用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 newfather 於 10-6-21 09:25 發表
請問乜野係 "訂正試卷" ?

通告中 6月22及23日月出現的:
http://58.177.86.203/websysvii/schweb/circulars/2009-2010/CM051.pdf

應該係check 卷.

所以好快就知阿仔阿女考成點架啦.
我都驚自己情緒到時會好down.

原帖由 wensi 於 10-6-21 10:18 發表

應該係check 卷.

咦? 咁 7月6日派左成績表係咪唔駛見家長架喇?

原帖由 newfather 於 10-6-21 11:09 發表
咦? 咁 7月6日派左成績表係咪唔駛見家長架喇?

以往下學期沒有家長日,但有結業+頒獎禮

原帖由 csk家長jj 於 10-6-21 11:21 發表

以往下學期沒有家長日,但有結業+頒獎禮

一年班都要結業?

原帖由 newfather 於 10-6-21 11:26 發表

一年班都要結業?

係呀!7月8日(P.1&P.2)早上
到時會有頒獎儀式,包括服務獎(班長)、學科優異獎、操行獎、學業成績優異獎(各班第1&全級第1)、傑出學生獎......

想問下, 升小二是成班同學一齊升同一班定係打散, 或者隨機入隨便一班呢?
小二有無分話邊一班程度深一點, 又或者邊一班是要特別照顧呢?
小二老師是否較小一嚴呢?
我可能想多左…….哈哈!  但眼見升中派位區的家長的擔憂時, 自己又開始替阿仔擔心啦……真係可憐天下父母心!

原帖由 csk家長jj 於 10-6-21 12:17 發表

係呀!7月8日(P.1&P.2)早上
到時會有頒獎儀式,包括服務獎(班長)、學科優異獎、操行獎、學業成績優異獎(各班第1&全級第1)、傑出學生獎...... ...

原帖由 MimiCactus 於 10-6-21 12:29 發表
想問下, 升小二是成班同學一齊升同一班定係打散, 或者隨機入隨便一班呢?
小二有無分話邊一班程度深一點, 又或者邊一班是要特別照顧呢?
我可能想多左…….哈哈!  但眼見升中派位區的家長的擔 ...

以往P.1-P.4都是隨機編班的,每班課程一樣,但不同老師教出不同的效果...
放心,我校「嚴」的老師唔多,看你的幸運指數喇!
升中派位/自行面試競爭很大,所以在初小時要好好「浸」定了,特別是英文科,始終升中面試時會考英語的,英文好D,機會都大D。

原帖由 csk家長jj 於 10-6-21 12:44 發表

以往P.1-P.4都是隨機編班的,每班課程一樣,但不同老師教出不同的效果...
放心,我校「嚴」的老師唔多,看你的幸運指數喇!
..

但可能大家都想要 "嚴" 的老師啊

已經派左數學試卷喇

結果如何?  阿仔原本可以高D分, 但做橫式加減時貪快, 寫少一個step, 扣一分, 睇住題題一分一分緊扣, 我好心痛.  佢唔係唔識, 而係貪快累事.
原帖由 newfather 於 10-6-21 14:19 發表
已經派左數學試卷喇

原帖由 MimiCactus 於 10-6-22 09:23 發表
結果如何?  阿仔原本可以高D分, 但做橫式加減時貪快, 寫少一個step, 扣一分, 睇住題題一分一分緊扣, 我好心痛.  佢唔係唔識, 而係貪快累事.  

me too

佢都係懶叻累事

原帖由 MimiCactus 於 10-6-21 12:29 發表
我可能想多左…….哈哈!  但眼見升中派位區的家長的擔 ...

打散分班, 但係我覺得暗地裹用左成績分.  D 成績好平均, 可能係第一名A  第二名B............

