次是葵涌區,本人馬上聯絡校車公司,當日我問會否前往本屋苑接送小朋友,他即時拒絕,但註冊才報名,為什麽他現在已知該處沒有學生上落,其實會否是我們遷就他們,是家長們啞忍,要我們要預30分鐘帶小朋友到最近的站上車,這樣算是校車嗎!我情願坐保姆車算了,當時他給我的感覺是你們不喜歡便咪搭囉!註冊日請一同向校方反映o

我個囡囡都係1B

KCS 即是 蘇浙

原帖由 bbmummmy 於 09-7-18 00:31 發表
十月媽咪,

你無講錯, 但對唔住, 我唔知邊間係KCS, 可唔可以講中文名 ?

想問大家GH D 中文深唔深? 因我見過書局D EX. BOOK 中文都似幾深 ?
穎晴媽咪

YiuYiu2002,

P1A
十月媽咪
bbmummy
CherieElizabeth

P1B
tct
穎晴媽咪
sweetma
fyeung
YiuYiu2002

P1C
wendy888
yan316
bird-bird
Happy-mom

P1D
junior_pam
BMW

P1E
smallegg

8月1日當日問清楚下,學校已經早番學,如果再要行30分鐘,先去到車站,咁太辛苦啦!!

原帖由 YiuYiu2002 於 09-7-18 15:41 發表
本人收到通告後發現挍車是不經本屋苑的,奇怪的是原來差不多整個青衣南都沒有一個站,其次是葵涌區,本人馬上聯絡校車公司,當日我問會否前往本屋苑接送小朋友,他即時拒絕,但註冊才報名,為什麽他現在已知該處沒有學生上 ...

穎晴媽咪,

芷晴好犀利!佢話好多小朋友想買個款,正是蒑蒑想問個款.

原帖由 穎晴媽咪 於 09-7-18 01:15 發表
P.1 我就買左個紅色 Hello Kitty 細 size
書包已經污污糟糟 (灰灰地 ...

bingo!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-7-18 17:58 發表
KCS 即是 蘇浙

好彩我係買左紅色hello kitty畀個女啫! 希望都可以用到P.3啦! 不過我女揀左個粉紅色MELODY畀表姐做生日禮物喎, 咁...唔知捱唔捱到一年呢?! 希望起碼都用到P.2啦!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-7-18 01:15 發表
書包已經污污糟糟 (灰灰地 ...

我的囡囡都是P1B, 我想問下各位家長, Sanrio的書包應該買細碼還是大碼.  細碼會不會放唔晒書, 而大碼個女叉拿不到呢?

Schoolbus26,

我睇過細碼,可以放入A4 files架.
我當時有問過sales的,佢都話ok,不過我仲未買,到8月1日返左學校再睇下d書先.

P1A
十月媽咪
bbmummy

P1B
tct
穎晴媽咪
sweetma
fyeung
YiuYiu2002
schoolbus26

P1C
wendy888
yan316
bird-bird
Happy-mom

P1D
junior_pam
BMW

P1E
smallegg

原帖由 Schoolbus26 於 09-7-20 11:49 發表
我的囡囡都是P1B, 我想問下各位家長, Sanrio的書包應該買細碼還是大碼.  細碼會不會放唔晒書, 而大碼個女叉拿不到呢?

fyeung,

唔該晒, 咁我到時都看看可否用細碼, 因為大碼真係怕個女攪唔掂.

delete delete

原帖由 fyeung 於 09-7-20 13:20 發表
Schoolbus26,

我睇過細碼,可以放入A4 files架.
我當時有問過sales的,佢都話ok,不過我仲未買,到8月1日返左學校再睇下d書先.

P1A
十月媽咪
bbmummy

P1B
tct
穎晴媽咪
sweetma
fyeung
YiuYiu2002
sc ...

fyeung,

點解P1E冇咗mom1118嘅?

fyeung,schoolbus26

我都諗住1/8買書後先決定買咩size嘅書包,因聽朋友講sanrio細size未必夠放哂啲書(除非課室啲locker會俾小朋友擺少少書or常用物品)

‹ 上一主題|下一主題