用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
樓主: karmen0411
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

我都會支持..
原帖由 tungb 於 09-7-20 19:03 發表
原校畢業!   原校畢業!

找區議員幫忙

路過家長:
明白及體諒您們的心情及無奈,感覺到您們的氣憤不是想刻意挑撥其他家長的情緒。我有一些建議不知可行與否,試列出參考:

您們多是在職家長,能花的時間有限,但又需要為孩子應有的安樂窩爭取到底。我建議您們先共識一位區議員,找他幫忙,他們與政府對話較有效,亦能以第三者身份替學校解話,讓學校不被蒙上不白之怨。

坦白說,我在過去的2年多,幫小兒找學校時,經常致電多間學校,只有skh的職員由始至終都很禮貌應對,我覺得他們不是有心圍難家長的,可能當中是有難言之隱。多一位第三者,對雙方也有好處。

請恕直言,事情若在任何情況下解決後,都盼望各家長們能忘記事情,為家校合作上重新建立關係,這樣才能雙贏。

各位, 你哋睇唔睇到藍田靈糧堂搬校事件, 同我哋有d似。

我小朋友都係九月入讀中環校,六月先搬來中西區住就小朋友返學,學校咁遲通知搬校真係玩死家長。諗極都唔明學校拆校關政府十大基建咩事。果個牧師剩係講十大基建但又冇解釋。我都支持原校畢業呀!

原帖由 tungb 於 09-7-21 23:53 發表

點解d幼稚園做o野都係咁...都係好有問題
話晒都係有收教育局既學卷
咁點解教育局可以唔知學校要搬既事實......
原帖由 tungb 於 09-7-21 23:53 發表

本人最近閱覽無數有關聖公會遷校一事,因小女有意插班K2,請容本人在此發表一下意見。本人和小兒也是聖公會的畢業生。就這次事件,我覺得校方是早有預謀,因為前校長謝慧儀突然離職,而暫代人巧合地是MB校長梁玉心,根本是有心將兩校合併。

另本人覺得聖公會質素已大不如前, 本人在聖公會畢業後.順理成章入了聖保羅男女,原以為小兒也可考入聖保羅,可惜名落孫山,只有統一派位到一間二線小學,那一屆有很多家長也很失望,有錢有權勢的便問入了其他名牌國際及直資學校。現在的聖公會大致上已和聖保羅沒甚麼直接關係,要考入聖保羅只有靠小朋友面試的表現,在學校學到的根本不足以應付,而大多數的家長也有聘請私人補習以達入名牌小學的目的。小女本應也是聖公會K1的正取生,但鑑於學校質數下降, 本人也放棄了學位而選他校。大家也許奇怪為何放棄了又想插班?正因為一次金融海,實在沒能力付擔昂貴的國際學校學費,故只有試試向有學券的幼稚園招手,但因遷校一事弄得滿城風雨,我已放棄申請插班一事。評心而論,我也不想小女在中環讀一年,K3又要在MB從新適應及路途確實遙遠,故我也支持各位爭取到底原挍畢業。

哇...有點晴天霹靂o既感覺.....

不過之前見到好多人講今屆畢業生考的非常之好
佢o地話spcc都有24個人入(光中環校)
我有朋友(佢個個係今年畢業生)話今年中環校成績非常之好。佢話上午班(佢仔上午班)真係考的好好,好多人同時有好多間好好o既學校係手,仲話好似有個小朋友間間小學都錄取,有9間咁多(我都嚇一跳,9間咁誇張)
佢仲話個仔仔班考到spcc全部有10個人(好多wor
咁一班30個人.比例上都1/3..都幾彪炳..)
我有問過佢咁係網上面寫o既上午班都有15入spcc。全中環校都有24個人哩件事係唔係真?
佢話係真既,所以係bk上面我真係相信係度既舊生家長。我相信我冇揀錯學校比女,不過,錯就錯在我太傻冇去交其他間留位費(聖心,聖士提反女校,靈糧堂)
當時我唔想交留位費係真係好真心想係度讀o既,同埋唔想交既理由都係唔想阻住想讀既其他小朋友,估唔到我咁好心,最後換來既係哩種結果。

原帖由 EGma 於 09-7-22 15:20 發表
本人最近閱覽無數有關聖公會遷校一事,因小女有意插班K2,請容本人在此發表一下意見。本人和小兒也是聖公會的畢業生。就這次事件,我覺得校方是早有預謀,因為前校長謝慧儀突然離職,而暫代人巧合地是MB校長梁玉心,根本是 ...