P.5 同 P6先有精英班

尋日幾乎要打仔……中文科唔係唔識, 但成份卷阿仔好似發夢緊, 漏晒標點符號.
全份卷, 正係扣標點已15…..十五分…..大拿拿唔見左十五分呀!
作句3分一題, 正係句號, 逗號都扣到死啦…….真係被佢激死。  都係怪阿仔唔check 累事。

原帖由 MimiCactus 於 10-6-23 08:58 發表
尋日幾乎要打仔……中文科唔係唔識, 但成份卷阿仔好似發夢緊, 漏晒標點符號.
全份卷, 正係扣標點已15分…..十五分…..大拿拿唔見左十五分呀!
作句3分一題, 正係句號, 逗號都扣到死啦…….真係被佢激死。  都係怪阿仔 ...
ME TOO 啦

四份之中, 中文係最差 .

好嬲, 尋晚嬲到連飯都無食…….不過, 想真D, 好彩佢小一先黎一次緊樣扣分, 希望阿仔真係知驚, 下次識得check , 如果唔係小五呈分試先黎更失魂, 就真係想死啦
原帖由 newfather 於 10-6-23 09:21 發表
ME TOO 啦

四份之中, 中文係最差 .

我地班未派常, 中文又係最差一科. 又係發夢中.....漏標點, 寫錯字(照抄上面), 唔見分數多過你.....

仲有...英文都一樣大意....數公仔...唔係唔識個英文...數錯....嘔血.....

只好自我安慰, 佢唔係唔識, 只你大意.....好過佢真係唔識吖....

原帖由 MimiCactus 於 10-6-23 08:58 發表
全份卷, 正係扣標點已15分…..十五分…..大拿拿唔見左十五分呀!
作句3分一題, 正係句號, 逗號都扣到死啦…….真係被佢激死。  都係怪阿仔 ...

原帖由 sandylam 於 10-6-23 10:33 發表
我地班未派常, 中文又係最差一科. 又係發夢中.....漏標點, 寫錯字(照抄上面), 唔見分數多過你.....

仲有...英文都一樣大意....數公仔...唔係唔識個英文...數錯....嘔血.....

只好自我安慰, 佢唔係唔識, 只你大意.. ...

唉, 佢地就係咁, 都考第4次, 都係一樣, 唔應該錯既就係錯果d. 漏標點啦, 抄錯啦, 數錯啦. 通通扣既只係大意. 亞仔都係中文最低分. 抄字都錯幾個, 真係嘔到成地血呀, 陰公..

唔知點解, 總覺CKS小一生活太輕鬆, 寫生字太少.  所以考試抄都抄錯啦.  自己小學時逄星期二全校默英默, 逄星期四全校中默.  每天還有各科背書, 如自然, 健教, 社會等, 中英生字薄各兩本, 日日有生字功課..... 可能依家功課少, 無背書, 太自由, 無危機感, 終於考試時爆出來啦.有時谷都幾好架....到現在出來做事,真係比依家廿歲出頭的妹妹嚇死, 連英文日子11st, 12nd & 13rd 都夠膽架.......呢D就係當年教局改英中的製成品啦!
原帖由 catherinepang 於 10-6-23 19:10 發表

唉, 佢地就係咁, 都考第4次, 都係一樣, 唔應該錯既就係錯果d. 漏標點啦, 抄錯啦, 數錯啦. 通通扣既只係大意. 亞仔都係中文最低分. 抄字都錯幾個, 真係嘔到成地血呀, 陰公.. ...

原帖由 MimiCactus 於 10-6-24 10:32 發表
唔知點解, 總覺CKS小一生活太輕鬆, 寫生字太少.  所以考試抄都抄錯啦.  自己小學時逄星期二全校默英默, 逄星期四全校中默.  每天還有各科背書, 如自然, 健教, 社會等, 中英生字薄各兩本, 日日有生字功課..... 可能依 ...
嘩乜你小學D野仲記得咁清楚

不過呢, 而家既小一既課程已經係我地當年既小三喇, 如冇記錯, 我地小三數學先至有文字題. 同埋再高D年級先有閱讀理解.  所以呢, 佢地已經好叻架喇, 唔好比咁大壓力佢地, 一陣搞到冇興趣讀書就大件事.

但係又話分兩頭, 雖然佢地學既野深左, 但係一D基本功就弱左, 好似寫字既筆劃, 以前我地好注重, 而家就冇左.

所以唔知好定唔好, 或者根本針冇兩頭利.
‹ 上一主題|下一主題