用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 屯門 - 馬可賓中學交流區
樓主: aachan2250
go

屯門 - 馬可賓中學交流區   [複製鏈接]

sumheima 發表於 16-7-13 18:59
今年是學校轉英中後首屆考DSE, 中英文成績有大躍進

收到小道消息: 英文有45%以上考獲4或以上,十多個 ...
學校對成績公開既透明度好低,校網既成績龍虎榜幾年都唔更新,DSE只公佈考得最好既分數,學生公開試既表現係點跟本無從知道!

kaiyui_BB 發表於 16-7-18 10:05
請問轉左英中几多年?? 要在學校全級考第几才會自行收??
根據教育局微調政策, 2010年有些收生成績達標的中中可申請轉英文教學,馬可賓是其中一間獲批准轉英文的學校。由當年開始全部收BAND 1的學生。第一年收的英中學生就是應屆高考生,所以今年的DSE成績對學校有特別意義
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

小時候 發表於 16-7-18 15:53
學校對成績公開既透明度好低,校網既成績龍虎榜幾年都唔更新,DSE只公佈考得最好既分數,學生公開試既表現 ...

以前的校長處理成績及收生政策較為高調,可能屯門一向是殺校的重災區,聽說也引來不少區內學校的微言。 當時對DSE成績也有較詳細的分析。現在的校長可能唔想太公開變成同區爭競,所以近兩年校網成績只出籠統數據。但學校在高中的家長會有較詳細的資訊。

回覆 sumheima 的帖子

唔該哂, 咁要考全級第几學校先會自行收??

小傑媽媽 發表於 16-7-19 11:14
我仔今年升中五,我最擔心佢既就係英文科,佢成日話上堂老師唔知教d乜,所以個個上英文堂都唔聽書,考試又 ...

邊個老師咁差,可以pm我嗎?我女升F6 英文科的Miss 好盡責,由F4開始教他們,提升了全班的英文水平。你兒子是否A、B班,因聽女兒説其他班的要求不同,功課量也爭一截。
不過我仔讀初中時,也説英文老師除了跟書教下grammar,有時睇下電影,做下exercises 講東講西又一堂!

我兩個仔女都鍾意睇英文書,上YouTube 看片。語文多數要靠自己多讀多聽先會好的。

kaiyui_BB 發表於 16-7-19 12:13

我唔清楚學校無講過喎。我諗和其他學校差不多,會參考面試表現。

引用:回覆+sumheima+的帖子 唔該哂,+咁要考全級

原帖由 kaiyui_BB 於 16-07-19 發表

總之確定學生係band 1組別,自行得定唔得,大抽獎放第1-2志願應該必入。

利申:我囡前年無申請自行,大抽獎3rd志願入咗

小傑媽媽 發表於 16-7-19 18:19
我諗都唔關老師事既,可能係佢自己對學習英文冇乜興趣,所以先冇心機上堂啫!我仔都係A班,希望明年情況會 ...
Thank you

丸媽媽 發表於 16-7-19 22:50
總之確定學生係band 1組別,自行得定唔得,大抽獎放第1-2志願應該必入。

利申:我囡前年無申請自行,大抽 ...

這幾年升中的學生數目仍在跌,屯門、沙田是重災區,Band one學生唔驚入唔到英中。過多兩年人口先開始回升!

睇哂各家長既post, 感覺大家都好友善。
想問下,馬中重視哪種活動呢?雖然我仔距離升中尚有一段時間,但經過升小的慘痛教訓後,(派了最尾志願)我估到我仔個年,出生率大增,馬中定必成為被爭奪學校之一。打算早點作出準備

Hi 各位馬可賓家長,
我女今年入讀S1A, 多多交流!
剛考完UT, 發現成績差過小學好多, 科科都是60幾分, 小學時是拿開80幾至90幾分的, 請問有沒有出問題?
如有S1或S1A家長看到此post, 可否大家開whatsapp group互通消息及交流心得, 好嗎?
我電話是: 92002909 (Janet)

回覆 小傑媽媽 的帖子

SnowWhite.hebe 發表於 16-11-2 13:16
Hi 各位馬可賓家長,
我女今年入讀S1A, 多多交流!
剛考完UT, 發現成績差過小學好多, 科科都是60幾分, ...

請問暑假學校有安排補課之類嗎?

我女今年才入讀S1, 所以不大清楚, 我諗應該會有的!
請問你子女就讀 S幾呢 ?

回覆 SnowWhite.hebe 的帖子

你女今年S1,剛剛的暑假,是否很多補課或者活動?

孖朗媽716 發表於 17-1-18 12:01

你女今年S1,剛剛的暑假,是否很多補課或者活動?

個量都多架,不過還可接受!

S1補課和活動也必須參加的,對嗎?我本身暑假會在外地過,想知如果派哩間,暑假大概會點安排。謝謝你的回答。
‹ 上一主題|下一主題