各位, 我見到有數位家長對我的意見給了幾遍頗長的反駁,看了數行差不多都是我早料到的反應所以無再睇下去.可能是我用字過激吧!其實我的出發点也是想大家面對現實及早為自己子女籌謀.覺得可以接受新地点的便同子女一起開心地面對;如果真的接受不了,便努力找出路.不要日夜嗟嘆"什麽只要團結唔信唔得....".如果真的那麼守望相助,不如交換分享吓找其他校的tips和情況啦!又不見得有好多人大方地分享有関資料噃.我這次的回應不是想更正或解釋我上次的發表,只是想提醒所有家長清楚自己的目標,不要給一少批人牽動情緒,令自己覺得個天快要塌下而造出一些對自己無益的事.仲有以下特別回覆一位家長"在網上發言無話邊個有資格無資格,個電腦上到網便可以."

今年我哋既成績真係非常好, 無論考直資同派位大家都好滿意。

但係除咗成績好外, 大家知唔知道學校入面所有o既工作人員, 包括主任, 老師, 姐姐, 寫字樓所有人, 佢哋個個都記得所有小朋友o既名, 邊個媽咪係咩太, 我真係覺得好難得, 呢個都係我比細仔繼續係聖公會既原因。

今次竟然會o係搬校事件上發生問題, 我真係覺得好意外, 個感覺就真係新人事新作風, 無晒人情味!

唔知幾時我哋學校先會好似以前一樣。

我唔覺得有人講...話這位家長係冇資格批評聖公會家長有什麼錯???你批評人就得..人o地只不過用妳講o野既方式再回敬妳,咁就唔得...
原帖由 howhowb 於 09-7-18 17:26 發表

我不是聖公會幼稚園的家長,但也有留意這間幼稚園因為遲点也要為小朋友找學校o最近見到這個標題人人都只會麻怨和講有骨的說話,其實我唔相信校長或聖公會會有意整蠱大家,當中一定是有很複雜的事情o既然發生了為什麽不是盡量配合,而不是增添學校和小朋友的麻煩呢如果你們真的認為自己的說話有道理,為何全部人都把自己仔女的相片懚藏(之前是有show照片的)?如果真的那麽有正義感,為何不直接與校長對質?驚什麽?不要只懂在網上牽動大家的情緒吧!嗰幾個話打電話去教育處的家長,如果教處真的約你們直接質詢校長,你們會站出來嗎?如果你們真的很不喜歡這學校,今年九月開始努力找間在自己屋企隔離的幼稚園插K2吧啦!嗰d因為近所以報讀的人,請不要阻住個位o為子女選校不是看學校的質素嗎?我提議全港校長們,以後收生請注意家長的素質.聲明:我不是校方派出來的,是獨立人士,不用費時問我的身份,覺得我說錯你們便回應,如說穿了你們.請停止無聊有骨的控訴!

我反而
覺得係你想牽動家長情緒

原帖由 howhowb 於 09-7-23 00:45 發表

''如果真的那麼守望相助,不如交換分享吓找其他校的tips和情況啦!又不見得有好多人大方地分享有関資料噃.我這次的回應不是想更正或解釋我上次的發表,只是想提醒所有家長清楚自己的目標,不要給一少批人牽動情緒,令自己覺得個天快要塌下而造出一些對自己無益的事.仲有以下特別回覆一位家長"在網上發言無話邊個有資格無資格,個電腦上到網便可以."

我覺得家長依家全部都係"束手無策",所以無奈接受跟住只好去註冊(好似我...)

唔係你講o既要守望相助,交換分享吓找其他校的tips和情況..
講真,之前我都有見到家長分享講過幾間幼稚園,人o地都full,仲有咩辦法,太差o既幼稚園又唔想小朋友去,我覺得你都要將心比心,如果學校早d講,比家長有選擇既權利,咁大家就會有時間去決定到底要邊一間!!如果揀來揀去都係覺得聖公會好,咁冇o野講,但依家唔係,依家係冇得選擇.(maybe校方覺得就算我搬到去邊,大家都會跟埋來o既)

原帖由 howhowb 於 09-7-23 00:45 發表

各位, 我見到有數位家長對我的意見給了幾遍頗長的反駁,看了數行差不多都是我早料到的反應所以無再睇下去.可能是我用字過激吧!其實我的出發点也是想大家面對現實及早為自己子女籌謀.覺得可以接受新地点的便同子女一起開心地面對;如果真的接受不了,便努力找出路.不要日夜嗟嘆"什麽只要團結唔信唔得....".如果真的那麼守望相助,不如交換分享吓找其他校的tips和情況啦!又不見得有好多人大方地分享有関資料噃.........

我相信.如果唔係就唔會係7月3日o個晚咁多家長不斷講老師o既好,o個晚我見到都好感動.

原帖由 tungb 於 09-7-23 00:48 發表
今年我哋既成績真係非常好, 無論考直資同派位大家都好滿意。

但係除咗成績好外, 大家知唔知道學校入面所有o既工作人員, 包括主任, 老師, 姐姐, 寫字樓所有人, 佢哋個個都記得所有小朋友o既名, 邊個媽咪係咩太, 我真 ...

People from different levels of mindset can never communicate well with each other. I learnt again this time ...

I just visited this topic..and seems like each side is having their strong position and seems like each side's argument is so right. But just cannot agree with each other. I think no right & wrong on each side , just do & say what everyone way will be fine .. I think. anyway hope this will be solved soon.

原帖由 EGma 於 09-7-22 15:20 發表
本人最近閱覽無數有關聖公會遷校一事,因小女有意插班K2,請容本人在此發表一下意見。本人和小兒也是聖公會的畢業生。就這次事件,我覺得校方是早有預謀,因為前校長謝慧儀突然離職,而暫代人巧合地是MB校長梁玉心,根本是 ...

絕對認同學校是有機會走下坡,讀了也不等於有保證。

但請恕直言,skh + 聖保羅舊生 = 考不到聖保羅,愚見覺得比重上skh會否只沾小部份呢?因舊生家長的分數相信已很有力,問題會否是當年競爭太大,或是小朋友面試失手呢?

原帖由 fatfather 於 09-7-23 11:01 發表

但請恕直言,skh + 聖保羅舊生 = 考不到聖保羅,愚見覺得比重上skh會否只沾小部份呢?因舊生家長的分數相信已很有力,問題會否是當年競爭太大,或是小朋友面試失手呢? ...

小兒考的那一屆是前年的事,剛巧也是聖保羅搬入黃竹坑新校,小一學位更增至150個,加上舊生有分,理應十拿九穩,我也承認失敗原因與小兒質數有莫大關係。我也正正想帶出一點,在SKH的三年中,從沒有一位老師提及小兒有「專注力不足」的問題,直至在K3學期未的家長會才帶出,但為時而晚了。SKH對叨的學生會特別關顧,相反往往會忽略了有問題的學生。回顧那一屆,也有好幾位「專注力不足」的小朋友。正如我所說,大部分考獲聖保羅或其他名牌小學的小朋友也有聘請私人補習,尤甚是補英文,故要考好學校定必要靠自家的額外培訓,因在校所學的根本不足應付面試所需。相比國際學校學到的真是一生受用,因基礎很重要。

另方面,我不得不承認在梁玉心校長的領導下,SKH有很大進步,在新的web design可見一斑(跟MB一模一樣),也可能是今年有這麼多人入到聖保羅的原因,也促使我想為小女插K2。

原帖由 JKTL 於 09-7-22 21:40 發表
哇...有點晴天霹靂o既感覺.....

不過之前見到好多人講今屆畢業生考的非常之好
佢o地話spcc都有24個人入(光中環校)
我有朋友(佢個個係今年畢業生)話今年中環校成績非常之好。佢話上午班(佢仔上午班)真係考的好好,好多人 ...

八卦問下那位考到9間學校的小朋友有沒有補習的呢?

其實並冇錯
讀聖公會幼稚園+爹地媽咪舊生關係唔等於一定會入SPCC
SPCC都講過唔收超過70%係有關係人士(150個學位)
聽講每一年都有5-600人係屬於有關係人士
咁既係話差不多都要5-6人揀一個,始終都有人會考唔到
我相信考小一都要靠小朋友面試表現
雖然我唔否認有d學校真係會視乎家庭背景.
即係話"有關係人士"
但如果只有考慮背景唔考慮小朋友既話
咁o個間小學都冇辦法繼續維持好既名聲
(間間學校都唔會做里d咁蠢既事)

我都好認同梁校長好有心..見到聖公會幼稚園網站陸續更新就可以知道.但唔好忘記..學校係一個團隊.冇主任冇老師..就真係樣樣都做唔到.我知今屆我o地學校畢業生出去考既成績好好.感覺得到校長.主任同老師個個都覺得開心..
講真.我都覺得好有面....
原帖由 fatfather 於 09-7-23 11:01 發表

但請恕直言,skh + 聖保羅舊生 = 考不到聖保羅,愚見覺得比重上skh會否只沾小部份呢?因舊生家長的分數相信已很有力,問題會否是當年競爭太大,或是小朋友面試失手呢? ...

我有去八卦過..考到spcc 或者dbs &dgs  o個幾個有冇年年都有獎攞!!??

答案係[冇...]
有人從來沒攞過獎..又考到
曾經攞過獎既又未必有考到..
so~~咁..我相信應該面試時..小朋友既表現係好緊要o既.再加上學校各年級老師o既努力.!我相信全部老師o既功勞都係唔少既!:loveliness:  

原帖由 EGma 於 09-7-23 12:19 發表

八卦問下那位考到9間學校的小朋友有沒有補習的呢?

‹ 上一主題|下一主題